Dagens overblik: Svære pensionsdrømme - arbejdsgivere afviser regeringen

16x9
Statsminister Mette Frederiksen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Regeringen indleder forhandlinger om ret til tidligere pension, ny dyster rapport om klimaet, og så er der nyt om Inger Støjberg.

Torsdagens fem udvalgte historier kredser om politik, krimi, klima, unge og diplomati i Zoo.

Men først lige en historie fra en polsk landsby, hvor drenge er en mangelvare. Ja, faktisk er der ikke født en eneste dreng i ti år. Læs historien her.

Og nu: Velkommen til Dagens Overblik fra TV 2.

Arbejdsgivere afviser regeringens pensionsdrømme

Der var god stemning ved starten af mødet mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening og fagbevægelsen.
Der var god stemning ved starten af mødet mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening og fagbevægelsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sommerferien er slut for regeringen. Sommertøjet er skiftet ud med arbejdstøjet, og statsminister Mette Frederiksen (S) starter fra toppen: Forhandlinger om Socialdemokratiets helt store valgløfte, retten til tidligere pension for nedslidte.

Torsdag havde hun indkaldt til første forhandlingsmøde med repræsentanter for henholdsvis fagbevægelsen og Dansk Arbejdsgiverforening.

Men det blev ikke den bedste start:

- Vores synspunkt har ikke ændret sig. Vi er stadig optaget af, at virksomhederne har tilstrækkelig arbejdskraft at rekruttere, så forslag, der vil tage gode raske, rørige medarbejdere ud af arbejdsmarkedet, er ikke noget, vi ser for os, lød det fra administrerende direktør i DA Jacob Holbraad.

Anderledes positive toner kom der fra Socialdemokratiets venner i fagbevægelsen:

- Vi synes klart, at det her er et spørgsmål, som skal løses, og vi går meget gerne ind i det rum og ser, om vi kan forhandle en treparstaftale om det her, sagde Lizette Risgaard, der repræsenterede fagbevægelsen.

Mette Frederiksen understregede, at man ikke opererer med en specifik deadline, men også, at der allerede er aftalt nye møder.

Landsektoren skader også klimaet

Landsektoren bidrager med 23 procent af verdens samlede udslip af drivhusgasser.
Landsektoren bidrager med 23 procent af verdens samlede udslip af drivhusgasser. Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP

En ny klimarapport, en ny advarsel til vi jordboere. Torsdag offentliggjorde FN's Klimapanel (IPCC) en særrapport om klima og landsektoren.

Vores forbrug af fødevarer, tøj og træ har ført til en hidtil uset udnyttelse af Jordens landområder, og rovdriften er med til at accelerere de globale klimaforandringer

Derfor skal også landsektoren være med til at bremse den udvikling, lyder det i rapporten. Ifølge forskerne står landsektoren - herunder landbrug, skovdrift og tekstilindustrien - for 23 procent af verdens samlede udslip af drivhusgasser.

- Det er en konsekvens af, at vi bruger landområder til at dyrke i stedet for at have skove. De seneste mange hundrede år har mennesker ryddet skove over store dele af kloden for at udlægge det til landarealer, og det giver et pres på CO2-regnskabet, siger Tina Christensen, klimapolitisk rådgiver hos DMI.

Den stigende udnyttelse af landjorden har gjort det muligt at brødføde og beklæde de milliarder af ekstra mennesker, der er kommet på kloden.

Men samtidig har udnyttelsen bidraget til en "stigning i udslip af drivhusgasser, tab af naturlige økosystemer og nedgang i biodiversiteten", hedder det i rapporten, som konkluderer, at "der er behov for hurtig og vidtrækkende handling på tværs af adskillige områder."

Meningsmåling: Unge drikker for meget

Miia Nilsson drak som 13-årig en halv flaske vodka. Se mere i programmet 'Din teenagers hemmelige liv' på TV 2 og TV 2 Play.
Miia Nilsson drak som 13-årig en halv flaske vodka. Se mere i programmet 'Din teenagers hemmelige liv' på TV 2 og TV 2 Play. Foto: TV 2

Hvor meget drikker dit barn? Og tænker du på, om dit barns alkoholvaner er en afspejling af dine egne?

