Valg 2019

Løkke efter møde hos dronningen: I dag vil jeg ikke tale politik

Det er et velfungerende land med en økonomi i topform, som Socialdemokratiet overtager, mener fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Onsdag fik den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, grønt lys fra dronningen til at danne en S-regering ovenpå valgsejren 5. juni.

Det skete efter det traditionelle møde, hvor både hun og den fungerende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, skiftevis mødte op hos dronningen på Amalienborg.

Trods overdragelsen af statsministerposten var det alligevel en smilende Lars Løkke Rasmussen, der mødte pressen, efter at have aflagt dronning Margrethe sit besøg.

- Jeg har netop rådgivet hendes majestæt til at kalde Mette Frederiksen til om et øjeblik for at betro hende den opgave at udnævne en socialdemokratisk regering, sagde han.

Ifølge ham er det en selvfølge, at rådet bliver fulgt ovenpå den aftale, der blev indgået tirsdag aften, hvor Mette Frederiksen fik et flertal af partier i Folketinget, som peger på hende som statsminister.

Roser egen regering

Det var dog ikke alt, den afgående statsminister var villig til at udtale sig om. Han opfordrede i stedet til at tage snakken en anden dag, da han blev spurgt til Mette Frederiksens politiske aftale, som hun tirsdag aften præsenterede sammen med Radikale Venstre, Enhedslisten og SF.

Jeg tror, der bliver masser af muligheder for mig til også at udtale mig mere politisk

Lars Løkke Rasmussen

- Jeg tror, der bliver masser af muligheder for mig til også at udtale mig mere politisk om det. I dag vil jeg bare notere mig, at Danmark er et ret fantastisk land, hvor solen skinner over os i en hver forstand, sagde han.

Lars Løkke Rasmussen benyttede også lejligheden til at rose sin egen regerings arbejde gennem de seneste fire år.

- Mette Frederiksen overtager ledelsen af et land, der er i absolut topform med rekordhøj beskæftigelse, lav arbejdsløshed og styr på indvandrerpolitikken. Det går rigtig godt i Danmark, sagde han.

Mette Frederiksen havde ikke noget at sige

Efter sit anden besøg hos dronningen forlod Mette Frederiksen Christian IX's palæ kort før klokken 15.30 uden at give en kommentar til den fremmødte presse.

Men tidligere på dagen, inden hun kørte fra Christiansborg, fortalte hun TV 2, at hun håber, at hun vil forblive den samme person trods den nye titel.

- Vi vil sikre et Danmark, der bliver stadig mere retfærdigt og ordentligt. Og så håber jeg, at jeg kan blive ved med at være, som jeg altid har været. En, der er ligetil, og som man kan komme hen til, uden at der er for mange forhindringer på vejen, sagde hun.

Dronningen forventer ny regering torsdag

Kongehuset har efterfølgende bekræftet, at begge partiformænd har været til møde med dronningen, og at hun blev rådet til at overdrage ansvaret for at danne en socialdemokratisk regering.

- Hendes Majestæt Dronningen har herefter opfordret Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til at danne en sådan regering, står der i en pressemeddelelse.

Dronningen forventer at modtage den nye regering torsdag 27. juni, lyder det.