Samfund

Dansk kunstner sender laserlys op til spejl på Månen

Kunstværket minder om det måleinstrument, som Neil Armstrong og kollegerne placerede på månen i 1969.

Den danske kunstner Honey Biba Beckerlee vil forbinde Jorden og Månen med en grøn laserstråle.

For at gøre det har hun samarbejdet med DTU Space og taget udgangspunkt i et 50 år gammelt spejlsystem, der stadig står på Månen.

Ved hjælp af en række små spejle vil kunstneren sende en laserstråle på en konstant rejse mellem de to steder. Det vil tage to sekunder for lyset at nå fra Jorden til Månen og tilbage igen.

- På den måde skaber det en slags uendelig refleksion, siger Honey Biba Beckerlee, der sammenligner det med et uendelighedsspejl.

Måler afstanden til Månen

Astronauterne Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins placerede spejlsystemet på Månen i forbindelse med deres historiske rumrejse i 1969.

Dengang medbragte de flere instrumenter. Spejlene skulle hjælpe med at give forskerne et præcist svar på afstanden mellem Jorden og Månen.

50 år efter er spejlsystemet det eneste instrument fra den tur, der stadig bruges af rumforskere.

- Ved at måle den tid, det tager for lyset at nå frem og tilbage, kan man måle afstanden til Månen, der hele tiden ændrer sig, forklarer professor i rumfartsteknologi ved DTU Space John Leif Jørgensen, der har været involveret i det danske kunstprojekt 'Mirror Stage'.

Ændrede menneskehedens forståelse

Det danske spejlkunstværk er skabt i anledning af jubilæet for månerejsen, hvor mennesket første gang satte deres fodaftryk på Månen 20. juli 1969. Og for kunstneren er der en dybere mening bag.

- At kigge op mod Månen har altid været en måde for os at tænke over vores plads i universet. På et metaforisk plan har det været en spejling for os. Derfor synes jeg, det var sjovt, at man bogstaveligt talt har sat et spejl op på Månen, siger Honey Biba Beckerlee, der forsikrer om, at det danske spejlsystem ikke vil forstyrre forskernes målinger.

Neil Armstrongs første skridt på Månen var betydningsfuldt af flere årsager, mener professor John Leif Jørgensen.

- Apollo 11 har fuldstændig ændret menneskehedens forståelse af sig selv. Det betød, at vi i teorien ikke længere var bundet til at være på én planet, siger han.

Ses kun svagt om sommeren

Onsdag indvies kunstværket ved et pressearrangement, og så er planen, at det skal opstilles på DTU’s offentligt tilgængelige område i Lyngby.

Selvom timingen for værket passer godt i forhold til jubilæet, er en sommernat ikke optimal, hvis man vil spotte den grønne laserstråle på himlen.

- På grund af den lyse danske sommer kan man kun se den svagt lige nu. Når det bliver mørkt, vil man tydeligt kunne se den et par hundrede meter væk, siger professor John Leif Jørgensen.

På sigt skal 'Mirror Stage' kunne udlånes som et redskab i natur- og teknikfag på skoler og gymnasier.