Dagens overblik

Dagens overblik: Hvad er prisen for intern ballade i Venstre?

Meningsmåling viser tilbagegang for Venstre, Apple og Google overvåger dig, og så har Boris Johnson sendt et brev til EU.

Velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik.

Somme tider kan det føles som om, at den amerikanske præsident, Donald Trump, er overalt. Med sine udtalelser, sine tweets og sin tilstedeværelse på alverdens medier og platforme.

Og hvis københavnerne føler dét lidt ekstra i denne tid, er det ikke så mærkeligt. For lige nu og i de næste tre uger op til Trumps besøg i Danmark vil en lysreklame med skriften 'Trump' lyse på Rådhuspladsen. Læs mere om den historie her.

Denne tirsdags overblik byder også på den første Megafon-måling siden valget, endnu en regeringskrise i Italien og et nordisk ministermøde med deltagelse af Angela Merkel.

Men vi starter med en historie om overvågning.

Techgiganter aflytter brugere og nedskriver indholdet

Ansatte i firmaer hyret af techgiganterne Apple og Google har aflyttet og transskriberet lydfiler fra danskeres telefoner og højttalere, uden at brugerne var klar over det.

Tre nuværende og tidligere ansatte i virksomheder, der behandler data fra Google og Apple, fortæller til Politiken, at de har lyttet til optagelser, som brugerne formentlig ikke havde tænkt sig skulle optages.

Det drejer sig om optagelser fra techvirksomhedernes digitale assistenter, Apples Siri og Googles Assistant. En anonym kilde siger til avisen, at vedkommende har overhørt blandt andet skænderier, samlejer samt almindelige samtaler, der tydeligt ikke henvender sig mod Siri.

Det danske datatilsyn henviser til, at sagerne i Danmark hører under datatilsynet i det land, hvor virksomhederne har hovedsæde - i dette tilfælde Irland. Google fortæller i et skriftligt svar, at selskabet ikke kobler lyduddragene med brugernes konti, og at mennesker kun gennemgår omkring 0,2 procent af alle lyduddrag.

Venstre på afveje?

Hvad er prisen for intern ballade udkæmpet i offentligheden?

Et af de synlige resultater er en tilbagegang i vælgeropbakning. I den første meningsmåling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken siden valget i juni, går Venstre 2,1 procentpoint tilbage.

Og utilfredsheden mod ledelsen i Venstre vokser. TV 2 har tirsdag været i kontakt med 96 medlemmer af partiets i alt 133 mand store hovedbestyrelse.

Af dem udtrykker kun syv opbakning til Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen som formand og næstformand. 77 ønsker ikke at udtale sig, mens 12 direkte siger, at de mener én eller begge hovedpersoner bør trække sig.

Ud over interne magtkampe og dårlige målinger har Venstre endnu et problem at kæmpe med. Anonyme donationer til Britt Bager undersøges nu af politiet. Læs den historie her.

"Kære EU..."

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, forsøger nu endnu en gang at få EU til at genoverveje det nok mest omdiskuterede emne i forhold til briternes forestående farvel til EU.

Johnson har i et brev sendt til EU-præsident Donald Tusk således bedt om, at den såkaldte bagstopper bliver strøget fra skilsmisseaftalen. Han foreslår i stedet "fleksible og kreative løsninger" og "alternative ordninger" baseret på teknologiske løsninger.

EU-præsident Donald Tusk afviser på Twitter Boris Johnsons krav. Tusk mener ikke, at der er blevet fremlagt "realistiske alternativer" til bagstopperen.

Boris Johnson møder i løbet af ugen Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Norden skal være verdens første CO2-neutrale region

Det nordiske samarbejde skal i højere grad gøre Norden til en integreret størrelse, når det kommer til klimaet og indsatsen for at modvirke klimaforandringer.

Målsætningen er blandt andet at gøre Norden til verdens første CO2-neutrale region, og samtidig vil de nordiske lande tale med én stemme, når der til efteråret er global klimakonference i New York.

Det sagde statsministrene fra Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island på et pressemøde oven på et møde i Nordisk Ministerråd på Island, hvor også Tysklands kansler, Angela Merkel, var til stede.

- Verden er i forandring. Og vi er nødt til at stå sammen. De nordiske lande. Men også sammen med Tyskland. Det er meget vigtigt. Vi deler de samme værdier og idéer om, hvad det er for en verden, vi vil give videre til vores børn, sagde Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S).

Kaster håndklædet i ringen

Den italienske premierminister, Guiseppe Conte, vil indgive sin afskedsbegæring. Det har han i eftermiddag oplyst i det italienske senat.

Han har opgivet at redde sin regering, efter de to partier bag regeringen – den populistiske Femstjernebevægelsen og højrefløjspartiet Lega – er blevet voldsomt uvenner og ikke længere vil sidde i regering sammen.

Lederen af Lega, vicepremierminister og indenrigsminister Matteo Salvini, satte gang i den nuværende regeringskrise tidligere på måneden, da han erklærede regeringen død og krævede, at der blev udskrevet nyvalg.

I går svarede Femstjernebevægelsen igen og kaldte Salvini for en "utroværdig forræder", som man ikke længere vil sidde i regering med. Dermed fortsætter regeringskaosset i 'støvlelandet'.

***

Det var tirsdagens fem udvalgte historier fra TV 2.

I øvrigt kan alle grønlændere, danskere og andre tilsyneladende nu trække vejret mere roligt. For Donald Trump forsøger på Twitter at berolige alle med, at han ikke har til hensigt at bygge et Trump Tower i Grønland.

Vi er tilbage i morgen med onsdagens nyhedoverblik.