Udland

A$AP Rocky for retten i Sverige

Hvad skete der? Den 30-årige amerikanske rapper A$AP Rocky var for retten i Stockholm i Sverige. Han og to venner var tiltalt for vold mod en 19-årig mand 30. juni. Alle tre blev løsladt, men der falder først dom i sagen 14. august.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Tårer i retslokalet

De tre anklagede får helt kort lov at komme ud på tilhørerpladserne. Der bliver givet mange store kram. Man må ikke tage billeder i retssalen, men det er meget følelsesladede scener, hvor både A$AP Rockys mor og flere andre tørrer tårer væk. De ser lettede ud.

A$AP Rocky løslades

Rapperen A$AP Rocky er på fri fod, oplyser retten i Stockholm.

Der falder endeligt dom i sagen 14. august.

Lige efter meddelelsen fra retten brød tilhørerpladserne ud i stor jubel. Det vil altså sige, at alle tre tiltalte løslades. De tre anklagede krammer, smiler og sender tegn ud til deres familier, hvor de holder hånden på deres hjerte.

Hovedforhandling slut

Nu er den såkaldte hovedforhandling slut. En beslutning om skyld kan træffes i dag, men kommer tidligst om en time, lyder de afsluttende ord i retten. Det vil altså sige ca. 19.15.

Nu har forsvarerne talt

Alle forsvarere sagde i deres bemærkninger, at deres respektive klienter bør sættes på fri fod. 

Advokat angriber 19-årigs forklaringer

Forsvarer Carla Pantzar anklager den 19-årige for at lyve og være utroværdig. Hun mener ikke, at hans påstande passer med det, man ser på videoklippene.

- Hvis han lyver om det, der sker på video, hvorfor skulle han så ikke også lyve om det, der ikke er blevet filmet, spørger hun. 

Hun forsøger at få det til at fremstå som om, at den 19-årige selv opfordrede til slagsmålet, og altså selv var skyld i, at situationen eskalerede. Hun mener derfor, at der var god grund til, at rapperen og hans følge følte sig truet af den 19-årige. 

Endnu en forsvarer får nu ordet

Carla Pantzar, som forsvarer den tredje tiltalte i sagen, får nu ordet. Hun siger, at det ikke bliver lige så langt som hendes øvrige forsvarkollegaers bemærkninger.

- Alle er ved at være trætte, siger hun. 

Hun lægger ud med at understrege, at rapperen og dennes slæng ad flere omgange beder den 19-årige om at lade dem være i fred. 

Det øvrige forsvar får ordet

De medtiltalte er også repræsenteret af egne forsvarsadvokater, som nu får ordet. Mange af punkterne fra Slobodan Jovicics bemærkninger gentages. 

Forsvarer: Min klient skal frikendes og sættes på fri fod

Forsvarer Slobodan Jovicic afslutter sine bemærkninger med at sige, at han mener, at A$AP Rocky skal frifindes og løslades med det samme. 

Offer blev ikke slået med champagneflaske, påstår forsvarer

Og så kom vi til meningen med den champagneflaske, som forsvareren har med i retten. Han forsøger at så tvivl om, hvorvidt den 19-årige afghaner blev slået med flasken. Det gør han blandt andet ved at afspille et videoklip, hvor det lyder som om, at en flaske smadres på samme tid som den 19-årige kastes i jorden af A$AP Rocky. Flasken i retten bruges af forsvareren til at påstå, at et slag med sådan en stor flaske ville resultere i større skader mod den 19-årige. 

Forsvarer forsøger at så tvivl om vidnes hukommelse

Et af vidnerne til overfaldet blev ifølge forsvarer Slobodan Jovicic først afhørt omtrent 20 dage efter overfaldet. Derfor forsøger forsvareren nu at så tvivl om, hvorvidt man kan stole på erindringer, der er så gamle. Det mener han ikke, at man kan. 

Forsvarer forsøger at så tvivl om anklagers påstande

Forsvarer Slobodan Jovicic forsøger at så tvivl om, hvorvidt A$AP Rocky sendte et signal til de medtiltalte inden angrebet. 

Han viser nogle af de offentlige kendte videoklip i retten i langsom gengivelse. Ifølge forsvarsadvokaten viser "djævelen i detaljen", at A$AP Rocky kun kaster med den 19-årige afghaner, hvorefter han tildeles et enkelt slag. Derefter er der ifølge advokaten ikke dokumentation for, at A$AP Rocky gør yderligere. 

- Der findes ikke beviser for, at Rakim Mayers har fortsat sin deltagelse, efter de andre har sluttet sig til, siger han. 

Forsvarsadvokat har rekvisit med

A$AP Rockys forsvarsadvokat, Slobodan Jovicic, begynder sine afsluttende kommentarer med at sige, han har taget en genstand med. Det er en flaske. Fra tilhørerpladserne ligner det en champagneflaske, som han går op og stiller på dommernes bord, inden han sætter sig ned og begynder at tale. 

