Dagens overblik: Retten har talt - Paludan dømt for racisme

16x9
Partileder for partiet Stram Kurs Rasmus Paludan er blevet dømt for racistiske udtalelser. Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

Flere unge søger hjælp efter lattergas-misbrug, Mette Frederiksen udpeger rådgiver til magtfuld post, og en makaber mordsag er afsluttet.

Velkommen til torsdagens overblik. Vi begynder i landsretten, hvor en partileder har fået en dom.

Landsretten stadfæster Rasmus Paludans racismedom

Rasmus Paludan er blevet dømt for racistiske udtalelser.
Rasmus Paludan er blevet dømt for racistiske udtalelser. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Østre Landsret har dømt Stram Kurs-leder Rasmus Paludan til 14 dages betinget fængsel for overtrædelse af straffelovens paragraf 266 b - også kendt som racismeparagraffen.

Dommen var en stadfæstelse af en byretsdom fra april.

Omdrejningspunktet for sagen er en video, hvori der indgår en længere passus, hvor Rasmus Paludan blandt andet taler om "de fleste negere i Sydafrika" og personer med lav intelligens.

Den kobling var ifølge Retten i Glostrup - og altså også Østre Landsret - ulovlig.

Rasmus Paludan har endnu ikke besluttet, om han vil have sagen prøvet ved Højesteret.

Har Danmark fået en vicestatsminister?

Stabschef Martin Rossen smiler, mens Mette Frederiksen taler med pressen efter regeringsforhandlinger på Christiansborg.
Stabschef Martin Rossen smiler, mens Mette Frederiksen taler med pressen efter regeringsforhandlinger på Christiansborg. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen har udpeget sin nærmeste rådgiver, Martin Rossen, til at lede et helt nyt politisk sekretariat i Statsministeriet.

Martin Rossen får titlen som stabschef for det politiske sekretariat, og han bliver også fast medlem af regeringens magtfulde Koordinationsudvalg og Økonomiudvalg samt rådgiver for statsministeren.

Ifølge politisk kommentator Søs Marie Serup bliver Rossen en slags vicestatsminister, og "den mest magtfulde person i dansk politik, som ikke er folkevalgt". Dét er Radikale Venstres Jens Rohde ikke tilfreds med.

- Vi ved jo ikke, om vi kan kalde ham i samråd? Svarer han under ministeransvarsloven? Der er mange ting, vi mangler svar på. Derfor er det vigtigt at få styr på, om vi har fået en vicestatsminister, eller om vi ikke har? siger Jens Rohde.

Hvis du vil vide mere om Martin Rossen, kan du her læse et portræt af ham.

Mand parterede lig i garage - får 13 års fængsel for drab

En 29-årig mand er dømt skyldig i drab på en kvinde, som han parterede i en garage i Hadsund en novembernat i 2018. Han straffes med fængsel i 13 år.

Natten til 11. november 2018 blev en 40-årig kvinde fundet dræbt og delvist parteret i garagen hos den nu dømte mand på Nørregade i Hadsund. Kvindeliget blev fundet af politiet i en sæk med en ledning omkring. Politiet fandt samme sted en del knive og en sav.

Forhenværende udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, har ufrivilligt været indblandet i sagen. Samme aften, inden drabet blev begået, blev hun opsøgt af den dømte mand. Det fik Inger Støjberg til at gå til politiet med disse oplysninger.

Den 29-årige mand har gennem retssagen nægtet sig skyldig i anklagerne om drab og usømmelig omgang med lig.

Slut for Radio24syv på FM: Sendetilladelse går til regionale medier

Anne-Marie Dohm, administrerende direktør og chefredaktør på den nye radiostation.
Anne-Marie Dohm, administrerende direktør og chefredaktør på den nye radiostation. Foto: Bjerne Bergius Hermansen/dr / Scanpix Denmark

Føljetonen om den fjerde FM-kanal har endelig fundet sin afslutning.

Et konsortie bestående af flere regionale medier har vundet udbuddet om sendetilladelsen på FM4-kanalen, som Radio24syv i dag sender på. Den nye radiokanal får navnet Radio 4.

For præcis en uge siden valgte Radio- og tv-nævnet ellers at udskyde beslutningen om den fremtidige sendetilladelse til den fjerde FM-radiokanal.

Men kulturminister Joy Mogensen (S) meldte tidligere torsdag ud, at FM4-udbuddet ikke ville blive genåbnet. Dermed er Radio24syvs dage som FM-station talte, men den har mulighed for at fortsætte som digital dab-kanal.

Konsortiet, der fra 1. november 2019 skal sende radio på FM4, består af: Jysk Fynske Medier, Sjællandske Medier, Herning Folkeblad, Radio ABC, Skive Folkeblad, Flensborg Avis, Lolland-Falsters Folketidende, Nordjyske Medier og Bornholms Tidende.

Lattergasmisbrug blandt unge: - Der er nogle, der tager 1000 på en uge

De små sølvfarvede patroner indeholder ofte cirka otte gram gas.
De små sølvfarvede patroner indeholder ofte cirka otte gram gas. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Lattergas er i de senere år blevet et mere og mere almindeligt rusmiddel i det danske natteliv. Men sideløbende søger flere også hjælp til deres misbrug af gassen, viser en ny opgørelse af opkald til Giftlinjen.

- 50, 100, 150, op til 200 på en aften – der er nogle, der tager 1000 på en uge. Vi har nogle, der har et massivt misbrug, og vi ser nu – og det har vi ikke gjort før – at folk begynder at få nerveskader af det, siger overlæge ved Bispebjerg Hospital og ansvarlig for rusmidler ved Giftlinjen Dorte Fris Palmqvist til Berlingske.

Udover nerveskader kan indtag af lattergas også medføre iltmangel, og blandes indtaget med alkohol eller andre sløvende midler, øges risikoen for skader.

En undersøgelse fra december 2018 viste, at én ud af syv unge i alderen 18-25 år har prøvet at tage lattergas som et rusmiddel. Sidste år oplyste Sundhedsstyrelsen, at der var registreret to dødsfald i Danmark, hvor lattergas var mistænkt for at have været en medvirkende årsag.

***

Imens vi i Danmark oplever den koldeste juli fire år, er varmen ved at gøre dele af Indien ubeboelige. Vi danskere kan dog lune os ved, at vi trods alt har det varmere end nordmændene.