Dagens overblik: Glæde, tårer og stort Tour de France-drama i hedebølgen

16x9
Franske Thibaut Pinot måtte i dag trække sig fra Tour de France på grund af smerter i låret. Han var ellers blandt favoritterne til at vinde løbet. Foto: Marco Bertorello / Ritzau Scanpix

Kæmpe drama i Tour de France, mange unge har fået svar på studieoptag, og der tegner sig et flertal bag dansk mission i Hormuz-strædet.

Du ved det sikkert allerede godt: Det er nærmest uendeligt varmt i Danmark i disse dage.

SĂĄ derfor starter vi dagens overblik et helt andet sted.

Dramatisk etape i Touren, hvor den gule trøje skiftede ejermand

Fredag blev sidste dag for Julian Alaphilippe i den gule trøje i denne omgang. Her ses han i holdbilen, efter løbet blev neutraliseret på grund af hagl og jordskred.
Fredag blev sidste dag for Julian Alaphilippe i den gule trøje i denne omgang. Her ses han i holdbilen, efter løbet blev neutraliseret på grund af hagl og jordskred. Foto: Christian Hartmann / Ritzau Scanpix

Det gør vi i Frankrig, hvor der var drama for alle pengene i Tour de France, da løbet blev stoppet midt på en nedkørsel efter Col de l'Iseran på grund af store mængder hagl og et større jordskred på strækningen.

Men inden da var der også drama for alle pengene. For folk med interesse for cykelsport har i mange timer, minutter og sekunder diskuteret, hvor længe franskmanden Julian Alaphilippe ville holde fast i den gule trøje i årets udgave af Tour de France. I dag kom svaret, da rytterne skulle op ad de stejle veje på Col de l'Iseran. Her stak den unge colombianer Egan Bernal afsted. Og det var altså inden neutraliseringen af løbet, så tiden på toppen af Col de l'Iseran tæller med.

Det betyder, at Egan Bernal i morgen vil starte i den gule trøje. Fredagens etape bød også på et farvel til den populære profil Thibaut Pinot, som ellers var omtalt som favorit blandt cykelkommentatorerne. Grædende udgik han med en skade inden de helt hårde prøvelser på Col de l'Iseran.

Gode og dårlige nyheder til håbefulde studiesøgende

Med TV 2s digitale værktøj kan du få et overblik over adgangskravene til de forskellige uddannelser.
Med TV 2s digitale værktøj kan du få et overblik over adgangskravene til de forskellige uddannelser. Foto: TV 2 / Scanpix

Herhjemme i varmen blev der både delt glæde og knuste drømme ud til håbefulde unge, der har søgt ind på deres drømmeuddannelser. Og hører man til dem, der gerne vil læse international business på Copenhagen Business School eller cognitive science på Aarhus Universitet, så skal man have fulgt godt med i gymnasiet.

De hører nemlig til blandt uddannelserne med de højeste adgangskrav.

Er man ikke kommet ind på drømmeuddannelsen, så er der heldigvis håb endnu. Her på TV 2 har vi samlet en lang række gode råd, hvis du er en af dem - eller kender en, der hænger lidt med mulen.

Hvis du har lyst, kan du ogsĂĄ hive dit gamle eksamensbevis op fra skuffen og tjekke, hvordan dine egne anstrengelser i skoletiden ville klare sig i forhold til nutidens adgangskrav.

Flertal ser positivt på dansk bidrag til mission i Hormuz-strædet

Her holder en amerikansk marinesoldat øje med et iransk flådefartøj i det uroprægede Hormuz-stræde syd for Iran.
Her holder en amerikansk marinesoldat øje med et iransk flådefartøj i det uroprægede Hormuz-stræde syd for Iran. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Den relativt nyudnævnte socialdemokratiske regering har også haft store udenrigspolitiske sager at forholde sig til i sommervarmen. Blandt andet i Hormuz-strædet syd for Iran, hvor Storbritannien blandt andre har anmodet Danmark om hjælp til en europæisk flådemission, der skal sikre den civile skibstrafik.

I Folketinget er der bred opbakning til regeringens ønske om, at Danmark skal bidrage til missionen. Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget mødes 23. august for at beslutte, hvad Danmark skal bidrage med.

Strædet har gennem længere tid været genstand for uro. To tankskibe blev for eksempel angrebet midt i juni, og et britisk tankskib er blevet beslagtlagt af Iran som reaktion på tilbageholdelsen af en iransk olietanker ved Gibraltar.

Trump er skuffet over Sveriges statsminister

Rapperen A$AP Rocky, statsminister Stefan Löfven og præsident Donald Trump.
Rapperen A$AP Rocky, statsminister Stefan Löfven og præsident Donald Trump. Foto: David Mcnew, Thomas Samson, Roberto Schmidt / Ritzau Scanpix

På den anden side af Atlanterhavet er præsident Donald Trump noget forundret over de svenske myndigheders håndtering af rapperen A$AP Rocky, der bærer det borgerlige navn Rakim Mayers. Præsident Trump er uforstående over for, at den svenske anklagemyndighed har tiltalt rapperen for et voldeligt overfald 30. juni i Stockholm.

Efter samtaler med den amerikanske rapper Kanye West, som er ven med A$AP Rocky, havde Donald Trump anmodet Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, om at finde en løsning på situationen.

Men i Sverige er "alle lige for loven", lød det i et svar fra Stefan Löfven til Det Hvide Hus. Og det har fået Donald Trump til at beklage sig over det svenske retssystem og den svenske statsminister på det sociale medie Twitter.

Varmen er en hedebølge

Badende ved Blokhus Strand i Nordjylland.
Badende ved Blokhus Strand i Nordjylland. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Og sĂĄ kan vi jo ikke komme uden om det helt store samtaleemne herhjemme for tiden: For det er i den grad varmt.

Faktisk har det fredag været så varmt, at det officielt kunne kaldes en landsdækkende hedebølge. Og det er den femte landsdækkende hedebølge på 14 år.

Hvis man ikke er tilhænger af den form for varme, så kan vi fortælle, at det ifølge TV 2 Vejret kun skulle blive op til 26 grader i morgen, lørdag.

***

Sørg endelig for at drikke rigeligt med væske derude! Og hvis I har kæledyr, så er der her nogle tips til at hjælpe dem. God weekend!