GO'

Gik grædende fra møder – nye regler kan måske hjælpe reality-deltagere

Tidligere realitydeltager fik angstanfald efter sin optræden. Hun og psykolog er uenige om, hvorvidt en stramning af reglerne vil hjælpe deltagerne.

- Det var overvældende og ubehageligt. Det var generelt en mørk periode, hvor jeg fik mange angstanfald og holdt mig indendørs.

Sådan beskriver den tidligere ’Paradise Hotel’-deltager Nadja Hansen foråret 2018, hvor hun som følge af sin medvirken i TV 3-programmet blev landskendt.

Inden Nadja Hansen pakkede sine kufferter for at deltage i ’Paradise Hotel’, havde produktionen fortalt hende, at hun altid havde mulighed for at få psykologhjælp – hun skulle bare selv bede om det.

- Jeg kom grædende ind på deres kontor flere gange, men det var først, da jeg efter lang tid skrev en sms og bad om psykologhjælp, at jeg fik det, fortæller Nadja Hansen i ’Go’ morgen Danmark’.

I fremtiden ser det dog ud til, at der vil blive taget bedre hånd om realitydeltageres psykiske helbred.

Den britiske reguleringsmyndighed på tv-området, OfCom, har foreslået at indføre to nye regler, der skal sikre, at programdeltagere ikke skal lide unødig overlast ved at stille op i tv.

Både TV 3 og Kanal 4, som viser en stor del af de dansksprogede realityprogrammer, sendes fra England og hører dermed under OfComs regler. Derfor kan forslaget også komme danske realitydeltagere til gode.

Hensyn til deltagernes værdighed

Forslaget kommer i kølvandet på to selvmord blandt tidligere deltagere i den engelske udgave af programmet ’Ex on the beach’. Dødsfaldene har nu fået OfCom til at ville stramme reglerne for deltagere i alt fra dokumentarer og nyhedsudsendelser til quizshows og reality-tv.

Helt konkret skal der ”tages behørigt hensyn til programdeltagernes mentale helbred og værdighed”, ligesom ”deltagerne ikke må udsættes for unødig angst ved at deltage, eller når programmerne sendes”. Forslaget er sendt i høring og skal efter planen føres ud i livet til vinter.

For Nadja Hansens vedkommende var det netop udsendelserne og den opmærksomhed, der fulgte med, som knækkede hende.

- Jeg var allerede ret presset nede i Mexico, for jeg oplevede nogle ret ubehagelige ting. Da jeg kom hjem, gik der kun to måneder, før det blev vist, så inden jeg havde nået at fordøje det, skulle jeg opleve det igen – samtidig med at folk havde en holdning til det, siger hun og understreger, at hun ikke på noget tidspunkt har fortrudt noget af det, hun gjorde i løbet af de 33 dage, hun befandt sig på luksushotellet i Mexico.

Hvis man går rundt og har det dårligt og ikke får hjælp, kan man udvikle en depression og miste fodfæste

Ulla Dyrløv, psykolog

Gik med det alene

Nadja Hansen håber, at forslaget bliver til virkelighed, så andre ikke skal ende i samme situation som hende.

- Man burde tilbyde alle psykologhjælp, så man ikke selv skal række ud. Det er simpelthen for svært, siger hun.

Den opfattelse kan psykolog Ulla Dyrløv godt genkende. Hun har været psykolog på en lang række tv-programmer som ’Robinson’, ’X Factor’ og ’Den store bagedyst’.

- Det kan godt føles lidt skamfuldt – som om man ikke er stærk – at skulle sige, at man har brug for hjælp. Derfor kan det være en god idé at sende alle deltagere til en form for efterscreening, siger hun.

Nadja Hansen mener selv, at det tog hende lang tid at indse, hvor dårligt hun havde det, fordi hun ikke havde nogen at tale med om sine oplevelser.

- Vi har kontrakter, som gør, at man ikke må fortælle noget, så jeg havde bare de her ting inde i mig selv, fortæller hun.

Kan udvikle sig til depression

Ifølge Ulla Dyrløv er det enormt vigtigt, at man får mulighed for at tale sine oplevelser igennem med nogen. Hvis man ikke gør det, kan det få alvorlige konsekvenser.

- Hvis man går rundt og har det dårligt og ikke får hjælp, kan man udvikle en depression og miste fodfæste. Hvis man bliver ved med at føle sig forkert og anderledes, vil man ikke længere række ud efter hjælp, siger hun.

Alligevel mener hun ikke, at flere regler er løsningen.

- Regler er ikke nok i sig selv. Jeg er mere til oplysning, og derfor er det fint, at vi nu tager debatten. En del af ansvaret ligger også hos os psykologer, siger hun.

Herhjemme er der ikke nogen specifikke regler på området, og det er op til de enkelte tv-kanaler at lave et etisk kodeks. Der er dog tilknyttet psykologer på mange tv-programmer.

TV 2 og ’Go’ m​orgen Danmark’ har forsøgt at få en kommentar fra TV 3, men de ønsker ikke at udtale sig om enkeltsager. De fortæller dog, at de altid sørger for at tilbyde sparring og støtte både før, under og efter optagelsen af deres programmer.

Se hele interviewet med Nadja Hansen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.