Fire ud af fem 15-årige allerede har prøvet at drikke alkohol, viser de nyeste tal fra Skolebørnsundersøgelsen. I undersøgelsen svarer hvert tiende 11-årige barn, at det har prøvet at drikke alkohol, mens en tredjedel af de 13-årige har prøvet at drikke alkohol.

Og det er ikke i orden, mener et flertal af danskerne. Ifølge en meningsmåling lavet af Megafon for TV 2 mener 56 procent, at børn under 16 år slet ikke skal drikke alkohol. Mens 30 procent mener, at det er forældrenes opgave at bestemme, hvor meget de unge må drikke.

Ifølge interesseorganisationen Alkohol og Samfund har unge med et stort alkoholforbrug ofte forældre, som accepterer, at de drikker.

- Der er en direkte sammenhæng mellem, hvor meget danske unge drikker, og hvilke aftaler de har med deres forældre omkring alkohol, lyder det fra Anett Wiingaard fra Alkoholdialog.dk

Du kan se mere til unges alkoholvaner i TV 2-programmet ’Din teenagers hemmelige liv' og blandt andet møde Miia Nilsson, som drak sig fuld for første gang som 13-årig. Det sendes torsdag aften på TV 2 og TV 2 PLAY.

Eksplosion udført med militært sprængstof

Facaden på Skattestyrelsen efter eksplosionen.
Facaden på Skattestyrelsen efter eksplosionen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det var militært sprængstof, der blev brugt tirsdag aften, da en eksplosion rystede Skattestyrelsens kontorer på Østbanegade i København.

Det mener lederen af Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste, Mick Stenkjær, som bistår politiet i sagen.

- Gerningsmændene har haft adgang til et såkaldt brisant sprængstof. Det er samme type sprængstof, som Forsvaret bruger i dagligdagen. Det kan ikke være en krysantemumbombe, for den er simpelthen ikke kraftig nok til at forårsage en ødelæggelse, som vi har set ude ved Skattestyrelsen, siger han til Berlingske.

Eksplosionen på Østerbro er ikke den eneste, som København har været ramt af.

Med eksplosionen tirsdag har der været otte uopklarede eksplosioner i løbet af det seneste halve år, og Københavns Politi har derfor fuld opmærksomhed på dem, skriver DR.

- Syv-otte eksplosioner på et halvt år er markant, og noget som har den største opmærksomhed hos politiet og i anklagemyndigheden, siger Jørgen Bergen Skov chefpolitiinspektør ved Københavns Politi til TV 2.

​Se, hvor de de otte eksplosioner har været, her. Og få et overblik over hele sagen her.

Vi begyndte overblikket med politik. Og vi slutter på Christiansborg.

Inger Støjberg bliver retsordfører

Inger Støjberg er ny retsordfører i Venstre.
Inger Støjberg er ny retsordfører i Venstre. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Inger Støjberg bliver ny retsordfører i Venstre.

Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt torsdag aften fra Venstre, som oplyser, at partiets folketingsgruppe nu har konstitueret sig.

Den tidligere udlændinge- og integrationsministers nye ordførerskab kommer efter, at hun blev fravalgt til en toppost som næstformand i gruppen.

Mandag blev Jakob Ellemann-Jensen nemlig udpeget til Venstres nye politiske ordfører, Kristian Jensen blev gruppeformand, mens Sophie Løhde blev folketingsgruppens nye næstformand.

Michael Aastrup Jensen er udpeget til udenrigsordfører, mens den tidligere retsordfører i Venstre Preben Bang Henriksen er udpeget til formand for Retsudvalget. Mads Fuglede er udpeget til udlændinge- og integrationsordfører.

Samtidig har partierne i blå blok en opfordring til Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen. Læs mere om dét her.

***

Vi slutter af med lidt sød tv-nostalgi: To shows, der lagde gaderne øde i 1990'erne, bliver genoplivet.

Legendariske 'Lykkehjulet' får comeback på TV 2 Charlie i det nye år, mens den nye 'Beverly Hills'-90210-serie 'BH90210' fik premiere natten til torsdag. Læs hvordan dét gik her.

Tak fordi du læste med.