Dagens overblik: 21-årig nordmand sigtet for terrorforsøg - politi blev tippet for et år siden

16x9
21-årige Philip Manshaus forsøgte ifølge norsk politi at begå terror mod moskéen Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Foto: Terje Pedersen / Ritzau Scanpix

Ny Klovn-film, stor uenighed i Venstre og farvel til en stor sportsprofil.

Kig op!

Meteorsværmen Perseiderne er over os, og i aften er der stor mulighed for at se stjerneskud og ildkugler mange steder i landet.

Men først skal du læse dagens overblik:

Forslået terrormistænkt fængslet i fire uger

Philip Manshaus gav selv tilladelse til, at medierne måtte fotografere ham i retten. Han fremstod voldsomt forslået med blodansamlinger og skrammer i ansigtet.
Philip Manshaus gav selv tilladelse til, at medierne måtte fotografere ham i retten. Han fremstod voldsomt forslået med blodansamlinger og skrammer i ansigtet. Foto: Cornelius Poppe / Ritzau Scanpix

Norsk politi sigtede i dag den 21-årige nordmand Philip Manshaus for forsøg på terror. Det skete, inden han blev fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger for et angreb på en moské i Bærum lørdag.

Han var i forvejen sigtet for drabsforsøg i moskéen og for at have dræbt sin 17-årige stedsøster.

I dag kom det også frem, at den norske efterretningstjeneste, PST, for et år siden modtog et tip om Philip Manshaus, men at tippet var meget vagt og ikke blev undersøgt nærmere.

Ingen blev dræbt i moskéen. Den bevæbnede gerningsmand blev nemlig overmandet af en 65-årig muslim. Nu bliver den mistænkte mobbet på internetfora af de selv samme personer, han tilsyneladende forsøgte at imponere med angrebet.

Det delte formandskab er forbi. Eller er det?

Det delte formandskab i Venstre blev etableret i 2014 efter en sag om Lars Løkke Rasmussens tøjkøb for partiets penge.
Det delte formandskab i Venstre blev etableret i 2014 efter en sag om Lars Løkke Rasmussens tøjkøb for partiets penge. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Der har været sjovere tider i politik end lige nu. Sådan lyder en frisk statusopdatering fra Venstres Kristian Jensen efter en weekend, hvor partiet har holdt sommergruppemøde, og hvor næstformanden (for det er han stadig) kom i absolut fokus.

Efter Kristian Jensen gav et interview til Berlingske, hvor han såede tvivl om formand Lars Løkke Rasmussens kurs, mener den erfarne Venstre-mand Claus Hjort Frederiksen ikke, at Kristian Jensen kan fortsætte som næstformand. Søndag slog han endda fast, at det delte formandskab er ovre.

Men det delte formandskab blev aftalt mellem Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen efter formandsopgøret i 2014, og det kan ikke ændres af en tredje person, siger Kristian Jensen til TV Midtvest.

En anden bundrutineret Venstre-politiker, Bertel Haarder, har også i dag slået fast, at Claus Hjort Frederiksen ikke taler på gruppens vegne. Det sidste ord er næppe sagt i den sag...

Matti Breschel stopper karrieren

Matti Breschel begyndte sin professionelle karriere på Bjarne Riis' CSC-hold. Han slutter på EF Education First.
Matti Breschel begyndte sin professionelle karriere på Bjarne Riis' CSC-hold. Han slutter på EF Education First. Foto: Felix Ordonez / Scanpix Denmark

En af de seneste 15 års store danske cykelryttere har derimod snart taget sit sidste tråd. Senest efter denne sæson indstiller 34-årige Matti Breschel karrieren, og det forklarer han blandt andet med, at han i februar fik konstateret psoriasisgigt.

Han siger til B.T., at beslutningen har været undervejs i noget tid, men at sygdommen har gjort den seneste tid ”rimelig krasbørstig”.

Dermed får den elegante rytter ikke opfyldt sit ønske om at køre Tour de France på danske veje i 2021. Til gengæld kan han se tilbage på en karriere med mange flotte resultater: VM-sølv, VM-bronze, en etapesejr i Vuelta a España bare for at nævne nogle stykker.

På TV 2 Play kan du i øvrigt se Daniel Denciks fremragende portræt af cykelrytteren, der har brugt vanviddet som drivkraft og opkaldt sine tre børn efter store jazz-musikere.

Forældre truer med at inddrage demonstranters lommepenge

Demonstranter i Hongkongs internationale lufthavn.
Demonstranter i Hongkongs internationale lufthavn. Foto: Tyrone Siu / Ritzau Scanpix

I Hongkong fortsatte massive protester mandag morgen, da tusinder af demonstranter rykkede ind i den internationale lufthavn. Det førte til, at lufthavnen aflyste alle fly ud af Hongkong resten af dagen.

Journalist og Asien-kender Flemming Ytzen kalder protesterne et generationsopgør, da hovedparten af demonstranterne er mellem 18 og 30 år.

Omvendt forsøger forældregenerationen at bremse optøjerne, og det er med den helt klassiske trussel om at inddrage børnenes lommepenge, skriver flere medier i Hongkong.

Det er nemlig udbredt, at de unge får penge med hjemmefra, fordi det er så dyrt at bo og studere i Hongkong, fortæller Flemming Ytzen.

Ny Klovn-film

Frank Hvam og Casper Christensen er snart klar med sidste film i 'Klovn'-trilogien
Frank Hvam og Casper Christensen er snart klar med sidste film i 'Klovn'-trilogien Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Pinlighederne er ikke ovre for Frank Hvam og Casper Christensen. Komikerparret er nemlig i gang med en tredje Klovn-film, som får premiere 30. januar. Men så bliver det også den sidste i rækken, siger de.

Filmen får titlen ' Klovn The Final', og den følger efter 'Klovn Forever' og 'Klovn The Movie', to film, der tilsammen solgte flere end 1,3 millioner biografbilletter.

Den tredje og sidste film skal handle om kærlighed og tage afsæt i, at Frank Hvam fylder 50 år og revurderer sit liv, lyder det i pressemeddelelsen.