Dagens overblik: I dag faldt dommen, den nye udlændingeminister har frygtet

16x9
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Danmark tabte principiel sag ved EU-domstolen, Ebbe Sand er færdig i Brøndby, og Ursula von der Leyen ønsker ikke Vestager som 1. næstformand.

Han synes, Trump er uduelig.

Trump synes, han er rigtig dum.

Nu slipper de for hinanden. Her er dagens overblik:

Ambassadør stopper efter strid med Trump

Den britiske premierminister, Theresa May, ærgrer sig over opsigelsen og takker Kim Darroch for lang og tro tjeneste.
Den britiske premierminister, Theresa May, ærgrer sig over opsigelsen og takker Kim Darroch for lang og tro tjeneste. Foto: Henry Nicholls / Ritzau Scanpix

Som ambassadør i Washington har Kim Darroch de seneste to år rapporteret hjem til Storbritannien, at den amerikanske præsident er både ”uduelig”, ”usikker” og ”inkompetent”. Det skabte pludselig problemer for ham selv, fordi dokumenterne blev lækket til medierne.

Da Donald Trump fandt ud af, hvad Kim Darroch mente om ham, svarede han hurtigt tilbage i vanlig stil. Præsidenten kaldte ambassadøren for både ”skør” og ”rigtig dum” og sagde, at Det Hvide Hus ikke længere ville samarbejde med ham.

Det bliver heller ikke nødvendigt. For nu har Darroch erkendt, at situationen gør det umuligt for ham at udføre sin opgave, og opsagt sin stilling. Ambassadøren havde i øvrigt planlagt at gå på pension efter jul.

Så faldt dommen, Tesfaye har frygtet

Det kan blive en kæmpe udfordring for det danske samfund, hvis den dom falder forkert ud, har Matthias Tesfaye tidligere sagt. Arkivfoto
Det kan blive en kæmpe udfordring for det danske samfund, hvis den dom falder forkert ud, har Matthias Tesfaye tidligere sagt. Arkivfoto Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

EU-domstolen har i en principiel dom i dag slået fast, at et tyrkisk ægtepar havde ret til familiesammenføring, selvom parret i 2010 blev nægtet familiesammenføring i Danmark med henvisning til, at de samlet set havde større tilknytning til Tyrkiet.

Dommen kan få stor betydning, den åbner nemlig for, at andre, der har fået afslag på familiesammenføring, kan få deres sager genoptaget.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har – før han blev minister – kaldt sagen "en vejsidebombe i dansk udlændingpolitik" og frygtet, at den kan få betydning for tusindvis af sager. I dag siger han blot, at han ærgrer sig over dommen, og at regeringen ”selvfølgelig” respekterer domme fra EU-domstolen.

Sejr til Sagan

Peter Sagan fra Bora - Hansgrohe vandt iført den grønne pointtrøje den kuperede 5. etape i en spurt.
Peter Sagan fra Bora - Hansgrohe vandt iført den grønne pointtrøje den kuperede 5. etape i en spurt. Foto: Gonzalo Fuentes / Ritzau Scanpix

For første gang i årets Tour de France ramte feltet en bjergkæde, nemlig Vogeserne, hvor rytterne skulle over flere stigninger.

Det var for hård kost for flere af de tungeste sprintere, men ikke for hurtige folk som Michael Matthews, Matteo Trentin og Peter Sagan, som alle var med, da feltet skulle spurte om sejren. Og dér var slovakken Sagan hurtigst.

I morgen skal klassementsrytterne for første gang for alvor teste bjergbenene, når etapen slutter opad den ondskabsfulde stigning La Planche des Belles Filles.

Hun ønsker ikke Vestager som 1. næstformand

26 af EU's stats- og regeringschefer har nomineret den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, til formand for EU-kommissionen.
26 af EU's stats- og regeringschefer har nomineret den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, til formand for EU-kommissionen. Foto: Francois Lenoir / Ritzau Scanpix

Hun var selv i spil til den tunge post som formand for EU-Kommissionen, men Margrethe Vestager endte som en af to næstformænd, da EU’s stats- og regeringschefer 2. juli skulle foreslå kandidater til unionens topposter.

Regeringscheferne nominerede i stedet tyske Ursula von der Leyen som formand, og hun er nu på rundtur til de forskellige grupper i Europa-Parlamentet for at sikre sig deres opbakning.

Hos den socialdemokratiske gruppe fortalte von der Leyen, at hun ønsker Margrethe Vestager som ”privilegeret næstformand”, men ikke som 1. næstformand, for det skal være hollandske Frans Timmermans.

Det er de ikke glade for i den liberale gruppe, hvor man mener, at von der Leyen løber fra en klar aftale om, at de to næstformænd skulle være ligestillet.

Ebbe Sand færdig i Brøndby

Den tidligere landsholdsanfører i fodbold, Ebbe Sand, nåede kun at være sportsdirektør i Brøndby IF i et halvt år.

31. oktober sidste år præsenterede Brøndby IF Ebbe Sand som sportsdirektør med tiltrædelse 1. januar 2019.
31. oktober sidste år præsenterede Brøndby IF Ebbe Sand som sportsdirektør med tiltrædelse 1. januar 2019. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Superligaklubben ansatte i dag Carsten V. Jensen – med fortid i FCK og FC Nordsjælland – i en nyoprettet stilling som sportsdirektør. Samtidig blev Jesper Jørgensen afskediget som administrerende direktør og erstattet af Ole Palmå.

Brøndby IF havde gerne beholdt sin tidligere topscorer i en anden stilling, men det takkede Ebbe sand nej til. Hans afløser lægger nu op til en ny strategi med fokus på danskere i startopstillingen.

***

Da Kirsten Kristensen sidste år kom hjem efter en indlæggelse, fandt hun ud af, at hun var erklæret død ved en fejl. Nu har hun fået en erstatning på 445 kroner.

Jeg har ikke flere historier til dig i dag, men kan da lige tilføje, at jeg hørt, sommeren vender tilbage i weekenden.