Dagens overblik: Fransk stjerne i gult

16x9
Julian Alaphilippe vandt 3. etape af Tour de France. Foto: Gonzalo Fuentes / Ritzau Scanpix

15-årigt supertalent færdig ved Wimbledon, dansker styrtede i Tour de France, og politiet har langet bøder ud til folk på løbehjul.

Velkommen til ugens første nyhedsoverblik. Vi går straks til sagen:

Bilekspert advarer mod moderne teknologi

Touchscreens i biler bliver mere avancerede, og det skaber risiko for flere ulykker, mener kritikere.
Touchscreens i biler bliver mere avancerede, og det skaber risiko for flere ulykker, mener kritikere. Foto: Fabrice Coffrini / Scanpix Denmark

Det kan være vældig smart med al den moderne teknologi, som nye biler er udstyret med. Men efterhånden, som bilerne får større og mere avancerede touchskærme, er det blevet et forstyrrende element for bilisterne, mener den erfarne svenske bilekspert Håkan Matson.

Han skriver i et blogindlæg, at de moderne bilers touchskærme med deres mange funktioner, undermenuer og under-undermenuer er ligeså farlige og måske endda farligere end mobiltelefoner bag rattet.

- Det stjæler farligt meget opmærksomhed fra vejen, advarer Håkan Matson, der i sin tid ellers faldt "pladask" for den nye teknologi, da den blev præsenteret af bilindustrien.

Hos FDM er man også opmærksom på problemstillingen, men påpeger, at der også kommer nye biler med systemer, der kan hjælpe bilisterne til at holde øjnene på vejen.

Spritbøder til folk på løbehjul

Vi bliver i trafikken, men skifter det firhjulede køretøj ud med et tohjulet. Reglerne for spirituskørsel er dog de samme, og det er måske kommet bag på nogle stykker.

For selvom det kan virke som en god ide at køre hjem på et af de elektriske løbehjul, der efterhånden er blevet meget udbredte i de større byer, så er det altså forbudt, hvis man har en alkoholpromille på over 0,5.

Det er heller ikke tilladt at køre to på ét løbehjul.
Det er heller ikke tilladt at køre to på ét løbehjul. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Det var der en del, der fandt ud af i weekenden, hvor Københavns Politi sigtede 24 løbehjulister for at køre spirituskørsel og fire for at køre med stoffer i blodet.

Nu skifter vi transportmiddel igen, og denne gang hopper vi på cyklen.

Fransk stjerne i gult

Årets Tour de France begyndte i lørdags, hvor hollandske Mike Teunissen meget overraskende tog den gule førertrøje. I dag endte tredje etape med en fransk stjerne i den gule trøje, da Julian Alaphilippe kørte solo med 15-16 kilometer til mål og vandt etapen med 26 sekunder til de nærmeste.

Julian Alaphilippe vandt 3. etape af Tour de France.
Julian Alaphilippe vandt 3. etape af Tour de France. Foto: Marco Bertorello / Ritzau Scanpix

Efter sit styrt på første etape sad det danske Tour-håb Jakob Fuglsang og holdkammeraterne fra Astana fremme i feltet på det meste af etapen, og danskeren kom i mål sammen med hovedfeltet. På den korte, stejle stigning op til mål tabte han dog fem sekunder til konkurrenterne Egan Bernal fra INEOS og Thibaut Pinot fra Groupama-FDJ.

Igen i dag var der en dansker i asfalten, da Kasper Asgreen var involveret i et grimt styrt. Han var dog i stand til at køre i mål godt 20 minutter efter etapevinderen.

I morgen venter der rytterne en 213,5 kilometer lang 4. etape, som ifølge TV 2s cykelekspert Chris Anker Sørensen med 99 procents sandsynlighed ender i en massespurt.

Slut for Wimbledons stjerneskud

15-årige Cori Gauff er færdig ved Wimbledon.
15-årige Cori Gauff er færdig ved Wimbledon. Foto: Andrew Couldridge / Ritzau Scanpix

Vi tager endnu en sportsnyhed, for en af de helt store historier ved årets Wimbledon-turnering har været den blot 15-årige tennisspiller Cori Gauff.

I sin første voksenkamp nogensinde ved hovedturneringen i en grand slam imponerede den amerikanske teenager ved at besejre den femdobbelte Wimbledon-vinder Venus Williams, der er 24 år ældre end sin landsmand. Og i tredje runde leverede Cori Gauff et stort comeback, da hun var nede med to matchbolde, men alligevel vandt over Polona Hercog.

Dermed stod Cori Gauff blandt de 16 bedste kvinder ved Wimbledon. Her sluttede turneringen dog for hende, da hun i dag tabte med cifrene 3-6, 3-6 til den tidligere verdensetter Simona Halep.

Også for danske Frederik Løchte sluttede turneringen i dag, da han og makkeren Robin Haase tabte deres tredjerundekamp i herredoubleturneringen til Raven Klaasen og Michael Venus.

Kæmpebøde til flyselskab

Omkring en halv million flykunders personlige data blev stjålet, da hackere i perioden juni til september sidste år angreb flyselskabet British Airways. Ifølge Nets, der ejer Dankortet, gik det også ud over flere danskere.

Nu har det britiske datatilsyn, ICO, straffet British Airways for at have sløset med datasikkerheden på sin hjemmeside.

Bøden lyder på halvanden milliard kroner, og det er flyselskabet svært utilfreds med. Derfor er ejerne også parate til at anke afgørelsen fra datatilsynet, lyder det.