Valg 2019

DF anfægter regeringsaftale: - De radikale får som altid deres vilje på udlændingeområdet

Den kommende statsminister, Mette Frederiksen (S), gør op med paradigmeskiftet i ny regeringsaftale, mener DF.

- Fatal og helt i strid med det, der blev sagt i valgkampen.

Med disse ord angriber Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, den kommende statsminister og den fremlagte regeringsaftale.

Særligt anfægter han, at aftalen ifølge ham er et opgør med paradigmeskiftet.

- Der bliver gjort op med det principskifte, vi satte ind med finansloven i år, fordi man siger, at flygtninge i arbejde skal blive, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Hun forandrede kulør og blev mere sammenbidt

Radikale Venstre gik til valg med et krav til en kommende regering om at droppe paradigmeskiftet, mens Mette Frederiksen lovede at holde fast i den "brede udlændingepolitik".

Kristian Thulesen Dahl mener, at han kunne fornemme den uenighed mellem partierne tirsdag aften, hvor regeringsaftalen stod klar.

Jeg kan se på Mette Frederiksen - og jeg kender hende ret godt - at hun ikke var stolt

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti

- Da Morten Østergaard (de radikales politiske leder, red.) får ordet, og han kommer til udlændingeområdet, kan jeg se på Mette Frederiksen - og jeg kender hende ret godt - at hun ikke var stolt, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Hun forandrede kulør og blev mere sammenbidt. På det tidspunkt havde jeg ikke set aftalen på skrift, men da det gik op for mig, hvad ordlyden var, kunne jeg godt forstå det. Det er et tilbagetog på de løfter, hun gav i valgkampen.

Kritik fra samlet bredside

Dansk Folkepartis formand er ikke den eneste fra partiet, der er efter Mette Frederiksen. På Twitter har DF-profiler fra en samlet bredside skudt kritik afsted mod den kommende statsminister og regeringsaftalen.

Ifølge næstformand Søren Espersen er aftalen et tegn på, at Socialdemokratiet i den grad er "faldet til patten" og nu "danser efter de radikales pibe". Han bakkes op af partifællen Peter Skaarup.

- De radikale får som altid deres vilje på udlændingeområdet, skriver han.

Også Pia Kjærsgaard og Morten Messerschmidt stemmer i:

- Morten Ø siger, at flygtninge i arbejde nu skal kunne blive i Danmark. Betyder det, at S allerede løber fra paradigmeskiftet og flygtningestoppet? spørger Messerschmidt på Twitter.

Inden valget ville Mette F. ikke lade sig true

Partiet henviser til nogle af de løfter, som Mette Frederiksen kom med under valgkampen.

- De partier, som står bag udlændingepolitikken, vil også gøre det efter et valg. Der er et mindretal, som ikke bakker op om den førte udlændingepolitik, og de skal ikke kunne true sig til at få ændret noget, lød det blandt andet 22. maj.

Men den udmelding mener Kristian Thulesen Dahl og resten af DF, at Mette Frederiksen har gjort sig fri af den nye regeringsaftale.

Ifølge Mette Frederiksen vil de centrale stramninger af udlændinge- og retspolitikken stå fast under den nye S-regering. Og hun mener derfor ikke, at der er tale om et opgør med paradigmeskiftet.

Ifølge politisk kommentator Søs Marie Serup er det en strid om ord, som vælgerne må afgøre.

- Der er helt klart nogen, der vil synes, at paradigmeskiftet er en del af den brede udlændingepolitik - nogen vil mene, at den ikke er. Det bliver spændende at se, om vælgerne dømmer, at der har været et løftebrud her, eller om det er inden for skiven, siger hun til TV 2.

Lindholm-projekt afblæst

Paradigmeskiftet i udlændingepolitikken er en bred aftale mellem VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indgået tidligere i år.

Målet med paradigmeskiftet er at vende sigtet fra integration til at forberede flygtninge til hjemsendelse hurtigst muligt.

I den nye regeringsaftale afblæses Lindholm-projektet, der skulle huse udvisningsdømte kriminelle. Desuden vil man sende børnene ud af Udrejsecenter Sjælsmark.