Dagens overblik: Venstreshow i sommerlandet - Kristian Jensen må 'bøje sig i støvet'

16x9
Jakob Ellemann, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen følges ad til Venstres pressemøde i forbindelse med Venstres sommergruppemøde. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Dramatisk sommergruppemøde i Venstre, russiske fly i Norge og en usædvanlig kamp for at ændre voldtægtslovgivningen.

Det kan godt være, at Tivoli snart har premiere på et varieté-show, 'Divaer i glas', i Glassalen, hvor koryfæer fra 60'erne og Bent Fabricius-Bjerre er stjerner.

Men lige nu bliver den forestilling udfordret af et Venstre-show, hvor gamle stjerner som Claus Hjort Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen og unge håbefulde som Kristian Jensen og Inger Støjberg spiller hovedrollerne i et politisk drama, hvor titlen kunne være noget nær den samme som i Tivolis show.

Læs dén historie i 'Dagens overblik' og fire andre, blandt andet om regeringskrise i Italien, en blodplettet appel og nyt om togulykken på Storebæltsbroen i januar.

Venstreshow i fuldt flor

Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen på forsædet, men med Løkke bag rattet.
Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen på forsædet, men med Løkke bag rattet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

At være eller ikke at være? Ja, spørgsmålet er, om der er plads til tvivl i moderne politik? Om man som næstformand i Venstre kan plante en tvivl om partiets linje i den forestående valgperiode og dermed skabe forvirring om formandskabet?

Det gjorde Kristian Jensen i et interview i Berlingske, hvor han direkte undsagde partiformand Lars Løkke Rasmussens politik og strategi, herunder tankerne om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Dét fik partiets veteran og ideolog Claus Hjort Frederiksen ved partiets sommergruppemøde fredag til at opfordre Jensen til at trække sig som gruppeformand for folketingsgruppen og næstformand for partiet.

Efter et dramatisk møde, hvor flere i partiet støttede Frederiksen, var det tid til et pressemøde, hvor det var tydeligt, at Løkke igen-igen havde vundet endnu en magtkamp.

- Jeg vil hellere have haft, at den analyse var lavet overfor gruppen og ikke over for Berlingske Tidende, sagde Jensen og slog fast, at han gerne ville fortsætte som næstformand.

- Og jeg har fuld tillid til Lars som formand, og jeg synes, at Lars Løkke Rasmussen er den rigtige til at lede partiet. Og det er min opfattelse, at det er Venstres formands opgave at definere, hvilken regering som Venstre ønsker, sagde han.

Og dermed kom svaret på, hvad man kan tillade sig i et parti. I hvert fald har Jensen "bukket sig helt ned i støvet og sagt undskyld", som kommentator Søs Marie Serup vurderede.

Norsk bekymring om russiske fly

Norske F-16B-kampfly var i luften flere gange torsdag, da russiske fly fløj tæt på den norske kyst.
Norske F-16B-kampfly var i luften flere gange torsdag, da russiske fly fløj tæt på den norske kyst. Foto: Pierre Verdy / Scanpix Denmark

Norge ser med bekymring på den øgede tilstedeværelse af russisk militær i området omkring landet. Det norske forsvar måtte torsdag afskære flere russiske fly langs den norske kyst.

De norske fly måtte på vingerne ad tre omgange efter en fælles beslutning fra NATO og Norge.

- I løbet af mine fire år som talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter har jeg aldrig oplevet det her før, lyder det fra major Elisabeth Eikeland.

Rusland har desuden varslet mulige missiltests flere forskellige steder ud for Norges kyst 14. til 17. august. En større russisk marinestyrke er derfor i disse dage på vej forbi Norge med kurs mod internationalt farvand, hvor øvelsen skal finde sted.

- Vi har over tid set en udvikling, hvor Rusland optræder stadig mere selvhævdende i vores nærområder, siger Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Rusland føler sig blandt andet provokeret af, at den vestlige forsvarsalliance har holdt den største øvelse nogensinde med deltagelse af 50.000 soldater og 10.000 køretøjer i Midtnorge i oktober sidste år. Aldrig har en NATO-øvelse foregået højere oppe i Norge og mere tæt på den russiske grænse.

Vi bliver i udlandet, hvor vi skal fra russisk militær-show til italiensk komedie ...

Italiensk regeringsparti vil vælte sin egen regering

Matteo Salvini vil have et nyt valg i Italien.
Matteo Salvini vil have et nyt valg i Italien. Foto: Ritzau Scanpix

Italiensk politik er et fortløbende show, hvor udskiftningen af hovedrolleindehavere er konstant. Og nu er den gal igen.

Det italienske regeringsparti Lega vil nemlig fremsætte en mistillidsdagsorden til den regering, som partiet selv er en del af. Partiet vil have et valg, så det kan danne regering uden Femstjernebevægelsen.

