GO'

Pandaerne i København Zoo bliver trænet til parring

Pandaerne Mao Sun og Xing Er har nu været tre måneder i Danmark, og det har taget noget tid at falde til.

Spise, sove, spise, sove, spise, sove.

Sådan ser en normal dag ud for en panda, men ikke i Zoologisk Have i København.

For havens pandaer, Mao Sun og Xing Er, er træning nemlig det første punkt på dagsordenen.

Allerede klokken otte om morgenen kommer de indenfor til en træningssession, som skal gøre dem i stand til at parre sig og gøre både deres og dyrepassernes hverdag nemmere.

Det fortæller Rasmus Bak Pedersen, som er en af pandaernes dyrepassere, i ’Go’ morgen Danmark’.

Krævede lidt tilvænning

Torsdag er det tre måneder siden, at Zoologisk Haves pandaanlæg åbnede, og de to beboere er efterhånden ved at have fundet sig til rette i deres nye, arkitekttegnede hjem, hvor de har hvert deres aflukke.

Fordi omgivelserne er anderledes, end dem pandaerne var vant til i Kina, har det krævet en tilvænningsperiode og et par småjusteringer, fortæller Rasmus Bak Pedersen.

Især hunnen reagerede mærkeligt, da hun kom ud i sin del af anlægget.

- Hun gik frem og tilbage og ville ikke sove derude. Det gik op for os, at hun blev forvirret over at se sit eget spejlbillede i ruden. Når man er panda, bor man alene, så det, hun troede var en anden panda, skulle helst ikke være der, siger dyrepasseren.

Løsningen blev, at ruderne for en periode er blevet kalket til, og det har gjort hunnen Mao Sun mere rolig.

Klar til blodprøver

Nu, hvor pandaerne er faldet til i deres nye danske hjem, kan dyrepasserne i stedet fokusere på at træne dem. Både for deres egen og for dyrenes skyld.

Begge pandaer bliver vænnet til at blive berørt forskellige steder på kroppen, så personalet har nemmere ved at undersøge deres helbred.

Det er målet, at de på sigt skal finde sig i at få taget blodprøver.

- Det er noget af det sværeste, fordi man træner dyret til at acceptere en smerte. Derfor går det i meget små trin – og ved hjælp af søde æbler, som er som slik for dem, siger Rasmus Bak Pedersen.

Hver morgen bliver Zoologisk Haves pandaer trænet, så de på sigt kan få taget blodprøver. Video: Karen Munk Ebbesen

Når dyrene er kommet så langt, bliver dagligdagen både nemmere for dem og for de ansatte. For så kan man undersøge dem, uden at de skal bedøves.

Forskel på kønnene

Blodprøvetræningen er ikke den eneste morgengymnastik, hannen Xing Er skal igennem.

Resten af hans træning har dog et lidt sjovere formål. Den skal nemlig føre til, at han til foråret kan komme til at parre sig.

- Nogle pandahanner har tendens til at være svage i bagbenene, så det er godt at lave fitness og holde lårmusklerne ved lige, så han kan holde til lidt mere, når parringssæsonen kommer, lyder det fra dyrepasseren.

Den træning foregår ved, at hannen gentagende gange skal helt op at stå på bagbenene, før den får en godbid.

Zoologisk Haves hanpanda træner bagben hver morgen, så han er klar til parring i foråret. Video: Karen Munk Ebbesen

Hunnen har ikke behov for samme styrke i bagpartiet, så indtil videre kan hun nøjes med den almindelige træning.

Inden længe skal hun dog også i gang med den feminine form for parringstræning. Den indebærer, at hun skal lære at tisse på kommando, når hun træder ind i stalden.

På den måde kan dyrepasserne nemmere lave målinger, så de kan se, om hun har ægløsning.

Unger i sensommeren

Det er ekstremt vigtigt at vide, præcis hvornår hunnen har ægløsning, for chancen for, at hun bliver drægtig, er størst i de første 12 til 20 timer.

Og der er kun et skud. Mens vi mennesker har ægløsning omtrent en gang om måneden, sker det kun en gang om året for pandaer.

Derfor er det vigtigt, at de to pandaer er sammen på det helt rette tidspunkt.

En pandahun, der bærer sin unge i munden. En pandaunge er blind ved fødslen og kan først se, når den er mellem seks og otte uger.

For at den ene ikke træder ind på den andens territorium, er der bygget et særligt ’date’-anlæg mellem de to pandaers udeområder, og det er her, parringen efter planen skal foregå mellem marts og maj, hvor der er yngletid.

Hvis parringen lykkes, vil der blive født to lyserøde pandaer i august eller september.

Panda-mor skal narres

Ved fødslen kan ungerne veje helt ned til 80 gram, og i naturen vil moderen med det samme vælge, hvilken unge hun vil opfostre. Den anden lader hun være med at tage sig af.

I Zoologisk Have vil man selvsagt gerne beholde begge unger, og i andre parker har man fundet løsningen på det problem.

Det viser sig nemlig, at dyrepasserne kan lave en form for turnusordning, hvor de jævnligt bytter rundt på ungerne og på den måde narrer moderen til at tage sig af dem begge.

Se hele indslaget og pandaernes træning i ’Go’ morgen Danmark’ på TV 2 PLAY.