Dagens overblik: Danmark flagede på halv for hele landets købmand

16x9
Flaget på halv stang ved Jysk Park og Jysk Arena i Silkeborg. Lars Larsen boede i Silkeborg frem til sin død. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Farvel til hele Danmarks købmand, alarmopråb fra politiet og ny udvikling i Trumps tanker om at købe Grønland.

Velkommen til ugens første nyhedsoverblik.

I dag starter vi med en nyhed, som har berørt danskere i alle dele af landet.

Farvel til hele Danmarks købmand

Lars Larsen fotograferet foran Jysk Sengetøjslager i 1988.
Lars Larsen fotograferet foran Jysk Sengetøjslager i 1988. Foto: Ulrich Borch / Ritzau Scanpix

Tidligt mandag morgen sov Lars Larsen stille ind i sit hjem i Silkeborg, hvor han havde den nærmeste familie ved sin side.

Hele livet foretrak han at kalde sig selv for købmand. Faktisk lagde han en enorm stolthed i at blive kaldt netop det. Og som de fleste nok er klar over, så brugte han sin passion for detailfaget til at stifte butikskæden Jysk, som siden første butiksåbning i 1979 er blevet en enorm succes. Over 2800 butikker og over 23.000 medarbejdere i lande verden over er det blevet til.

Mange har nok på den ene eller anden måde hørt Lars Larsen ytre det famøse "Go' daw, jeg hedder Lars Larsen, og jeg har et godt tilbud til dig". Der er i hvert fald ingen tvivl om, at den jyske forretningsmand har gjort et stort indtryk. I løbet af mandagen er der skrevet mange hyldester, og dem kan du få et overblik over her.

Trump ser Grønland som en god ejendomshandel

Donald Trump sår nu tvivl om det kommende besøg i Danmark.
Donald Trump sår nu tvivl om det kommende besøg i Danmark. Foto: Jonathan Ernst / Ritzau Scanpix

Og så er der historien om præsident Donald Trump og Grønland, som bliver ved med at udvikle sig.

For nu bekræfter USA's præsident, at han er interesseret i at købe Grønland, som han sammenligner med "en god ejendomshandel". Han siger også, at Grønland koster Danmark 700 millioner dollar om året. Men under præsidentens kommende besøg i Danmark skal han ikke forvente stor salgsiver fra hverken dansk eller grønlandsk side.

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviser i hvert fald kategorisk, at Grønland skulle være til salg. Det samme gør Grønlands landsstyreformand Kim Kielsen.

Spørgsmålet er nu, om besøget overhovedet bliver til til noget. For der var også tøvende toner fra præsident Trump i forhold til lige netop besøget i Danmark.

DF vil regne på gratis offentlig transport

Der bor kun 110.000 i Luxembourg by, mens 400.000 yderligere pendler til hertugdømmets hovedstad. Her ses biler i på vej til Luxembourg fra Frankrig.
Der bor kun 110.000 i Luxembourg by, mens 400.000 yderligere pendler til hertugdømmets hovedstad. Her ses biler i på vej til Luxembourg fra Frankrig. Foto: Jean-christophe Verhaegen / Scanpix Denmark

I dansk politik er politikere på begge fløje efterhånden færdige med at ryste på hovedet af Donald Trumps forsøg på at købe Grønland. I stedet har debatten mandag handlet om, at Dansk Folkeparti vil sikre gratis offentlig transport i Danmark.

I hvert fald vil partiets klimaordfører, Morten Messerschmidt, gerne undersøge, hvad gratis offentlig transport i Danmark ville koste. Han er for eksempel inspireret af Luxembourg, hvor alle busser, tog og sporvogne fra 1. marts 2020 bliver gratis at køre i.

Begrundelsen er, at partiet mener, at det vil være en god ting for klimaet. To trafikforskere afviser dog, at det vil have en nævneværdig effekt.

Politiet slår alarm: Vi mangler folk

Flere politifolk fortæller om søvnløse nætter, mavepine og rigtig dårlig samvittighed.
Flere politifolk fortæller om søvnløse nætter, mavepine og rigtig dårlig samvittighed. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Så er der også landet en markant udmelding fra politiet.

I en ny tv-dokumentar fortæller flere politifolk, at de oplever, at mangel på ressourcer og tid gør det svært at opklare de mest alvorlige forbrydelser.

I dokumentaren 'Hvor er politiet?' fremgår det blandt andet af rapporter fra Arbejdstilsynet, at politifolk går hjem med ondt i maven eller ligger vågne om natten på grund af arbejdspres. Dokumentaren sendes klokken 20 på TV 2 på torsdag, men kan også ses på TV 2 Play.

Tophold siger farvel til træner

Kenneth Andersen nåede at være FC Midtjylland-træner i ti måneder.
Kenneth Andersen nåede at være FC Midtjylland-træner i ti måneder. Foto: Helle Arensbak / Ritzau Scanpix

Fem sejre og en enkelt uafgjort er det blevet til for fodboldklubben FC Midtjylland i de første seks kampe i den danske Superliga. Men trods en andenplads i ligaen skal der nu skiftes ud på cheftrænerposten i klubben i Herning.

Ti måneder efter sin tilgang er Kenneth Andersen nu fortid som cheftræner i klubben, hvilket blev meldt ud på et pressemøde mandag formiddag.

- På det seneste har jeg set mig selv dybt i øjnene og har erkendt, at jeg trives bedre med at udvikle ungdomsspillere i Akademiet, siger Kenneth Andersen om situationen.

Han erstattes midlertidigt af assistenttræner Brian Priske, men klubben regner med at have en ny cheftræner på plads ved vinterpausen.

***

Det var alt for denne gang.

Vi er tilbage med endnu et nyhedsoverblik i morgen.