Den kun et år gamle italienske regering er en koalitionsregering mellem Femstjernebevægelsen, ledet af vicepremierminister og økonomiminister Luigi di Maio, og Lega, ledet af vicepremierminister og indenrigsminister Matteo Salvini.

Ifølge TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, giver meldingen fra Salvini om et valg god mening, eftersom Matteo Salvini er den klart stærkeste politiske kraft i Italien netop nu.

- Salvini står virkeligt stærkt. Han har redet på en succesbølge, nærmest lige siden denne regering blev dannet i juni sidste år. Han har høstet stor popularitet på den måde, han har håndteret flygtningekrisen, ved så vidt muligt at lukke de italienske havne, siger Eva Ravnbøl.

Omvendt fortæller hun, at den populistiske Femstjernebevægelse "er ved at smuldre", så magtforholdet internt i regeringskoalitionen er markant ændret siden valget for et år siden.

Fortsættelse følger ...

Tillidsmand sigtet: Skjulte beviser efter togulykken på Storebælt

Det forulykkede tog på Storebæltsbroen.
Det forulykkede tog på Storebæltsbroen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Fyns Politi har sigtet en tillidsmand for de ansatte i det tyske transportselskab DB Cargo. Det sker i forlængelse af togulykken på Storebæltsbroen 2. januar i år, hvor otte mennesker mistede livet, og 16 personer blev kvæstet.

Tillidsmanden er sigtet for at skjule, hvem der havde ansvaret for læsningen og kontrollen af det godstog, hvorfra en sættevogn rev sig løs og ramte et passagertog. Det skulle han have gjort ved at fjerne et navn fra en liste, lyder sigtelsen ifølge Berlingske.

Tillidsmanden nægter sig skyldig. Han har dog erkendt, at han har fjernet et navn fra en vognliste, hvorpå navnene på medarbejderne, som kontrollerer togene, står. Men han afviser, at han har haft til hensigt at skjule beviser i sagen.

Tillidsmanden fjernede navnet på en kollega, der havde efterset toget før nytår, og som derfor ikke havde ansvaret om morgenen 2. januar, da toget blev efterset og klargjort, lyder det fra mandens advokat Torben Koch.

Presser på for en ny samtykkelov med blodplettet kjole

Kirstine Holst har siden 19. juli lagt billeder af sin blodplettede kjole på Twitter for at skabe opmærksomhed omkring samtykkelovgivningen.
Kirstine Holst har siden 19. juli lagt billeder af sin blodplettede kjole på Twitter for at skabe opmærksomhed omkring samtykkelovgivningen. Foto: Line Sahl / TV SYD

I sommeren 2018 anmeldte Kirstine Holst fra Fredericia en voldtægt i København. Manden blev sigtet i sagen, men blev frikendt i februar, da anklageren ikke kunne bevise, at der var tale om tvang, vold, eller at Kirstine Holst ikke var i stand til at sige fra.

Siden har Kirstine Holst kæmpet for at skabe opmærksomhed omkring lovgivningen på området, nærmere bestemt om at få gjort sex uden samtykke til voldtægt. Det gør hun blandt andet ved dagligt at lægge billeder af sin blodplettede kjole fra voldtægtssagen på Twitter.

- Jeg ønsker at vise et billede, som er rigtig ubehageligt at se på, og som i virkeligheden for mig er et maleri af en voldtægt. Jeg ønsker at få politikernes opmærksomhed, i forhold til at det er vigtigt, at vi gør noget på området, siger Kirstine Holst til TV SYD.

Kirstine Holst lægger billeder af den blodplettede kjole op på Twitter hver dag.
Kirstine Holst lægger billeder af den blodplettede kjole op på Twitter hver dag. Foto: Kristine Holst / Privatfoto

Som reglerne er i dag, skal anklageren bevise, at der er tale om tvang eller vold i sager om seksuelle overgreb. Kirstine Holst vil have det ændret, så anklageren fremover skal bevise, at der ikke var samtykke.

Tilbage i juni udgav regeringen sammen med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten det, de kalder ”en politisk forståelse” i forhold til, at partierne vil tage initiativ til en ændring, så man får en samtykkebaseret lovgivning på området.

Kirstine Holst vil lægge billederne op hver dag, indtil lovgivningen bliver ændret.

***

Det var ugens sidste nyhedsoverblik.

Vi slutter af med mere show, to vidt forskellige af slagsen:

Først et visuelt show vejrguderne, med en imponerende skypumpe i hovedrollen i Nordsjælland.

I Hollywood vækker et andet show opmærksomhed, 'BH90210', med skuespillerne fra 'Beverly Hills 90210'. Du kan se første afsnit af serien i aften på TV 2 ZULU klokken 20.55 og på TV 2 PLAY.

Inden da kan du prøve dig af med denne quiz om den legendariske serie.