Politik

Dramatisk dag i Venstre - sådan forløb det

Hvad skete der? Venstre afholdt sommergruppemøde på Kragerup Gods.

Stor splittelse: Gruppemødet tog en dramatisk drejning, da flere Venstre-folk anført af Claus Hjort Frederiksen krævede, at Kristian Jensen trækker sig som næstformand og gruppeformand.

Beklagede: På et pressemøde beklagede Kristian Jensen et interview, som havde ført til kollegernes kritik. Til gengæld stod han fast på at ville fortsætte som næstformand.

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

Tak for i dag

Der er nu kun middag og fest til på dagsprogrammet for de hårdt prøvede medlemmer af Venstres folketingsgruppe.

Vi lukker derfor livebloggen ned for i dag. Tak fordi I læste med.

Luft til hjernen - og benene

Løbeklubben er samlet

Noget kunne tyde på, at nogen i Venstres folketingsgruppe har brug for at komme lidt væk, inden den står på fest i aften. 

I hvert fald er blandt andre Kristian Jensen, Sophie Løhde og Morten Løkkegaard nu trukket i løbetøjet.

- Et alvorligt gruppemøde

Sophie Løhde var ikke meget for at svare på pressens spørgsmål.

TV 2's reporter Hans Redder nåede også at fange den nyvalgte næstformand for Venstre folketingsgruppe, Sophie Løhde. Hun kalder gruppemødet "alvorligt", men har ellers ingen kommentarer:

- Jeg synes formanden, næstformanden og den politiske ordfører har sagt det, der skulle siges på pressemødet tidligere, siger hun.

Utilfredshed med Hjort

Ifølge TV 2's oplysninger har det skabt røre flere steder i folketingsgruppen, at Claus Hjort Frederiksen efter det pressemøde Lars Løkke Rasmussen holdt sammen med Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen gik ud for rullende kameraer og gentog sit krav om, at Jensen må trække sig.

 

Det udviskede det punktum formanden og næstformanden havde forsøgt at sætte, er holdningen.

 

Der er dog ingen, der vil ud med kritikken til citat.

 

Ellemann stemmer på Løkke og Jensen

Heller ikke politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, der er blevet nævnt som en mulig udfordrer til Kristian Jensen, havde nogen kommentarer:

- Vi har haft nogle gode drøftelser på vores gruppemøde, og jeg har ikke super meget mere at tilføje, sagde han.

Kunne du tænke dig at være næstformand?

- Nej, det kunne jeg ikke. Jeg har tænkt mig at stemme på Lars (Løkke, red.) som formand og Kristian (Jensen, red.) som næstformand. 

Det er denne lade, som har dannet ramme om det dramatiske sommergruppemøde i Venstre, der netop er slut.

Jensen: Jeg regner med at blive

En af dem, der ikke havde lyst til at snakke med pressen, da han kom ud fra dagens gruppemøde var Kristian Jensen. Da TV 2's reporter Hans Redder fangede ham på vej over på Kragerup Gods var hans eneste kommentar

- Jeg har ingen yderligere kommentarer end dem, jeg gav på pressemødet hvor jeg sagde, at jeg regner med at blive som næstformand.

- Et usædvanligt gruppemøde

Venstres medlemmer af folketingsgruppen forlader nu en for en den lade, hvor dagens gruppemøde er blevet holdt.

 

Ifølge TV 2's reportere på stedet stemningen afdæmpet, og der er ikke mange, der har lyst til at snakke med pressen.

 

En af de få er medlem af europaparlamentet Morten Løkkegaard, som blot konstatere, at det har været et "usædvanligt" gruppemøde.

 

- Mange af de ting her er relativt forudsigelige. Der er ikke noget specielt overraskende i det. Som formanden siger, så slår det nogle gnister, når man skal redefinere en gruppe.

DF er skuffet

Lars Løkke Rasmussen slog tidligere på dagen fast, hvad Kristian Jensen havde sået tvivl om. Venstre holder stadig muligheden for et samarbejde med Socialdemokratiet åben.

Og den holdning skuffer Venstres mangeårige samarbejdspartner, Dansk Folkeparti:

- Venstre har sat væsentlige diskussionsemner på pause, og så forholder de sig retten at vente nogle med at sige, hvem de vil regering med. Det må jo siges at være noget af et strategiskifte, siger formand Kristian Thulesen Dahl, der siden valget har efterlyst en klar melding fra Løkke:

- Man kan næsten få det indtryk, at Lars Løkke Rasmussen vil være statsminister for enhver pris. Det er meget overraskende.

Gruppemødet nærmer sig sin afslutning

Meldingerne fra Kragerup Gods er nu, at dagens gruppemøde i Venstre har nået sin afslutning.

