Dagens overblik: Tre mænd leverede droner til IS

16x9
Billedet er fra en video, hvor terrororganisationen Islamisk Stat først fra en drone smider en granat over fjendtlige soldater, hvorefter en selvmordsbil detonerer. Det hele filmes fra dronen. Foto: Propagandavideo

Caroline Wozniacki er ude af Wimbledon, Donald Trump vil til Mars, og træer kan være løsningen på klodens klimakrise.

Velkommen til ugens sidste overblik, hvor vi bevæger os til vands og til lands. Men vi begynder i luften:

Tre mænd tiltalt for at udstyre IS med droner

Et eksempel på en drone til brug i militære operationer. Arkiv.
Et eksempel på en drone til brug i militære operationer. Arkiv. Foto: Achilleas ZAVALLIS / AFP

Tre mænd har ifølge Anklagemyndigheden i København indkøbt avancerede droner og kameraer, der skulle bruges af terrororganisationen Islamisk Stat under kamphandlinger i Syrien.

To af mændene er tiltalt for medvirken til terrorisme, en tredje mand tiltales for medvirken til forsøg på terrorisme.

Ifølge anklageskriftet har de tre 30-årige tiltalte fra 2013 til 2017 indkøbt blandt andet hobbyfly, droner, termiske kameraer, komponenter, værktøj og tilbehør i Danmark og herefter sendt udstyret til Islamisk Stat.

Sagen begyndte i 2017, da to mænd blev anholdt og sigtet for brud på terrorlovgivningen. Den ene er tidligere dømt for terror. Straffesagen mod de tre tiltalte forventes at begynde i Københavns Byret i midten af september.

Fra luften dykker vi ned til havets overflade...

Britisk flåde tilbageholder olietanker - nu truer Iran med hævn

Grace 1 her ved Gibraltar.
Grace 1 her ved Gibraltar. Foto: Stringer . / Ritzau Scanpix

Iran raser, USA jubler, og Storbritannien kigger på.

En iransk supertanker, Grace 1, har siden torsdag været tilbageholdt af den britiske flåde ved Gibraltar. Skibet overtrådte ifølge de lokale myndigheder USA's og EU's sanktioner, da det var på vej til Syrien med råolie.

Men Iran raser. Man har kaldt tilbageholdelsen alt fra "pirateri" til "ulovlig". Landets udenrigsministerium kræver, at olietankeren Grace 1 "frigives øjeblikkeligt", og man truer med at tilbageholde en britisk olietanker, hvis det ikke sker.

Til gengæld jubler USA, som i den seneste tid har været på kollisionskurs med Iran. USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, mente på Twitter, at briternes handling var en "stålende nyhed".

Og ifølge Spaniens udenrigsminister, Josep Borrell, agerede briterne da også på en ordre fra USA.

Så er det vist tid til at komme ned på jorden. Eller under jorden...

Kan disse træer løse klimakrisen?

Når et træ gror, absorberer og lagrer det den kuldioxid (CO2), som bliver udledt i atmosfæren.
Når et træ gror, absorberer og lagrer det den kuldioxid (CO2), som bliver udledt i atmosfæren. Foto: Fred Tanneau / Ritzau Scanpix

Måske findes løsningen på klodens klimaproblemer lige for næsen af os. Eller under den jord, vi træder på. For ifølge forskere i en ny rapport publiceret i Science skal vi 'blot' plante flere træer.

Forskerne estimerer i rapporten, at et verdensomspændende træplantningsprogram kan fjerne to tredjedele af al den menneskeskabte udledning, der pumpes ud i atmosfæren,

Når et træ gror, absorberer og lagrer det den kuldioxid (CO2), som bliver udledt i atmosfæren. Forskerne har regnet på, hvor mange træer der kan plantes på Jorden. På jord uden eksisterende beplantning.

Der er cirka 1,7 milliarder hektar jord i verden uden træer, og ifølge forskerne kan der vokse 1,2 billioner træer på denne jord. Men er det nu så realistisk? Der er også kritikere, der mener, at det vil tage for lang tid.

Fra træer til græs...

Caroline Wozniacki færdig i Wimbledon

Wimbledon er ikke Caroline Wozniackis yndlingsturnering.
Wimbledon er ikke Caroline Wozniackis yndlingsturnering. Foto: REUTERS/Andrew Couldridge

Danmarks tennisdronning, Caroline Wozniacki, må gå på tidlig sommerferie. Wozniacki er ude af Wimbledon, efter at hun tabte i tredje runde til kinesiske Shuai Zhang 4-6, 2-6.

Det var ellers nærmest utroligt, at den danske tennisspiller ikke vandt første sæt. Wozniacki kom bragende ud til kampen og kom foran 4-0 og 40-15 i kineserens serveparti. Men hun missede adskillige breakbolde, og Zhang kæmpede sig tilbage.

Derfra gik det kun ned ad bakke for Wozniacki, og kampen vendte fuldstændigt. Og i andet sæt begyndte frustrationerne at vise sig hos danskeren, som brokkede sig gevaldigt over en dommerkendelse.

Wimbledon er bare ikke Wozniackis turnering. Den tidligere Australian Open-vinder har deltaget i Wimbledon 14 gange, og hun er aldrig nået længere end til ottendedelsfinalen. I år blev tredje runde altså endestationen.

Himlen tilhører USA og Trump

Opvisning i luften på dagen, hvor USA fejrede nationen.
Opvisning i luften på dagen, hvor USA fejrede nationen. Foto: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Patriotisme og national stolthed. Fyrværkeri og militærparade. Trump og patos. Natten til fredag blev den amerikanske uafhængighedsdag fejret i opsigtsvækkende stil ved The National Mall i Washington D.C.

Foran tusindvis af tilskuere og med kampvogne stillet til skue og militærfly flyvende over hovedet holdt den amerikanske præsident en tale, hvori han blandt andet lovede, at USA "meget snart vil plante det amerikanske flag på Mars".

- Som vi er samlet her i aften i frihedens glæde, husker vi, at vi allesammen deler en helt særlig arv. Sammen er vi en del af en af de bedste historier, der nogensinde er fortalt - historien om USA, lød det fra Trump.

Den amerikanske præsident blev inspireret til den storslåede fejring af nationaldagen, da han overværede den franske militærparade på Bastilledagen i 2017 i Paris.

- De sidste 65 år har intet fjendtligt luftvåben formået at dræbe en eneste amerikansk soldat. For himlen tilhører USA, sagde Trump.

***

Vi har været i luften, i vandet og på jorden. Vi slutter af midt imellem himlen og vandet. For den nye transportminister har besluttet, at det nu igen bliver tilladt af afvikle motions- og cykelløb på Storebæltsbroen.