Politik

Mette Frederiksen fortæller om regeringens plan for efteråret

Hvad skete der: Regeringen mødtes torsdag på Marienborg til regeringsseminar. Her skulle ministrene drøfte køreplanen for efteråret, hvor der blandt andet skal forhandles en finanslov på plads. 

Klokken 15 var der pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) pressemøde. Du kan læse, mere i livebloggen herunder. 

Livebloggen opdateres ikke mere...

En klassiker i dansk politik

Finansminister Nicolai Wammen fortæller, at han nu vil sætte gang i et "kasseeftersyn" for at få overblik over, hvordan de statslige finanser har det. 

Det er et helt klassisk træk for en ny regering. Og den slags eftersyn resulterer ofte i, at den nye regering melder ud, at det er knap så mange penge, som man havde håbet og troet. Vi får at se, om det også går sådan denne gang.

Mette F. om tidlig pension: Vi er igang

Mette Frederiksen bliver spurgt, hvornår regeringen er klar til at fremlægge et konkret bud på hvordan tidligere folkepension for nedslidte skal se ud. Det var, understregede Frederiksen efter valget, det første hun ville kaste sig over som statsminister.

Det svarede hun ikke på - hun sagde i stedet:

- Vi er ikke i mål. Det havde vi heller ikke forestillet os, at vi ville komme. Men vi er i gang.

Mette F: Politiet er for presset

- Allerede nu må vi sige åbent og ærligt, at politiet er presset. Og de er også for pressede. Derfor sidder vi både og kigger på økonomien og på de opgaver, som politiet har samt, hvordan politiet er organiseret, siger Mette Frederiksen og lægger op til politiske forhandlinger om politiet i efteråret.

- Der skal komme mere politi, der hvor borgerne er. Det bliver store ændringer af dansk politi.

Rejser til Grønland

Mette Frederiksen fortæller, at hun på søndag rejser til Grønland, blandt andet som forberedelse til besøget fra præsident Trump.

På det besøg, der finder sted i begyndelsen af september, vil situationen i Arktis fylde meget, understreger statsministeren.

Forbereder sig på Brexit

- Alt tyder på, at vi går i mod et "hard brexit". Det er utrolig ærgerligt for Europa, men også for Danmark og vores eksport. Regeringen vil arbejde med erhvervslivet og alle myndigheder om at løse den store opgave, som potentielt kan vente fra den ene dag til den anden, siger Mette Frederiksen.

Wammen: Vi kan ikke gøre det hele på et år

Statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen holder pressemøde efter regeringens første seminar.

- Der er mange ønsker, og vi kommer ikke til at kunne rydde op i alle de besparelser, der er lavet, på ét år, siger Nicolai Wammen, der helt tydeligt vil forventningsafstemme og sende et klart signal om, at alle valgløfter ikke vil blive indfriet allerede dette efterår. Han vil de kommende måneder sidde i spidsen for både økonomi-forhandlinger med kommunerne, og finanslovsforhandlinger med de øvrige partier i Folketinget.

Mette F: Klima-forhandlinger i august

Statsministeren fortæller, at man allerede senere på måneden vil indlede forhandlinger om en klimalov i august. En klimalov, som altså skal sætte det bindende mål, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres med 70 procent i 2030. 

Det helt store spørgsmål er, hvilke konkrete initivativer, regeringen og dens støttepartier vil tage for at nå dertil. Og hvordan danskerne vil kunne mærke det i deres hverdag. Dé detaljer kender vi ikke endnu, men bliver altså formentlig lidt klogere de kommende uger.

Midlertidigt afbrudt

På grund af regn har Mette Frederiksen midlertidigt afbrudt pressemødet. Vi forventer det bliver genoptaget snart.

Mette F: Velfærd først

- Vi er en socialdemokratisk regering, og derfor er velfærd førsteprioriteten. Det vil afspejle sig i kommuneaftalen og i vores udspil til finanslov, siger Mette Frederiksen. 

Hun gør det klart, at regeringen vil dække det såkaldte demografiske træk - altså tilføre flere penge som følge af, at der blandt andet kommer langt flere ældre de kommende år.

Aftalen, der gjorde Mette F til statsminister

Du kan læse forståelsespapiret - der altså danner rammen for samarbejdet i rød blok i denne valgperiode - her.

Finansloven bliver den store prøve

Det helt store forhandlingsforløb dette efterår, bliver om næste års finanslov. Her skal regeringen og støttepartierne gerne begynde at levere på mange af de løfter, de afgav under valgkampen og i forbindelse med det såkaldte forståelsespapir. Det er blandt andet flere sygeplejersker, minimumsnormeringer og en hurtigere grøn omstilling.