Trump aflyser besøg

Dronningen får travlt program - forlader måske landet før Trump

Dronning Margrethe har lavet planer i Tyskland, der kommer i karambolage med Donald Trumps besøg i Danmark. Scanpix Denmark

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary overtager værtskabet, hvis dronningen er væk.

Den amerikanske præsident Donald Trump og hans hustrus to dage lange statsbesøg er kommet i stand så sent, at hans danske vært allerede har sat et andet stort kryds i kalenderen.

Det er helt uhørt, at dronningen aflyser

Trine Larsen, hofreporter for Billed-Bladet

Dronning Margrethe, der som statsoverhoved har inviteret præsidenten, skal nemlig til Slesvig-Holsten 3. september for at fejre 100 året for den dansk-tyske grænse. Hun er dermed formentlig nødt til at forlade sin gæst før tid.

- Det er også et officielt besøg i Tyskland, så det er i princippet ligeså vigtigt som Trumps ankomst, forklarer Trine Larsen, som er hofreporter på Billed-Bladet.

Som vært skal den 79-årige danske regent blandt andet afholde en stor gallamiddag for præsidenten, men kongehuset bekræfter over for TV 2, at der på trods af logistiske udfordringer ikke bliver ændret i hendes planer om at besøge nabolandet og det danske mindretal dagen efter.

Aflysning er umuligt

Kongehuset meldte allerede ud i maj, at dronning Margrethe ville besøge Tyskland i starten af september. Planen er, at hun i løbet af 3. september skal ankomme i Flensborg Havn med Kongeskibet Dannebrog.

Dronningens program i Slesvig-Holsten

Dronningen bliver modtaget officielt i Kiel 3. september og besøger Landdagen og delstatsregeringen.

Hun skal besøge flere institutioner og foreninger, som repræsenterer det danske mindretal i Tyskland. Det tæller det Danske Alderdomshjem, det Kongelige Danske Generalkonsulat i Flensborg, Duborg-Skolen, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Kobbermølle Industrimuseum, Helligåndskirken og Flensborghus.

Hun deltager også i en festaften, hvor mindretallet er værter på A.P. Møller Skolen i Slesvig, og skal se de historiske steder Danevirke, Gottorp Slot og Vikingemuseet Hedeby. 

Kilde: Kongehuset

Herfra venter et stramt program de kommende fire dage, som er en optakt til fejringen af 100-året for fastlæggelsen af den dansk-tyske grænse i 1920.

Besøget fra USA's præsident blev først bekræftet 1. august, hvilket kun giver hoffet og dronningen en måned til at forberede det. På trods af dronning Margrethes høje alder er hofreporter Trine Larsen overbevist om, at hun tager de mange opgaver i stiv arm.

- Ingen vi formentlig mærke det på hende, siger hun.

- Og det vil være helt uhørt, hvis dronningen aflyser aftalen i Tyskland. Det ville kun ske, hvis hun blev alvorligt syg og indlagt på hospitalet. Når dronningen har lavet en aftale, så er den absolut gældende, siger hun.

Det kan end ikke et besøg fra den amerikanske præsident ændre på.

Direkte til Kongeskibet Dannebrog

Besøget i Tyskland betyder dog, at dronningen sandsynligvis skal sige farvel til den amerikanske præsident og førstedamen efter gallamiddagen 2. september i stedet for at gøre det på Amalienborg eller Fredensborg slot, som hun ellers normalt gør det ved statsbesøg.

Når dronning Margrethe rejser væk i over 24 timer, så er det helt kutyme, at butikken overlades til prinsen

Trine Larsen, hofreporter for Billed-Bladet

Kongehuset har endnu ikke fastlagt den endelige plan for, hvornår dronning Margrethe forlader Danmark eller hvilken rute, der sættes mod Flensborg. Det er derfor ikke muligt at komme nærmere, hvor lang tid turen tager, samt hvilken rute dronningen sejler mod Flensborg

- Jeg vil tro, at hun vil tage direkte ned til Kongeskibet Dannebrog og overnatter der, så de rejser afsted om natten, hvis det rent tidsmæssigt kan lade sig gøre, siger Trine Larsen.

Et alternativ kan være, at hun bliver fløjet med forsvarets helikopter til en havn, hvor skibet ligger, lyder det.

Kronprinsen overtager hendes pligter

Så snart dronningen forlader danske farvande, vil rollen som dansk regent automatisk overgå til hendes søn, kronprins Frederik. Han vil dermed overtage hendes danske pligter - herunder et værtskabet for Trump, hvis han fortsat er i landet.

- Når dronning Margrethe rejser væk i over 24 timer, så er det helt fast kutyme, at butikken overlades til prinsen. Hun har - også i hverdagen - en god backup i ham, så hun er helt tryg ved at lade ham stå for det, siger hun.

Dermed bliver det muligvis officielt kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, der skal siger farvel og tak efter statsbesøget fra USA.

Dronningens endelige program i Tyskland er endnu ikke offentliggjort, men det er meldt ud, at hun vil blive modtaget officielt i Kiel 3. september. De efterfølgende dage skal hun besøge flere institutioner, som er tilknyttet de 50.000 dansksindende personer, der lever som et mindretal syd for grænsen.