Krimi

Eksplosion på Nørrebro i København

Hvad skete der? En eksplosion ramte natten til lørdag en nærpolitistation på Nørrebro i København.

Hvad blev undersøgt? Det er den anden eksplosion i København i denne uge - og den niende eksplosion i hovedstaden i år.

Københavns Politi mener, at der er tale om en bevidst handling, men kalder ikke eksplosionen for terror.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Politiet har talt med centralt vidne

Københavns Politi har talt med et af de konkrete vidner, som de efterlyste tidligere på dagen. Det oplyser de til TV 2. Det er personen, der var iført lyse sko, som fik øje på den efterladte pose, og derefter vendte sig rundt og løb bort fra stedet tilbage mod Tagensvej, som politiet nu har talt med. Derudover oplyser politiet, at de har talt med 98 borgere i forbindelse med sagen.

Store skader på bygninger og biler efter eksplosion på politistation

Tidligere på aftenen blev der åbnet op i området omkring eksplosionen på Hermodsvej i København. Bilejerne har været inde og tilse deres bil, og det er ikke godt, hvad de har set, lyder det fra TV 2’s reporter på stedet.

- Nogle af dem har fået knust ruderne, men andre er nærmest totalskadet.

Opklaring har topprioritet, siger Hækkerup

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup har det 'topprioritet at finde gerningsmændene', og det er derfor, at regeringens sikkerhedsråd sætter sig sammen.

- Det her vurderer vi til at være rigtig, rigtig alvorligt. Her er der brug for, at ministrene som har rådighed over forsvaret, over udenrigstjenesten og ikke mindst over politiet og efterretningstjenesterne, sætter sig sammen med statsministeren, og vurderer hvad der sker, så vi kan sikre, at den store indsats, der foregår, foregår fuldt koordineret mellem de forskellige myndigheder, siger han til TV 2.

Politiet frigiver video af formodet gerningsmand

Københavns Politi har lørdag aften frigivet en video, der viser gerningsmanden før eksplosionen.

Politiet færdige med undersøgelser efter eksplosion

Politiets teknikkere er nu færdige med undersøgelserne på Hermodsgade i København efter nattens eksplosion. Det skriver politiet på Twitter. Her takker politiet også de 76 borgere, der har henvendt sig med oplysninger omkring eksplosionen. Man opfordrer folk til fortsat at henvende sig med oplysninger og iagttagelser.

Sikkerhedsudvalgsmøde bliver bag lukkede døre

Det bliver bag lukkede døre, at statsminister Mette Frederiksen (S) skal mødes med Regeringens Sikkerhedsudvalg for at drøfte den seneste uges eksplosioner mod myndigheders bygninger. Ifølge politisk kommentator og tidligere medlem af sikkerhedsudvalget Hans Engell bliver udvalgsmøder brugt til orientering om alvorlige hændelser i og udenfor Danmark.

- Møderne er meget fortrolige og foregår bag mange lukkede døre. Det er med fuld tavshedspligt, der gælder livsvarigt, siger Hans Engell.

Sprængstofekspert: Folk kunne være blevet slået ihjel

Ifølge sprængstofekspert Peter Hald fra Aarhus Universitet er det rent held, at der ikke er kommet personer slemt til skade ved eksplosionen. 

- Jeg får kriller i maven, når jeg hører, at der både var cyklister og en fodgænger så tæt på bomben lige før sprængningen. Det var tæt på, at de var blevet slået ihjel, siger Peter Hald, der også priser sig glad for, at bomben ikke indeholdt metaldele, som kunne have forårsaget større og mere potentielt dødbringende skader.

Statsministeren indkalder Regeringens Sikkerhedsudvalg efter eksplosion

Statsminister Mette Frederiksen (S) meddeler, at hun vil indkalde Regeringens Sikkerhedsudvalg til et møde efter eksplosionen på Nørrebro natten til lørdag. Hun kalder det et 'mirakel', at ingen kom til skade. 

