Hærvejen skal piftes op - kommuner vil lokke vandrere til Jylland
Nordea-fonden støtter 12 jyske kommuner i nyt projekt omkring Hærvejen med 915.000 kroner.
Hærvejen, den gamle rute ned gennem Jylland, kan se frem til et økonomisk rygstød.
Sammen med Nordea-fonden vil 12 kommuner udnytte, at vandring og cykling nyder stigende popularitet, og derfor har de indledt et projekt, der skal undersøge mulighederne for at forbedre og promovere ruten.
Nordea-fonden har smidt 915.000 kroner efter projektet, der skal munde ud i en plan for, hvordan Hærvejen kan blive et yndet rejsemål for vandreturister, i skarp konkurrence med for eksempel ’Caminoen’, pilgrimsruten til spanske Santiago de Compostela.
- Vi tror på, at der er et uforløst potentiale i det fantastiske løb, som Hærvejen har op igennem Jylland, og at der nu er en række kommuner, som tager initiativet og vil gå forrest, så støtter vi selvfølgelig op, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.
Blandt de 12 kommuner, som har taget initiativ til projektet, er Ikast-Brande Kommune.
- Jeg er tit sammen med borgmestre, der griner og siger: ”Turisme og Midtjylland – I har jo ingenting at byde på”. Og der må man bare sige, at hvis vi får lavet Hærvejen til et projekt, noget, der er attraktivt, så vil det smitte af og gøre, at vi også har noget at byde på i Midtjylland, siger borgmester Ib Boye Lauritsen (V).
Håber på overnatninger og spisende gæster
Flere af borgmestrene i projektet håber, at flere turister på Hærvejen vil betyde, at de omkringliggende spise- og overnatningssteder langs ruten får mere at se til.
- Vi er jo ikke den helt store turistkommune, så de ting, vi har, vil vi gøre noget ud af. Der er flere og flere, der vandrer, og kan vi nu lave det (Hærvejen, red.), så det bliver en del af en international vandrerute, hele vejen fra Trondheim ned til Rom, så er det jo fint. Vi ligger lige midt på vejen, siger Egon Fræhr (V), der er borgmester i Vejen Kommune.
Ib Boye Lauritsen fra Ikast-Brande er optimistisk omkring projektet. Han har gennem de sidste par år oplevet mere trængsel på Hærvejen, der derfor skal kunne byde på noget mere.
- Vi får mere og mere af den der type turisme, hvor man enten skal ud at cykle, ud at gå eller ud at løbe og være aktiv i sin ferie. Og oplivningen af Hærvejen er en af de gode ting, der kan bydes på. Vi vil kunne udvikle ting i forbindelse med Hærvejen, som er attraktivt, siger han.
Silkeborg Kommune står uden for
I Silkeborg Kommune er man ikke en del af projektet, hvilket borgmester Steen Vindum (V) kalder en klar fejl. Han var end ikke klar over, at kommunen stod uden for samarbejdet.
- Jeg vil sørge for, at Silkeborg bliver en del af dét fællesskab, som der er blandt en række kommuner her. For mig som borgmester betyder det noget, at Silkeborg er med i et fællesskab, og det betyder noget for mig, at vi værner om den kultur, vi har her, for jeg synes, at Hærvejen er et stykke kulturhistorie, siger han.