Dagens overblik: Hedebølge giver årets varmeste dag i Danmark og varmerekorder i Europa

SF vil forbyde foie gras, Johnsons Brexit-krav er afvist af EU, og Quintana triumferer på kongeetape.

Pyhaa ...Hedebølgen har for alvor bidt sig fast i Danmark. I dag toppede temperaturen med solide 32,8 grader i Borris - det er den varmeste temperatur målt i Danmark i 2019.

Og dagens overblik starter da også med varmen, for hele Europa steger.

Varmerekorder slået flere steder i Vesteuropa

I den franske hovedstad, Paris, blev den højeste temperatur nogensinde i byen registreret torsdag eftermiddag med 42,6 grader celsius. Den gamle rekord var fra helt tilbage fra 1947 og den var på 40,4 grader. Som årstallet indikerer, er det sjældent, at temperaturerne kommer så højt op i den nordlige del af Frankrig.

I Belgien blev varmerekorden også slået, da termometret viste 40,6 grader celsius.

I nabolandet Holland har meteorologer torsdag målt en rekordhøj temperatur på 40,4 grader. Det er den varmeste dag, der nogensinde er målt, oplyser Hollands statslige meteorologiske institut, KNMI.

I Storbritannien er der målt 36,9 grader omkring Heathrow-lufthavnen ved London. Det er den varmeste dag, der nogensinde er målt i juli i Storbritannien, oplyser det britiske meteorologiske institut.

Hedebølgen fortsætter i morgen. Her i landet kan vi forvente 28 gavmilde grader.

Amerikansk rapper tiltalt for overfald i Sverige

Den svenske anklagemyndighed har tiltalt den amerikanske rapper A$AP Rocky for overfald. Det skriver den svenske anklagemyndighed i en pressemeddelelse ifølge Aftonbladet.

Ud over A$AP Rocky er to andre personer også tiltalt. De skal alle sidde varetægtsfængslet, indtil retssagen går i gang.

- Jeg har i dag rejst tiltale mod de tre mistænkte for simpel vold, fordi jeg vurderer, at det, der skete, var en forbrydelse, også selv om der har været indvendinger om selvforsvar og provokationer. For at nå frem til en beslutning har jeg blandt andet gennemgået de film, der er kommet frem i efterforskningen, siger anklageren Daniel Suneson.

Rapperen, hvis rigtige navn er Rakim Mayers, har siddet fængslet i Sverige siden 3. juli. Han er tiltalt for at have deltaget i et gadeslagsmål i Stockholm 30. juni. Han var i Sverige for at spille koncert.

SF vil forbyde foie gras

Det bør være forbudt at producere den franske delikatesse foie gras i EU. Sådan lyder det fra SF's fødevareordfører, Carl Valentin.

- Det er en af de allermest barbariske måder at producere fødevarer på. Man behandler de her fugle på en meget grov måde, og det synes vi ikke er i orden.

Udmeldingen kommer i kølvandet på en diskussion om retten til at sælge foie gras, efter at lederen af Torvehallerne i København har anbefalet sine stadeholdere ikke at sælge den franske spise. Ledelsen af Torvehallerne kom med anbefalingen, efter kunder på Torvehallernes Facebookside havde brokket sig over, at en stadeholder, der sælger franske specialiteter, havde foie gras i sit sortiment.

Det er forbudt at producere foie gras i Danmark, men det kan ikke på grund af EU's indre marked forbydes at importere. Foie gras er en paté lavet på enten gåse- eller andelever.

Dyrene tvangsfodres i de sidste to-tre uger af deres levetid med en langt større mængde foder, end de selv ville æde. Det gør, at dyrene udvikler fedtlever, der ifølge Dyrenes Beskyttelse vokser sig seks til ti gange så stor som en normal lever.

EU afviser Johnsons Brexit-krav

Storbritanniens nye premierminister, Boris Johnson, havde første arbejdsdag i parlamentet, og her gentog han sit ønske om at genforhandle Brexit-aftalen. Johnson vil skrotte bagstopperen, der handler om grænsen mellem Storbritannien og Irland.

Det er en mekanisme i aftalen, der betyder, at Storbritannien fortsat er en del af EU's toldunion, indtil der findes en bedre løsning, der kan sikre, at den irske grænse forbliver åben.

Ønsket fra Johnson får dog en kold skulder fra EU's Brexit-forhandler, Michel Barnier.

- Premierminister Johnson har fastslået, at hvis vi skal nå frem til en aftale, sker det ved at fjerne bagstopperen. Det er selvfølgelig uacceptabelt og ikke inden for Det Europæiske Råds mandat, skriver Barnier.

Det Europæiske Råd er betegnelsen for EU-landenes stats- og regeringschefer. Det er dem, der har udstukket rammerne for Barniers forhandlingsmandat.

Colombiansk triumf på Col du Galibier

Den colombianske Movistar-rytter Nairo Quintana pyntede torsdag på et personligt skuffende Tour de France, da han efter en lang og varm dag i udbrud i Alperne kørte først over målstregen i Valloire på 18. etape i det franske cykelløb.

På vej dertil var en kategori 1-stigning og to stigninger uden for kategori blevet besteget. Quintana kørte på dagens sidste stigning, legendariske Col du Galibier, fra de øvrige udbrydere og endte med at vinde med lidt over halvandet minut ned til franske Romain Bardet.

I det samlede klassement blev Team INEOS' Egan Bernal den store vinder. Han angreb favoritterne på Galibier, fik slået hul med et halvt minut og holdt forspringet til mål. Julian Alaphilippe i den gule trøje blev sat mod toppen af Galibier, men han kæmpede sig tilbage på nedkørslen.

Det er Quintanas tredje etapesejr i Tour de France i karrieren.