- Anslaget mod politistationen er fuldstændigt uacceptabelt og noget, som regeringen tager yderst alvorligt. For politiets ansatte og landets borgere er det afgørende, at vi alle kan føle os trygge, når vi går på arbejde, og når vi bevæger os rundt i vores byer, siger hun i en pressemeddelelse.

Efterlyser konkrete vidner

Politiet vil gerne i kontakt med flere specifikke vidner i forbindelse med eksplosionen. Er du en af dem, kan du kontakte politiet på 114.

- Føreren af en lys bil, der i minutterne inden eksplosionen kører ad Hermodsgade fra Sigurdsgade mod Tagensvej. 

- En taxachauffør, der kort forinden kører den modsatte retning ad Hermodsgade fra Tagensvej mod Sigurdsgade.

- To cyklister, der lidt over et minut inden eksplosionen kører i hastig fart ad Hermodsgade fra Tagensvej mod Sigurdsgade.

- En person iført lyse sko, der kommer gående ad Hermodsgade fra Tagensvej og får øje på den efterladte pose og derefter vender sig rundt og løber bort fra stedet tilbage mod Tagensvej.

Det nye signalement

- 15-25 år

- 170-180 centimeter høj

- Almindelig af bygning

- Iført sort jakke, sorte bukser, sorte sko med sorte såler og ingen handsker

- Bar en sort pose fra tøjmærket Solid. Kendetegne ved, at der er et stort hvid udråbstegn på den

- Har en sort handske på venstre hånd

Gerningsmandens rute

Efter at have efterladt posen foran politivagten går gerningsmanden nordpå ad Hermodsgade og drejer derefter til højre ad Sigurdsgade. Herfra drejer han til venstre ad Titangade og går nordpå mod Vermundsgade.

Kæder ikke eksplosion sammen med angreb på Skattestyrelsen

Politiet vil på nuværende tidspunkt ikke kæde eksplosionen sammen med den man så på Skattestyrelsen tidligere på ugen.

- Der er ikke noget i vores undersøgelser, der lige nu siger, at det er foregået på samme måde, som ved Skattestyrelsen, siger Jørgen Bergen Skov.

Politiet ændrer signalement af gerningsmand

Politiet har fået 52 henvendelser fra beboere og andre i området, og vi vil gerne have flere. Politiet har et klart billede af den formodede gerningsmands rute, og så har de en ændring af signalementet. 

- Han kommer gående til stedet. Han bærer på en plastikpose. Der er ikke tale om en pose fra Rema 1000, men en sort pose, hvor der står "Solid" på, siger Jørgen Bergen Skov.

Nyt pressemøde klokken 15

Københavns Politi oplyser, at der i forbindelse med eksplosionen på Nørrebro vil blive afholdt en ny pressebriefing klokken 15.00.

Skaarup: Trist og forstemmende

Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti, fordømmer på Twitter angrebet på politistationen på Nørrebro. 

Politi lover bedre billede af formodet gerningsmand

Støjberg ønsker ikke svenske tilstande

Venstres retsordfører, Inger Støjberg, siger, at hun ikke ønsker tilstande som i Malmø. 

- Danmark må aldrig nogensinde blive Sverige, og København må aldrig blive Malmø, siger hun med reference til en række eksplosioner i den svenske by.

Mange vinduer knust af eksplosion

En lang række ruder er ødelagt i forbindelse med angrebet på den lokale politistation på Nørrebro. Det viser billeder fra området omkring Hermodsgade 3. 

Rigspolitichef kalder eksplosion for et angreb

Det er en meget alvorlig sag, når man angriber offentlige bygninger. Vi vil gøre alt for at stoppe den her type kriminalitet, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg til TV 2:

- Vi kan ikke beskytte alle bygninger hele tiden, men det vi kan, er, at prøve at være til stede. Vi kan prøve at holde øje med tingene, og det gør vi.