Vi starter derfor livebloggen op igen og vil holde jer opdaterede med eventuelle udviklinger.

 

TV 2's reportere på stedet jagter naturligvis reaktioner fra de medlemmer, der har deltaget i mødet i dag, som altså begyndte ganske dramatisk, da Claus Hjort Frederiksen krævede næstformand Kristian Jensens afgang.

 

Hjort mener, at Kristian Jensen har underløbet formand Lars Løkke Rasmussen ved i et interview med Berlingske at undsige hans tanker om et samarbejde over midten med Socialdemokratiet. 

Kaffepause

Så er der kaffepause fra gruppemødet i Venstre.

 

Stemningen virker mere afslappet nu end tidligere. En af dagens hovedpersoner - Claus Hjort Frederiksen - står og hyggesnakker med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Pihl Lorentzen.

 

Derfor holder vi også pause i livebloggen, men vi er selvfølgelig klar med flere reaktioner, når Venstre-folkene igen er klar til at tale med pressen.

 

Ifølge TV 2s oplysninger er talerrækken til sommergruppemødet fortsat lang. Derfor er forventningen, at mødet først slutter ved 17-18-tiden.

Gruppemødet er genoptaget

Alle medlemmer af Venstres folketingsgruppemøde er nu vendt tilbage til lokalet, hvor sommergruppemødet genoptages.

 

Det er sat, at det skal vare indtil i aften, hvor der efter planen skal være stor fest.

 

Hvor stor den fest bliver, bliver interessant at se. 

Støjberg: Kritik holder man internt

En af de centrale personer i den interne magtkamp i Venstre er Inger Støjberg, der repræsenterer højrefløjen i partiet. Hun bekræfter, at hun er en af dem, der har rettet kritik af Kristian Jensen på Venstres sommergruppemøde:

 

- Jeg har sagt, hvad jeg mener inde til mødet. Og jeg tror, det står klart for alle inde til det møde, hvad jeg mener om den sag. Det er noget, man siger internt, siger hun til TV 2.

Fortsat splittelse

Det er tilsyneladende ikke slut med de interne stridigheder i Venstre:

 

Claus Hjort i samtale med Løkke

Efter at have givet sin kritik af Kristian Jensen til pressen går Claus Hjort Frederiksen tilbage til Venstres folketingsgruppe og direkte over til Lars Løkke Rasmussen, som han udveksler nogle ord med. 

 

Ifølge politisk kommentator Jarl Cordua er det højst opsigtsvækkende, at Claus Hjort for rullende kameraer kræver Jensens afgang:

 

- Hvis jeg var Kristian Jensen, ville jeg virkelig være bekymret for min fremtid nu, siger han. 

Claus Hjort Frederiksen står fast

Selv om Kristian Jensen nu har beklaget sit interview med Berlingske, fastholder Venstres nestor Claus Hjort Frederiksen, at han må trække sig som næstformand.

 

-Jeg har påpeget på gruppemødet, at det er uholdbart, at næstformanden bruger sin post som næstformand i Venstres organisation og vel også gruppeformand til at underløbe den linje, som partiets formand lægger. Og det, mener jeg, vi skal have en diskussion af, siger han.

 

- Jeg har ikke noget imod, Kristian Jensen som sådan. Han er en dygtig politiker. Det er den måde, han bruger næstformandsposten på, der ikke holder. 

Opsamling på pressemøde

Hermed en kort opsamling på hovedkonklussionerne fra det netop overståede pressemøde:

 

Både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen bliver på deres poster som henholdsvis formand og næstformand for Venstre, og de søge begge genvalg på Venstres landsmøde til november.

 

Kristian Jensen har beklaget sit interview med Berlingske fra onsdag aften. Han skulle have delt sin analyse af valget og Venstres situation med folketingsgruppen i stedet for avisen.

 

Undsigelsen af partiformanden får ikke umiddelbart konsekvenser for Kristian Jensen. Ifølge Lars Løkke Rasmussen er der ikke nogen, der skal trække sig fra deres poster.

Formandsskabet er gået til frokost

Efter pressemødet er Lars Løkke Rasmussen, Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen gået til frokost. 

Når de og de øvrige Venstre-medlemmer er færdige fortsætter sommergruppemødet på Kragerup Gods. 

 

 

Lyn-analyse

Det ser ud til, at Kristian Jensen har bukket sig helt ned i støvet og sagt undskyld, så i dag tager Lars Løkke Rasmussen stikket hjem.

Men der vil fortsat i Venstre være en diskussion om, hvem der bliver den næste formand.

Det interessante bliver, om Jensen igen kan spille sig ind i de muliges klub, hvor han jo har været i alle de ti år, han har været formand, eller om han i dag har spillet sig sine muligheder ad hænde.