Valg 2019

11-årig beskriver 'forfærdelige' forhold på Sjælsmark: -Jeg er meget glad for at skulle et andet sted hen

Trods kritik af børnenes trivsel på Sjælsmark huser udrejsecenteret omkring 150.

Den nye regering, der efter 20 dages forhandlinger blev flertal for tirsdag, kommer til at få betydning for flere beboere på Udrejsecenter Sjælsmark.

Her bor i øjeblikket omkring 150 børn, men det skal være slut. Og det får smilet frem hos 11-årige Dua Amin Derwish, der har oplevet problemer gennem sit ophold på centeret.

- Maden er dårlig, og de bliver altid uvenner i husene - det er forfærdeligt. Jeg er meget glad for at skulle et andet sted hen, siger hun til TV 2.

Børnene er uden skyld

Folketingets Ombudsmand har tidligere udtrykt bekymring for børnenes trivsel på Sjælsmark, og for de radikale, SF, Socialdemokratiet og Enhedslisten har udrejsecenteret været et punkt på dagsordenen gennem valgkampen.

Sammen er de nu blevet enige om, at Sjælsmark ikke er for børn.

I den "politiske forståelse", der er indgået mellem partierne, står der, at den nye regering vil fastholde, at asylansøgere, der har fået et endeligt afslag på deres ansøgning, skal rejse hjem.

- Det ændrer imidlertid ikke på, at børnene er uden skyld i den situation, de står i, og at de nuværende forhold for børn derfor skal forbedres på en måde, der understøtter, at børnene får så normalt et hverdagsliv som muligt, står der videre.

De skal i stedet flyttes til et nyt udrejsecenter, der skal indrettes efter anbefalinger fra Røde Kors og Ombudsmandens rapport vedrørende forholdene på Sjælsmark. Hvor det skal ligge, er endnu ikke afgjort.

De kan ånde lettet op nede i Kalvehave, men så er der andre steder, de skal begynde at ryste i bukserne

Søs Marie Serup, politisk kommentator

Et vandvidsprojekt

Efter tirsdagens aftale står det også klart, at det meget omtalte udrejsecenter på øen Lindholm helt droppes. I Kalvehave, der har færgeforbindelse til øen, gav det, ligesom på Sjælsmark, brede smil. På havnen fejrede flere borgere nyheden med flag og champagne.

- Vi er utrolig glade og lettede over, at det her har fået en ende nu. For det har fra starten været et vanvidsprojekt at bruge 759 millioner på en ø, hvor de udviste ikke skulle være, men sejles ind til Sjælland hver eneste dag. Så vi er utrolig glade for, at det nu er droppet, siger Joachim Brix-Hansen, der til daglig er direktør.

Han kalder det en "ikke-løsning", der ifølge ham skabte en følelse af utryghed, fordi øen skulle have huset afviste kriminelle.

Ingen vil have center i baghaven

Men selvom Lindholm-planerne nu er droppet, mangler regeringen at finde en anden løsning på, hvor de afviste asylansøgere så skal placeres, fortæller politisk kommentator Søs Marie Serup.

- De kan ånde lettet op nede i Kalvehave, men så er der andre steder, de skal begynde at ryste i bukserne, hvis de har en lukket kaserne eller andre passende bygninger, siger hun.