Valg 2019

Mette Frederiksen præsenterer den nye regering og alle ministre

Hvad skete der? Socialdemokratiets formand, Danmarks nye statsminister, Mette Frederiksen, præsenterede de nye ministre. I løbet af efterdagen blev alle ministerierne overdraget til de nye S-ministre. 

Livebloggen opdateres ikke længere.

Gravid minister vil søge gode råd hos eksministre

Den nytiltrådte kultur- og kirkeminister, Joy Mogensen (S), vil søge gode råd hos tidligere ministre, der har fået børn, mens de har siddet på en ministertaburet.

Årsagen er, at den forhenværende Roskilde-borgmester er gravid. Hun forventer at gå på barsel til oktober. Derfor vil hun nu søge inspiration hos andre, der har haft lignende oplevelser. Blandt dem er Ellen Trane Nørby (V), der i dag stoppede som sundhedsminister. Hun var tre måneder på barsel i 2017.

Joy Mogensens graviditet kom i fokus tidligere på året, da partifællen Simon Simonsen skrev på Facebook, at det var "ulykkeligt" og "egoistisk" at blive aleneforælder. I opslaget nævnet Simon Simonsen Joy Mogensen ligesom han linkede til en artikel om, at hun skulle være solomor.

Lars Løkke Rasmussen takker af

Med det sidste ministerium overdraget har landet fået en ny regering - og en ny statsminister. Dermed er det også farvel til forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der ved sin overdragelse fik en tur-rygsæk i gave, inden han understregede overfor Mette Frederiksen, at ministeriet kun var til låns. 

Samtidig fortalte han, at han nu skal vænne sig til ikke at have en ministerbil til rådighed længere.

På Instagram takker han for sin tid i embedet og har vedlagt et billede, hvor han forlader Christiansborg - til fods. 

Ministeroverdragelser er slut

Og med beskæftigelsesministeriet overdraget har alle 20 nye ministre i den nye regering fået overdraget deres nye ministerium. 

Har du glemt, hvem de nye ministre er, kan du få overblikket i artiklen her:

Hummelgaard: - Jeg har drømt om det her

Landets nye beskæftigelsesminister fortæller, at han vil lade sig inspirere af den åbenhed, som Troels Lund Poulsen har bragt ind i ministeriet og som minister. Peter Hummelgaard siger, at han er ydmyg og glæder sig til personligt at sige hej til alle i ministeriet. Og han vil bruge sin egen erfaring og ideologi i arbejdet. 

- Jeg er overvældet. Og jeg mener faktisk, at beskæftigelsesområdet er det vigtigste område. Og det er det område, som jeg har drømt. Og det er det fordi, at det handler om mennesker. Og det ligger der jo et enormt ansvar i.

- Og til Jer, der ikke kender mig så godt. Jeg kommer fra et miljø, hvor mange har korte uddannelser og lave lønninger. Hvor de bruger deres krop, og hvor tilværelsen ikke altid er lige nem. Og det er klart, at det arbejde bringer jeg med herind, siger Peter Hummelgaard.

Peter Hummelgaard fortæller, at han har opdaget, at Troels Lund Poulsen er blevet glad for den danske model. Og derfor giver han Arbejdersangbogen som gave til den afgående, liberale beskæftigelsesminister.

Troels Lund Poulsen: - Jeg hang med mulen

Afgående beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen fortæller, at det har været en spændende rejse for ham at være minister, og at han ikke havde troet, at det var beskæftigelsesminister, han ville have været i længst tid:

- Jeg må sige, at jeg hang lidt med mulen, da jeg kom herover. Jeg synes, at det lød lidt støvet, og jeg havde ikke siddet i beskæftigelsesudvalget eller noget som helst. Men det skulle blive en succes, og det er alle medarbejdernes fortjeneste. Og det vil jeg gerne takke alle for i dag,

- Og til dig, Peter, jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er godt valg med dig. Du har stået ved de aftaler, som vi har lavet. Du skal nyde den første dag, for i morgen kommer problemerne. Men når sagerne bliver for meget, håber jeg, at du vil benytte dig af denne bog, siger Troels Lund Poulsen og giver en børnebog til Peter Hummelgaard.

Nu overdrages Beskæftigelsesministeriet

Så er turen kommet til, at Troels Lund Poulsen ovedrager Beskæftigelsesministeriet til Peter Hummelgaard.

Departementschef Jakob Jensen starter seancen ud med at takke Troels Lund Poulsen for det arbejde, som han har udført. 

- Troels, tusind, tusind tak for din indsats her i huset. Vi har samlet ind til en gave, som vi tror, at du vil blive rigtig glad for.

 - Og så til dig, Peter, vi vil gøre vores for at skabe store resultater for dig og din regering, siger Jakob Jensen.

Næste overdragelse bliver beskæftigelsesministeriet

Skatteministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Transport-, Bygnings- og Boligministeriet samt Sundheds- og Ældreministeriet er overdraget.

De næste overdragelser bliver i Erhvervsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Kirkeministeriet og Beskæftigelsesministeriet.