Nu genoptages retssagen - usandsynligt med dom i dag

Retssagen er så småt gået i gang igen. Nu skal vi høre forsvarets afsluttende bemærkninger. Svenske medier skriver, at det er usandsynligt, at der falder dom i dag. 

Advokat: Har aldrig haft så bange en klient

- Jeg har været advokat i 20 år, og jeg har aldrig haft en klient, som har været så bange. Aldrig, sagde advokat Magnus Strömberg afslutningsvis om sin 19-årige klient inden pausen. 

Retten holder pause

Nu er der 15 minutters pause i retssagen. Den begynder igen 16.25, hvor forsvaret for rapperen får ordet. 

Advokat: A$AP Rocky har skiftende forklaringer

Anklager Daniel Suneson har ikke flere bemærkninger.

Nu fortsætter den 19-åriges advokat Magnus Strömberg med at procedere. Han argumenterer for, at der er klare beviser på, at smadret glas har været involveret i slagsmålet.

Han roser A$AP Rocky for dennes opførelse i retten, og siger, at han har været "artig." På den anden side mener advokaten, at rapperen er kommet med forskellige forklaringer for sine handlinger.

Anklager kræver seks måneders fængsel til A$AP Rocky

A$AP Rocky og hans to venner bør dommes for mishandling, siger anklageren, som mener at have bevist, at de ikke handlede i nødværge, som A$AP Rocky og hans venner ellers har forklaret.

Anklageren fortsætter med at forklare, hvilken straf, han mener, A$AP Rocky og hans to venner bør få. 

Han henviser til fem lignende tidligere voldssager og de efterfølgende domme for at sætte sagen i en større sammenhæng.

Han kræver en straf på seks måneders fængsel til hver af de tre tiltalte. En formildende omstændighed er muligvis, at der var tale om en provokation. 

Anklageren mener, at A$AP Rocky bør dømmes hårdere end de to andre, fordi han kastede den 19-årige mand. Han mener, samfundstjenste praktisk bliver svært at udføre i dette tilfælde.

Anklager: De var fem mod to

Anklageren slutter af med at påpege, at det er mærkeligt, at bodyguarden siger, at han går mod slagsmålet for at stoppe det, hvis han føler sig truet. 

Daniel Suneson mener, at bodyguarden i sig selv er nærmest dobbelt så stor som den 19-årige og hans 20-årige ven tilsammen. I det hele taget var der tale om en flok på fem personer - mod den 19-årige og den 20-årige.

De burde kunne have løst situationen anderledes og på en mere forsvarlig måde, mener anklageren. A$AP Rocky og hans to venner har brugt mere vold, end situationen krævede.

Advokat lægger arm om A$AP Rockys skulder

Anklageren fortsætter med at opremse den 19-åriges skader, sår på begge arme, smerte i brystet og andre hudafskrabninger og blå mærker.

Han mener, at de to andre nærmest reagerer på et signal fra A$AP Rocky, da de angriber den 19-årige. 

Det må stå klart, at der har været en flaske indblandet i slagsmålet, eftersom den 19-årige havde voldsomme skader på armene, mener anklager Daniel Suneson.

De tre tiltalte sidder helt stille og lytter til anklagerens afsluttende kommentarer.

A$AP Rockys advokat lægger på et tidspunkt sin arm op på rapmusikerens skulder, da anklageren går igennem de skader, den forurettede har fået. 

Anklageren ønsker, at alle tre tiltalte bør dømmes for vold.

Anklager: Derfor skal A$AP Rocky dømmes

Nu fortsætter retssagen efter et kvarters pause. 

Det er nu anklager Daniel Sunesons tur til at procedere i sagen. Han siger, at selvom det er uvist, hvem der gjorde hvad, så viser videoen fra slagsmålet, at alle de tre tiltalte har udøvet vold mod den 19-årige mand.

Anklageren argumenterer for, at alle tre skal dømmes for vold, når de fortsætter med at slå og sparke på den 19-årige, mens han ligger ned. Desuden bør A$AP Rocky stå til ansvar for at kaste den 19-årige i jorden.

Samtidig medgiver anklageren, at det er iøjnefaldende, at den 19-årige fortsætter med at følge efter A$AP Rocky og hans venner, når de - og især bodyguarden - har bedt ham om at gå.

Han fortsætter med at omtale de to kvindelige vidners forklaringer. Han kalder de to unge kvinder, hvoraf den ene filmede slagsmålet, "uafhængige kilder", omend de muligvis er fans af A$AP Rocky.

Anklageren appellerer til, at retten ikke undervurderer den type vold, som ses på filmen, hvor A$AP Rocky og hans venner tilkender den 19-årige slag og spark. Han kalder det "ude af kontrol".