Nyheder

Dagens overblik: Voldsomt jordskred i Norge – mand menes omkommet

Klimaforandringerne påvirker børns helbred, Boris Johnson skælder ud på EU, og Dybbøl Mølle kan slet ikke male for tiden.

Velkommen til Dagens Overblik fra TV 2.

Det måtte jo næsten komme: At varmen endte i et ordentligt regnskyl. Flere steder i det østlige Jylland endte det ligefrem med skybrud.

Dagens første historie handler også om vejret.

Dog i en mere ekstrem version end danske skybrud.

Mand meldt savnet efter jordskred - blev skyllet bort af mudder

En mand er meldt savnet efter et jordskred i Norge.

For kraftig regn i det vestlige Norge har medført både oversvømmelser og jordskred. Allerede tirsdag aften blev 150 personer evakueret fra kommunerne Jølster og Førde. Flere af evakueringerne blev foretaget med både, fordi vejene er blokeret af jordskred.

Efter jordskredet er en 50-årig mand blevet meldt savnet. Han kørte i en bil, da denne blev ramt af jordskredet og ført bort. Manden er blevet eftersøgt med båd og helikopter, men uden held.

Politiet antager, at manden er omkommet.

Vi bliver ved vejr og klima.

Klimaforandringer påvirker børns helbred

Et australsk forskningsprojekt har nemlig undersøgt og sammenlagt forskning fra omkring 120 videnskabelige artikler for at kunne kortlægge situationen, når det gælder sundhedsrelaterede problemer på grund af klimakrisen i Australien og Stillehavsregionen.

Konklusionerne er nedslående: Klimaforandringer medfører allerede nu dødsfald og påvirker børns psykiske og fysiske helbred.

Rapporten beskriver også, hvordan børn, hvis mødre var gravide under oversvømmelserne i Brisbane i Australien i 2011, i dag har en lavere kognitiv kapacitet - svarende til mindst 14 point på IQ-skalaen. Desuden har børnene et mindre ordforråd og havde en mindre fantasifuld leg ved toårsalderen.

De sidste tre udvalgte historier foregår alle på hjemlige breddegrader.

Vi begynder på De Britiske Øer hos Englands nye premierminister og en lille melodi.

Boris Johnson: Hårdt Brexit er EU's og Irlands skyld

Englands premierminister har skabt vrede i EU og Irland med sine udtalelser om Brexit.

I 1984 sang den britiske sanger Limahl ”Never Ending Story” i sangen af samme navn.

En kyniker kunne sige, at den engelske tilgang til Brexit-forhandlingerne parafraserer over den tekst.

Under sit besøg i Nordirland siger Boris Johnson i hvert fald, at det ikke er Englands skyld, hvis landet ender med et hårdt Brexit, altså uden en aftale. Johnson mener, at ansvaret udelukkende vil være Irlands og EU's, hvis ikke de er parat til at genforhandle den aftale, som Johnsons forgænger, Theresa May, har indgået.

- Det er tydeligt, at Boris Johnson ikke har nogen forståelse for de udfordringer, vi står overfor i Nordirland, sagde Nicola Mallon fra det nordirske Labour-parti på et pressemøde onsdag eftermiddag, efter hun havde talt med Boris Johnson.

Hverken i EU eller i Irland er det blevet vel modtaget, at Boris Johnson på den måde giver dem ansvaret for, at Storbritannien kan ende med at forlade EU med et hårdt Brexit.

Fra Nordirland tager vi hjem til Danmark, hvor vi skal nynne med på en evergreen af John Mogensen.

Men først kigger vi på en retspolitisk historie.

Burkaforbuddet fylder år - og der er sigtet 22

Efter en omtumlet tilblivelse og et til tider kontroversielt liv fylder den såkaldte burkalov nemlig ét år 1. august.

En dansk betjent valgte at kramme en burkaklædt kvinde, da burkaloven blev indført. (Arkivbillede)

Forbuddet gør det ulovligt at bære blandt andet de ansigtsdækkende muslimske klædestykker niqab og burka i offentligheden.

Siden loven trådte i kraft 1. august 2018 og til og med juni i år har politiet rejst i alt 39 sigtelser. I 22 af sigtelserne har ansigtet været tildækket af en niqab eller burka.

Forbuddet mod tildækning i det offentlige rum blev sidste år vedtaget af et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative samt enkelte medlemmer af Liberal Alliance (LA).

Og så er det, at vi kan synge: ”Der er noget galt i Danmark …”

Dybbøl Mølle har mistet vingerne

Dybbøl Mølle uden for Sønderborg fik onsdag morgen den 31. juli 2019 fjernet vingerne, som skal erstattes af et helt nyt sæt.

"Dybbøl Mølle maler helt ad helved' til".

Møllen - fra John Mogensens folkekære schlager fra 1971 - skal nemlig renoveres.

Det betyder, at de 40 år gamle møllevinder udskiftes med nogle nye af slagsen.

- De nuværende vinger har siddet på møllen i 40 år, og intervallet for at skifte dem er normalt 30 år, så de har gjort det rigtig godt. Og så har vi nogle andre udfordringer med møllen. Den er faktisk ved at være slidt ned, siger Claus Pihl Christensen, der er museumstekniker ved Historiecenter Dybbøl Banke.

Dybbøl Mølle maler faktisk slet ikke.

Det har den ganske givet ikke gjort fast siden 1990.

***

Så vil et politisk flertal i øvrigt regulere salget af lattergaspatroner.

Reguleringen kommer, fordi mange unge mennesker misbruger gassen som et rusmiddel, hvilket kan få alvorlige konsekvenser senere i livet. Og dét er ikke noget at grine af.

Tak, fordi du læste med.