Dagens overblik: Fuglsang i stort tidstab
FCK-spiller Jens Stage har været udsat for hærværk, i DR Congo er ebola på ny brudt ud, og i Sverige ved man, hvorfor et fly styrtede ned.
Velkommen til ugens første nyhedsoverblik, hvor vi starter med dårligt nyt for Jakob Fuglsang. Hans drøm om samlet succes i Tour de France har lidt et gevaldigt knæk.
Sidevind koster Fuglsang dyrt
På en 10. etape uden de store stigninger tabte den danske Astana-kaptajn nemlig hele 1 minut og 40 sekunder til favoritter som Geraint Thomas og Egan Bernal.
Fuglsang blev fanget i en rundkørsel med 40 kilometer tilbage af etapen, hvor sidevinden efterfølgende knækkede feltet over i to.
- Der kommer en rundkørsel, hvor jeg kommer den lange vej rundt om, og umiddelbart efter har vi vores soigneurs, som står med flasker.
- Vi tager vand hos dem, og i samme øjeblik bliver der åbnet, og så bliver der hul. Så lykkedes det aldrig at lukke det igen, forklarer han og kalder dagens etape for "noget rigtig møg".
TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen er mindre diplomatisk anlagt:
- Astana sad simpelthen for uorganiseret. Der er ikke noget at komme efter. En katastrofe. Det vil jeg betegne det som, lyder analysen fra Rolf Sørensen.
Tidstabet betyder, at Fuglsang falder fra niende- til 16.-pladsen. Tre minutter og 33 sekunder efter Julian Alaphilippe der fortsat er i den gule trøje. Etapen blev vundet af belgiske Wout Van Aert i en spurt.
Fuglsang får lidt ekstra tid til at tænke over tidstabet. Tirsdag er der hviledag i Touren.
Ebola brudt ud i DR Congo
Det første tilfælde af den smitsomme og farlige sygdom ebola er opdaget i millionbyen Goma, der ligger i Demokratiske Republik Congo (DR Congo) nær grænsen til Rwanda.
Sygdommen, der udløser diarré, opkast, feber og blødninger, smitter via kropsvæsker.
Det er en lokal præst, der er blevet smittet med den farlige sygdom efter at have besøgt byen Butembo, der tidligere har været plaget af ebola.
I perioden mellem 2013 og 2016 var der ebolaepidemi i det vestlige Afrika. Her døde flere end 11.300 mennesker. DR Congo har også tidligere været plaget af sygdommen.
Fodboldspillers lejlighed udsat for brandstiftelse
Natten til søndag blev fodboldspilleren Jens Stages lejlighed i Aarhus udsat for hærværk og brandstiftelse.
En genstand blev kastet ind gennem en rude hos den tidligere AGF-spiller, der for to uger siden skiftede fra Aarhus-klubben til FC København. I lejligheden befandt sig to personer, men ingen af dem kom noget til.
Politiet efterforsker hændelsen som brandstiftelse og efterlyser vidner i sagen.
Jens Stage, der er erklæret AGF-fan, har været lidt af en tilskuerfavorit hos "de hvide", hvor han har fået sin fodboldmæssige opvækst.
Det er endnu uklart, om motivet til forbrydelsen er klubskiftet, men AGF og FCK har på det kraftigste fordømt episoden.
- Hvis gerningsmændene bliver identificeret, og det viser sig, at de har det mindste tilhørsforhold til AGF, så vil de - udover en civil dom - få livslang karantæne til alle AGF's kampe, siger direktør i AGF, Jacob Nielsen.
Vinge skyld i flyulykke
Søndag blev Sverige ramt af en landets større flyulykker i nyere tid, da ni personer blev dræbt ved et flystyrt på en ø nær Umeå i den nordlige del af landet.
Nu viser det sig, at årsagen til ulykken skyldtes at dele af en vinge på flyet gik i stykker i luften.
- En del af den ene vinge blev ikke fundet ved vraget, men et andet sted i nærheden. Den er brækket af i luften, siger Peter Swaffer, leder af den svenske havarikommission.
Det forulykkede fly havde ikke en sort boks eller andet udstyr, der registrerer flyets færd i luften eller optager, hvad der bliver sagt i cockpittet.
Derfor må den svenske havarikommission forlade sig på vidneforklaringer, tekniske undersøgelser af vragdele og studier af videoklip og fotos, der viser, hvordan flyet snurrede mod jorden med næsen direkte nedad fra 4000 meters højde.
Fire ud af ti kommuner tilbyder gratis parterapi
Knaser det i parforholdet, så læs med nu!
Tæt på fire ud af ti kommuner tilbyder parterapi til borgerne. Det viser en rundspørge, Politiken har foretaget blandt landets 98 kommuner, hvor 67 svarede.
21 ud af 25 kommuner med parterapi tilbyder samtaler gratis i Politikens rundspørge.
- Kan vi holde sammen på familierne og undgå skilsmisser, sparer vi penge på lang sigt. Det er tankegangen, ligesom vi gerne vil være en familievenlig kommune, siger Jette Haislund, der er leder af Sundhedsplejen i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Tre ud af fire kommuner med parterapi kræver, at der er børn i det kriseramte par, før kommunekassen åbnes.