Dagens overblik: Berluconi tog sig en blunder, da landsmanden blev formand

16x9
Silvio Berlusconi tog sig en blunder. Foto: Patrick Seeger / Ritzau Scanpix

En ny italiener i spidsen for EU-Parlamentet, Godhavnsdrenge får en undskyldning, og Helsingør Kommune afblæser konkurrence om at få syge i arbejde.

Velkommen til nyhedsoverblikket for ugens tredje dag.

Vi starter med politik, hvilket åbenbart er så søvndyssende, at den tidligere italienske regeringschef og nuværende medlem af EU-parlamentet Silvio Berlusconi ikke kunne holde øjnene åbne ved et møde i parlamentet.

Italiener valgt som formand for EU-Parlamentet

 David-Maria Sassoli er ny formand for EU-Parlamentet.
David-Maria Sassoli er ny formand for EU-Parlamentet. Foto: Frederick Florin / Ritzau Scanpix

Europa-Parlamentet har valgt en ny formand. Han kommer fra Italien, men det er ikke sovetrynen Berlusconi. Den nye formand er David-Maria Sassoli fra parlamentets socialdemokratiske gruppe.

Umiddelbart er Sassoli ikke kommet sovende til posten. Han har siddet i parlamentet siden 2009, og i 2014 blev han valgt som en af parlamentets 14 næstformænd.

David-Maria Sassoli afløser sin landsmand, den konservative Antonio Tajani, på formandsposten.

Tillykke til Sassoli, og lad os så komme hjem til Danmark.

Godhavnsdrenge får officiel undskyldning

I årene fra 1946 til 1976 blev hundredvis af anbragte drenge på institutionen Godhavn ved Tisvildeleje udsat for overgreb og svigt, uden at der blev grebet ind.

I årevis har ingen danske politikere villet give drengene en officiel undskyldning på vegne af Danmark.

Arkivbillede fra børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje.
Arkivbillede fra børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje. Foto: Johnny Viinblad Jensen / Johnny Viinblad Jensen

Men det bliver der ændret på 13. august, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) ved et arrangement på Marienborg både vil sige undskyld til Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn for statens manglende tilsyn med de institutioner, hvor de har boet.

- Vi kan ikke ændre det, der er sket. Men vi kan og skal lære af det. Det var ikke børnenes skyld. Det er det aldrig. Derfor er det på høje tid, at vi giver ofrene en undskyldning, siger Mette Frederiksen.

Tesfaye indfører nye regler for spisning på Sjælsmark

Som sin chef er integrationsminister Mattias Tesfaye (S) godt i gang med arbejdet.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har tilladt beboere på Sjælsmark at spise på deres værelser.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har tilladt beboere på Sjælsmark at spise på deres værelser. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

I dag meddelte han, at beboerne på Udrejsecenter Sjælsmark fremover må spise deres måltider uden for cafeteriets område, hvilket ikke tidligere har været tilladt.

Det er dog kun mad fra cafeteriet på Sjælsmark, der må indtages på værelserne. Dermed er det ikke tilladt for familierne at tilberede deres egen mad på værelserne.

- Det er regeringens klare holdning, at personer, der får afslag på asyl, skal følge myndighedernes afgørelse og rejse ud af Danmark. Det ændrer de nævnte tiltag ikke på, siger Mattias Tesfaye.

Det nye tiltag skyldes, at regeringen vil forbedre forholdene for de børn, der er indkvarteret på Sjælsmark.

Pas på badestranden: Danmarks giftigste fisk huserer i Kattegat

Og vupti, så hopper vi i bølgen blå, hvor badegæster skal passe ekstra på, hvis de bader ved Nordsjællands kyst.

Ved Sjællands Odde har en fisker nemlig fanget en lille fjæsing, der er den absolut giftigste i Danmark – og det er første gang, den er blevet fanget så sydligt i Danmark.

Den lille fjæsing er Danmarks giftigste fisk.
Den lille fjæsing er Danmarks giftigste fisk. Foto: Privat

- Hvis den er på Sjællands Odde, så er der ingen grund til at tro, at den ikke er i hele Nordsjælland og i Øresund, siger fiskespecialisten Henrik Carl fra Statens Naturhistoriske Museum.

Den lille fjæsing ligger typisk i sandbunden tæt ved strandene. Fiskens gift giver blandt andet kraftige smerter, hævelser og misfarvning omkring stikket, skriver Giftlinjen. Heldigvis fører fjæsingstik kun sjældent til alvorlig sygdom.

Ifølge specialisten Henrik Carl er der hvert år adskillige badegæster, som ender på hospitalet efter at være blevet stukket af en almindelig fjæsing. Og til de badeglade: Henrik Carl mener ikke, at den lille fjæsing skal afholde nogle fra at bade.

Kommune dropper is-konkurrence

I mandags kunne vi på TV 2 fortælle, at Helsingør Kommune havde udskrevet en konkurrence blandt sagsbehandlerne i kommunens Jobcenter om, hvem der kunne raskmelde flest borgere på sygedagpenge.

Præmien – en isbar.

Nu trækker kommunen i land, og de vil genbehandle samtlige sager om sygedagpenge i kommunen de seneste uger. Kommunen skriver til TV 2, at det drejer sig om 139 sager.

- Den omtalte konkurrence har ikke medført, at vi har ændret vores praksis i behandlingen af sygedagpengesager. Men borgerne skal kunne have tillid til vores sagsbehandling, og jeg ønsker ikke, at der som udløber af denne sag er borgere, som kommer i tvivl om det, hverken for borgernes eller medarbejdernes skyld, siger Kristjan Gundsø Jensen, der er chef for Center for Job, Borgerservice og Teknologi i Helsingør Kommune, i en pressemeddelelse.

Overfor TV 2 kalder Regionsformanden i Dansk Socialrådgiverforening, Rasmus Balslev, oplysningerne om konkurrencen for ”rystende læsning” og ”absolut uhensigtsmæssigt”.

***

Og så er det på tide, at denne onsdags overblik kører mod solnedgangen. Det kunne passende være i mange raske drenges drømmebil, den ikoniske Ford Mustang.

I går døde skaberen af bilen, den amerikanske ingeniør og senere direktør i Fiat-Chrysler koncernen, Lee Iacocca.

Han blev 94 år gammel.

Tak, fordi du læste med.