Besserwisserne

Quiz med og mod Besserwisserne – de er slet ikke så svære at slå

Nu er den her. Efterårets store politiske besserwisserquiz, hvor du kan quizze i politisk spådomskunst mod alle politiske kloge-åger.

Får vi en klimalov inden jul? Indgår Mette Frederiksen og et flertal bag hende en aftale om differentieret pensionsalder? Og hvad med minimums-normeringerne i daginstitutionerne, de 1000 ekstra sygeplejersker, og hedder Venstres formand overhovedet Lars Løkke Rasmussen, når kalenderlyset er brændt ned, og julekonfekten sat på bordet?

Bliver det til noget, alt det, politikerne gik til valg på? Quiz med her.

Ja, det er selvfølgelig årets politiske besserwisser-quiz, der nu er klar. TV2 NEWS’ populære politiske fredagsbar 'Besserwisserne' blæser sæsonen i gang fredag. Og du kan som altid være med i den tilhørende quiz og se, om du er bedre til at spå om politik end professionelle besserwissere som Hans Engell, Søs Marie Serup eller den tredobbelte überbesserwisser Peter Lautrup-Larsen.

Seerne slår eksperterne

Faktisk plejer I seere at slå eksperterne, og mon ikke det også sker denne gang, hvor der i den grad er mange ubekendte faktorer i spil med en ny regering og statsminister og ikke mindst masser af kaffegrums at tyde i. Hvad sker der for eksempel i Venstre? Og holder regeringen den vanlige standard med, at en minister skiftes ud eller tvinges til at gå?

Vi ved det ikke, og besserwisserne ved det slet ikke. Men de er gode til at tale om det hele, og jeg skal nok gøre mit yderste for at tvinge dem til at begrunde deres forudsigelser og analyser med kritiske spørgsmål og kærlig vedholdenhed. Det er jo politisk fredagsbar, men de skal sørme ikke slippe afsted med hvad som helst. I hvert fald ikke uden at blive konfronteret med alt det, de tidligere har sagt, gjort og skrevet. Programmet er jo et ugentligt serviceeftersyn af den politiske analyse.

For selvom vi gerne skal have en munter time, hvor vi gør hinanden og seerne klogere, så handler det jo også om den offentlige samtale, om demokratiet og nye spændende retninger for vores land.

Angstprovokerende at prøve

Og jeg kan næppe skjule, at jeg selv har prøvet at sidde på den anden side. Altså i kommentatorens rolle (frem til udgangen af 2017), og jeg kan roligt sige, at det er en smule angstprovokerende at skulle stilles til regnskab og samtidig forsøge at spå. Sjovt, bevares, men også ansvarspådragende, for man vil jo gerne ramme rigtigt. Eller i hvert fald helst ikke fanges på kamera med analyser eller forudsigelser, der viser sig at være helt i skoven.

Men det sker. Og også derfor er Besserwisserne et vigtigt program. Vi må gerne grine, men i en tid hvor kommentatorer synes at være alle vegne, skal også de selvfølgelig kigges i kortene.

Quizzen er naturligvis en quiz. Først 20. december ved vi, hvem der løber med sejren. Vi kårer en vinder i studiet, men går det, som det plejer, så sidder den rigtige vinder et sted i landet og ser med. For rent faktisk har seerne vundet hver gang. Et faktum, som jeg naturligvis nok skal huske de selvsikre damer og herrer i studiet på.

Quiz med her.