Dagens overblik: Ramadan i Højskolesangbogen?

16x9
'Ramadan i København' af blandt andet sanger og sangskriver Isam B har fået flere politiske reaktioner, fordi den måske kommer i den nye Højskolesangbogen. Foto: Scanpix

Boris Johnson har lidt stort nederlag, der er rekordlav rente til boligejere, og Trumps tweets har fået alverdens aktiemarkeder til at reagere.

Velkommen til dagens nyhedsoverblik. I dag skal vi begynde med en fællessang.

Så hvis alle lige vil finde Højskolesangbogen frem, så synger vi 'Ole sad på en knold og sang'. Eller hvad med 'Velkommen i den grønne lund'? Eller 'Ramadan i København'?

Den sidste kendte du måske ikke, men det kan være, du kommer til det. Lad os vente med at synge og i stedet gå til dagens historier:

Ramadan i Højskolesangbogen?

I 2020 udkommer den kendte og elskede Højskolesangbogen i 19. udgave, og i den i forbindelse har sangbogsudvalget inviteret flere sangskrivere til at komme med deres bud på nye sange. Blandt andre har den tidligere Outlandish-sanger Isam B bidraget med sangen 'Ramadan i København'.

Men hører en sang om den muslimske højtid hjemme i Højskolesangbogen? Det mener for eksempel Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ikke, og derfor ruller kritikken, selvom det endnu ikke er besluttet, om 'Ramadan i København' overhovedet skal optages i sangbogen.

Du kan høre sangen i artiklen, og teksten kan du se lige her:

Sangtekst til 'Ramadan i København'.
Sangtekst til 'Ramadan i København'. Foto: TV 2

Også Venstres kulturordfører, Bertel Haarder, deltager i koret af kritikere. Han mener, at sangen er "svær at synge fælles". Men kritikken er en ”allergisk reaktion” og en ”smålig måde at se medborgerskab på”, mener sangudvalgets formand, Jørgen Carlsen.

Rapper løsladt i Sverige

En sag, hvor den verdenskendte amerikanske rapper A$AP Rocky er blevet tiltalt for vold mod en 19-årig mand i Sverige, har fået stor international opmærksomhed, ikke mindst efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, begyndte at blande sig i sagen med en række beskeder på Twitter.

I dag fortsatte retssagen i Stockholm med flere vidneafhøringer, men trods forventninger om det modsatte faldt der ikke dom. Det gør der først 14. august. Indtil da er A$AP Rocky og to medtiltalte på fri fod, afgjorde retten i dag.

Anklageren kræver den amerikanske rapper idømt seks måneders fængsel. A$AP Rocky nægter sig skyldig, men erklærede sig villig til at udføre samfundstjeneste, hvis han findes skyldig. Han siger, at han slog og sparkede den 19-årige i selvforsvar.

Her sidder Rakim Athelaston Mayersi alias A$AP Rocky (til venstre) i retten sammen med sin forsvarsadvokat, Slobodan Jovicic.
Her sidder Rakim Athelaston Mayersi alias A$AP Rocky (til venstre) i retten sammen med sin forsvarsadvokat, Slobodan Jovicic. Foto: 10510 Anna Harvard/tt / Ritzau Scanpix

Nyt rekordlån til boligejere

Realkredit Danmark og Nordea Kredit åbner i næste uge for et 30-årigt realkreditlån med afdrag til 0,5 procent i rente. Det er ifølge cheføkonom hos Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig de laveste realkreditrenter for 30-årige lån i Danmark nogensinde.

Han anbefaler dog stadig det mindre risikable 1-procentslån, når man vælger et 30-årigt realkreditlån. Også Nordea Kredit opfordrer boligejere til at tænke sig om, inden de bare kaster sig over det nye rekordlån.

En af årsagerne til det lave renteniveau er den økonomisk usikkerhed oven på Donald Trumps pludselige eskalering af handelskrigen med Kina.

Trumps eskalering af handelskrig

På trods af en amerikansk toldforhøjelse på ti procent, tror Donald Trump stadig på en god handelsaftale med Kina, skriver han på Twitter.
På trods af en amerikansk toldforhøjelse på ti procent, tror Donald Trump stadig på en god handelsaftale med Kina, skriver han på Twitter. Foto: Saul Loeb / Ritzau Scanpix

Den amerikanske præsident tog torsdag fusen på hele verden, da han på Twitter pludselig annoncerede endnu en ny told på stort set alle kinesiske varer, som der ikke allerede er amerikansk told på.

Udover at puste til en handelskrig, der var ved at køle af, fik præsidentens fire tweets straks aktierne til at falde i USA, og det fortsatte fredag morgen i Europa og Asien. I Danmark faldt kurserne mest for virksomheder som A.P. Møller - Mærsk og FLSmidth, der har store interesser i Kina.

Donald Trump siger, de nye toldsatser skyldes, at Kina ikke har levet op til det, landet har lovet. Kinas præsident, Xi Jinping, er ”ærligt talt for langsom”, mener den amerikanske præsident.

Johnsons første store nederlag

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: Simon Dawson / Ritzau Scanpix

I sin anden uge som britisk premierminister har Boris Johnson lidt sit første store nederlag. Det skete ved et suppleringsvalg i Wales, da hans konservative parti torsdag tabte et mandat i det britiske parlament til Liberaldemokraterne.

Nederlaget betyder, at Det Konservative Parti sammen med sit nordirske støtteparti, DUP, nu kun har flertal i parlamentet med én plads.

Valget i Wales blev holdt, fordi den konservative kandidat Chris Davies blev erklæret uværdig efter en dom for fusk med udgiftsbilag. Valgresultatet kan gøre det endnu vanskeligere for Boris Johnson at styre Brexit gennem parlamentet, hvor flere af de seneste års afstemninger er blevet afgjort med en enkelt stemmes flertal.

***

Jeg har ikke flere historier til dig, men på tv2.dk kan du læse om, at der er sat varmerekord i Grønland, og det har fået flere milliarder tons is til at smelte.

God weekend.