Dagens overblik: Voldsom haglbyge lagde mexicansk storby på is

16x9
Flere steder er den mexicanske storby Guadalajara blevet begravet under is. Foto: Ulises Ruiz / Ritzau Scanpix

EU-forhandlinger blev mandag indstillet, kraftige vindstød rammer Danmark, og demonstranter er trængt ind i Hongkongs parlament.

Velkommen til ugens første nyhedsoverblik, som begynder i Bruxelles.

- Vestager er stadig på alles læber

Mette Frederiksen sammen med Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel.
Mette Frederiksen sammen med Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel. Foto: Pool / Ritzau Scanpix

De 28 stats- og regeringsledere i EU mødtes søndag klokken 18 til et topmøde, hvor det er meningen, de skal fordele fem topposter i EU. Men selvom forhandlingerne fortsatte hele natten, kunne lederne ikke blive enige, og derfor blev forhandlingerne indstillet omkring middagstid.

De bliver dog genoptaget i morgen, og her er Margrethe Vestager stadig med i puljen. Hendes navn er ”på bordet og på alles læber,” fortæller Mette Frederiksen, der deltager for Danmark i sin nye egenskab af statsminister.

Vestager er blevet nævnt i forbindelse med den vigtigste post som kommissionsformand, men ifølge TV 2s korrespondent i EU, Lotte Mejlhede, er danskeren nu i betragtning som vicepræsident for Kommissionen.

Det er ikke en af de fem poster, der skal fordeles, men det ser ud til, at EU nu vil forsøge at forhøje vicepræsidentposten til en reel toppost, siger Lotte Mejlhede.

Storby ramt af voldsom haglbyge

En haglstorm har begravet biler og ødelagt flere end 200 hjem. Endnu er der ikke meldt om alvorlige personskader.
En haglstorm har begravet biler og ødelagt flere end 200 hjem. Endnu er der ikke meldt om alvorlige personskader. Foto: Ulises Ruiz / Ritzau Scanpix

Efter flere dage med høj varme tog vejret pludselig en uventet drejning i den mexicanske storby Guadalajara.

På kort tid fik et voldsomt uvejr temperaturen til at dale fra 32 til 13 grader, mens en kraftig haglstorm begravede dele af millionbyen i det nordvestlige Mexico i op til halvanden meter is.

Haglstorme er ikke et uset fænomen i Guadalajara, men denne var usædvanlig voldsom. Regionens guvernør, Enrique Alfaro, siger, han aldrig har set noget lignende, og Jens Ringgård Christiansen, der er meteorolog ved TV 2 Vejret, fortæller, at det er noget af det mest vanvittige, han har set.

Kraftig blæst på vej

Også herhjemme har vi oplevet et - ikke helt så voldsomt, men dog markant - vejrskifte ovenpå det varme weekendvejr.

- Men hvis du synes, det blæser nu, kan jeg fortælle, at det snart bliver værre, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Allerede klokken 2 i nat stiger vindstyrken i Nordjylland, og først klokken 18 i morgen eftermiddag slipper fronten Bornholm.
Allerede klokken 2 i nat stiger vindstyrken i Nordjylland, og først klokken 18 i morgen eftermiddag slipper fronten Bornholm. Foto: TV 2

TV 2 Vejret varsler kraftige vindstød, der i løbet af i morgen vil bevæge sig hen over Nordjylland, Nordsjælland og Bornholm. Det er nok til, at trampoliner og havemøbler kan blive kastet rundt, og på havet vil bølgerne komme op i tre meters højde, fortæller TV 2s meteorolog.

Demonstranter brød ind i parlament

Mandag er det 22 år siden, at Hongkong overgik fra britisk til kinesisk styre, og 22-årsdagen er ikke gået stille for sig i den delvist selvstyrende region.

I løbet af de seneste ugers protester har demonstranter flere gange forsøgt at trænge ind i Hongkongs parlament, og mandag lykkedes det så for nogle af dem. Forinden var demonstranterne blevet udsat for politiets peberspray og knipler i gaderne. De bar selv beskyttelseshjelme, vejskilte og stilladsdele som beskyttelse, mens de kæmpede sig vej ind i parlamentsbygningen.

Demonstranter er brudt ind i Hongkongs parlament.
Demonstranter er brudt ind i Hongkongs parlament. Foto: Jerome Favre / Ritzau Scanpix

Protesterne tog sin begyndelse for godt tre uger siden og skyldes et lovforslag om udlevering til Kina. Lovforsalget blev suspenderet, men mange hongkongere frygter, at Kina vil indskrænke deres frihed og kultur, hvilket den omstridte lov er blevet et symbol på.

Nu skal elbiler lave kunstig støj

Fra i dag skal elbiler lave en kunstig, kontinuerlig støj på 56 decibel, når de kører under 20 kilometer i timen. På den måde er det meningen, at svagtseende, svagthørende og andre bløde trafikanter advares om køretøjet, der ellers ikke støjer af sig selv.

Det skyldes en ny EU-lov, der træder i kraft i dag. Den betyder, at nye elbilmodeller fra 1. juli skal være udstyret med lydsystemet, og fra juli 2021 gælder loven alle nye og gamle elbiler.

Hos Elbilforeningen kalder man det "unødig støj", mens forslaget møder opbakning hos Dansk Blindesamfund og Rådet for Sikker Trafik.

***

I det hele taget er mange nye love og regler trådt i kraft i dag. For eksempel skal man nu have tilladelse, før man må pleje et sygt pindsvin, og 15-årige kan nu melde sig som organdonorer (men det har altså ikke noget med pindsvin at gøre).