TV 2 følger sidstenævnte her i bloggen og på TV 2 NEWS.
 

Tesfaye giver cola og kagekniv

Mattias Tesfaye starter med at sige tak for gaverne, men han afviser, at han vil få brug for kuglerammerne, han har fået.

- Jeg vil godt sige tak, Inger. For selvom vi ikke har været enige, så har jeg den dybeste respekt for den arbejdsopgave, du har løst. Vi kan godt huske indrejsetallene fra starten af 2015, og vi ved, hvilken opgave du og dine medarbejdere tog på jer.      

Derudover giver Mattias Tesfaye to cola zero og en lagkagekniv til Inger Støjberg. Colaerne gives, da det er alment kendt, at Inger Støjberg er meget glad for disse, og kagekniven gives, da hun fejrede udlændingestramninger med kage. Ingen af delene vil Mattias Tesfaye få brug for, siger han.

Støjberg: - Tusind, tusind tak for hjælpen

Afgående udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg fortæller, at hun er stolt af sit arbejde og de 114 stramninger, som hun har stået bag.

- Det er ikke med min gode vilje, at jeg står her i dag. Nu gik det lige så godt. Jeg har set det som et meget stort privilegium, at være her i ministeriet.

- Tusind, tusind tak for den store hjælp, som I har givet mig, og med den dygtighed, I har gjort det. Jeg er godt klar over, der har været mange holdninger til ministeriet og til mig. Som I måske endda er blevet konfronteret med til hyggelige sammenkomster.

- Og til dig, Mattias, det er et rigtigt godt ministerium, du overtager. Lov mig, at du passer godt på det, siger Inger Støjberg.

Mattias Tesfaye får en kugleramme, så han kan "tælle lempelserne" samt et dansk flag, da Danmark skal stå forrest, siger Inger Støjberg.

Nu overdrages Udlændinge- og Integrationsministeriet

Så er tiden kommet til, at Inger Støjberg overdrager Udlændinge- og Integrationsministeriet til Mattias Tesfaye. 

Departementschef Christian Hesthaven takker Inger Støjberg for godt samarbejde og giver  velkomstblomster til Mattias Tesfaye. 

Wammen giver Lego-sæt og en stige

Nikolai Wammen holder en tale, hvor han takker både Sophie Løhde og Kristian Jensen for deres arbejde:

- Jeg vil gøre det meget klart, at jeg som finansminister vil sørge for, at det grønne kommer til at fylde mere i Finansministeriet. Og at vi tænker det ind i vores samfund på en helt ny måde. Der er ikke ét parti eller én regering, der kan løse det her alene. Vi skal samarbejde bredt.

- Jeg har al mulig grund til at tro, at der vil være svære opgaver forude. Men jeg vil også sige tak til jer begge to for mange gode forhandlinger. Det er dansk folkestyre, når det er bedste, at man sætter sig ind i et rum og finder de bedste løsninger for borgerne, siger Nikolai Wammen og giver en gave til Sophie Løhde.

Det er et Lego-sæt, der kan samles til en bro, som symbol på at det er nødvendigt i politik.

Til Kristian Jensen giver han en stige, så han "kan komme ned fra træet, hvis han er kravlet for højt op”.

Løhde: - Du skal ud og finde milliarder

Derefter overtager afgående innovationsminister Sophie Løhde ordet.

Også hun takker både medarbejderne og departementschef Martin Præstegaard for deres arbejde.

- I er ikke uden grund berygtet for at være Slotsholmens bedste og dygtigste medarbejdere. I er super dygtige, og det har været en fornøjelse at samarbejde med jer og være Jeres kollega.

- Og kære Nikolai, du kommer også op og hænge på væggen her i huset. Men inden da, skal du ud og finde en masse milliarder til jeres politiske projekt. Og til det har jeg fået en sparebøsse til dig. Og endeligt får du for mig et Danmarkskort, så du kan se, hvor langt rundt i landet, du er kommet, siger Sophie Løhde, inden hun siger tillykke til Nikolai Wammen.

Kristian Jensen : - Vi kan kun sige tak

En vemodig afgående finansminister, Kristian Jensen, siger til medarbejderne i ministeriet samt Nikolai Wammen, at han har været stolt af at være i huset:

- I dag kan vi se, at Finansministeriet har haft ret i deres forudsigelser for dansk økonomi. Og det kan vi kun sige tak for.

- Så kære Nikolai, du overtager et godt system og en god situation. Jeg ved, at du har internationalt udsyn. Og jeg håber på, at du ikke kun vil fokusere på de 0.05 procent, der skal bruges ekstra, men de 100 procent, der allerede bruges, siger Kristian Jensen, der overrækker et kaffekrus samt en kopi af Joakim von Ands lykkemønt til Nikolai Wammen. Mønten skal signalere, at Wammen skal bibeholde Danmarks velstand.

Nu overdrages Finansministeriet

Så er det kommet til, at Kristian Jensen (V) og Sophie Løhde (V) overdrager til finansminister Nicolai Wammen. Her er det departementschef Martin Præstegaard, der takker Kristian Jensen for hans arbejde. 

Også Sophie Løhde får en stor tak for sin store indsats. Eksempelvis ved de betændte overenskomstforhandlinger sidste år.

- Og til dig, Wammen, jeg kan love dig masser af arbejde, store udfordringer og gode medarbejdere, siger Martin Præstegaard, inden der råbes tre hurraer for de afgående ministre - og den nye. 

Hækkerup giver egen bog

Den nye justitsminister fortæller ved overdragelsen, at han er glad for, at han netop fik Justitsministeriet, da ministerierne skulle fordeles. 

- Hvis der var ét ministerium, som jeg gerne ville have, så var det Justitsministeriet. Og det er ikke løgn. Det her ministerium handler om tryghed. Den tryghed, som vi skylder befolkningen bliver skabt her. Med alle medarbejdere herfra og ud.

- Jeg tror, at politik skal laves med dialog. Men det handler i den grad også om dialog med de andre partier. Men det handler også om dem, der er derude. Og det fordi, at jeg tror, at de løsninger, som vi laver, har hørt efter og har gjort os umage. Så det er min ambition.

- Og så vil jeg sige til dig, Søren. Jeg synes faktisk, at du har været en god justitsminister. Og jeg er glad for at overtage efter dig. Og så skal man jo vælge en gave. Nemlig det her fantastiske skrift, siger Nick Hækkerup og giver Søren Pape Poulsen en bog om Folketinget, som han selv har skrevet.

Pape giver politisæt til Hækkerup

- Der har jo været usigeligt travlt. Og det er kun lykkedes takket været vores fantastiske medarbejdere. De stærke rødder, der får det gamle ministerium til at stå solidt, selvom det stormer. Her er en helt særlig ånd. Folk her i huset brænder med liv og sjæl for arbejdet i Justitsministeriet.

- Tak til alle. Om de har været tæt på eller langt væk. Jeg vil være jer og hele ministeriet dybt taknemmelig. Og til dig Nick, du får nogle fantastiske medarbejdere omkring dig. Og mit bedste råd er, at du passer godt på dem.

- Jeg er helt sikker på, at du tager dig godt af dem, og jeg glæder mig også til at samarbejde med dig. Det er i det lys, at min gave skal ses. Og må det her sæt minde dig om vigtigheden i, at vores betjente får nogle flere kollegaer, siger Søren Pape Poulsen til Nick Hækkerup.

Pape takkes for sit arbejde

Departementschef Barbara Beatrice Bertelsen takker Søren Pape Poulsen (K) for hans arbejde - og hans sjove og skæve sider.

- Jeg vil på hele Justitsministeriets vegne sige tak. Og på alle måder.

- Og til dig, Nick, vil jeg give dig et varmt velkommen. Det er en stor opgave, men det er jo ikke stor opgave for dig som tidligere forsvarsminister. Vi er klar til at hjælpe dig med at realisere dine mål. Du er nu øverste chef for 20.000 medarbejdere, og vi kan garantere dig for, at det aldrig bliver kedeligt og forudsigeligt. 

Nu overdrages Justitsministeriet

Samtidig med at Udenrigsministeriet blev overdraget er også Forsvarsministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet blevet overdraget. Næste på listen er Kulturministeriet, Undervisningsministeriet og Justitsministeriet.

TV 2 følger sidstnævnte, hvor Søren Pape Poulsen (K) overdrager til justitsminister Nick Hækkerup.

Kofod giver slips til Samuelsen: - Du har gjort det fremragende

Jeppe Kofod kalder udenrigsminsiterposten et drømmejob og takker samtidig sin forgænger:

- Jeg vil sige til dig, at jeg har fulgt din stolthed af at være udenrigsminister. Den har været fantastisk at opleve. Jeg synes, at du har gjort det fremragende, og det vil jeg gerne takke dig for.

Den nyudnævnte S-minister har også en gave med til Samuelsen.

- De gange jeg har mødt dig, har du aldrig haft slips på. Og derfor synes jeg, at du skal have et slips – et formandsskabsslips.

Samuelsen giver badeand: - Tak til alle

Afgående udenrigsminister Anders Samuelsen takker medarbejderne i ministeriet for tillidsfuld, åben, kritisk sparring de forgangne år.

- Viljen har ikke manglet. Hverken hos jer. Eller mig. Og jeg synes også, at vi har opnået meget ved at have en robust udenrigspolitik. 

- I dag forlader jeg det her hus med en dybfølt tak til alle Jer fantastiske kollegaer. Og jeg håber, at også I vil se tilbage med stolthed på de sidste to år og syv måneder, jeg har været her. Tak til alle. Ikke mindst Keld, min ministerchauffør. Tak, alle - we did it our way. 

Der var også et par ord til den nye udenrigsminister, Jeppe Kofod, som han ønskede alt det bedste og fandt sin gave frem. Den består af fem forskellige badeænder, der har forskelligt tøj på.