Dagens overblik: Danske Bank siger farvel til direktør efter gebyrsag

16x9
Administrerende direktør i Danske Bank, Jesper Nielsen, er færdig i virksomheden efter en sag, hvor 87.000 kunder har betalt for meget i gebyr. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Direktøren har fået en fyreseddel, 90.000 danskere får snart en rykker, og en flygtningelejr i Vordingborg står og samler støv.

Velkommen til ugens første overblik:

Bagmandspolitiet går ind i Danske Bank-sag

Finanstilsynet og Bagmandspolitiet er gået ind en sag om, at Danske Bank har rådgivet kunder til at have investeringer, banken regnede med, kunderne ville tabe penge på.

Fungerende erhvervsminister Rasmus Jarlov.
Fungerende erhvervsminister Rasmus Jarlov. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Det siger fungerende erhvervsminister Rasmus Jarlov på Facebook.

Sagen drejer sig om, at 87.000 kunder, der har investeret i produktet Flexinvest Fri, har betalt et for højt aftalegebyr. Danske Bank betaler derfor omkring 400 millioner kroner tilbage til kunderne, mens bankens direktør, Jesper Nielsen, er blevet fyret.

- Fra den vurdering, jeg har fået fra Finanstilsynet i dag, ligner det, en ren tilståelsessag for banken. Hvis de har vejledt kunder til at vælge et produkt, som er dårligere end at sætte pengene ind på en indlånskonto til nul procent i rente, så er kunderne blevet vildledt, siger Rasmus Jarlov til TV 2.

Tom flygtningelejr koster 60 millioner kroner

Ved Vordingborg Kaserne står 40 telte oprejst - men de har aldrig været i brug.
Ved Vordingborg Kaserne står 40 telte oprejst - men de har aldrig været i brug. Foto: Jacob Linddahl / TV ØST

Det har kostet 59,7 millioner kroner at etablere og opretholde to flygtningelejre i Vordingborg Kommune. Men siden deres oprettelse i november 2015 har lejrene ikke huset en eneste flygtning.

Det viser tal fra Rigspolitiet, som TV 2 ØST har fået aktindsigt i.

Teltene står klar til, hvis der skulle opstå en nødsituation, hvor der kommer flere flygtninge til Danmark. Men antallet af asylansøgere har været dalende, siden teltlejeren blev bygget, og den har derfor aldrig været i brug.

- Set fra et helikopterperspektiv er det spild af samfundets ressourcer at have tomme telte stående, siger Vordingborgs Borgmester, Mikael Smed (S).

Evakuering af dansk IS-barn kan få stor betydning

I juni befandt der sig mindst 13 danskere i al-Hol-lejeren.
I juni befandt der sig mindst 13 danskere i al-Hol-lejeren. Foto: Ali Hashisho / Ritzau Scanpix

En 13-årig hårdt såret dansk dreng blev søndag evakueret fra den syriske flygtningelejr al-Hol. Drengens familie arbejder nu på at få ham hjem til Danmark. Og det kan betyde, at andre børn i samme situation snart kan være på vej til Danmark.

Sådan lyder vurderingen fra Lars Cramer-Larsen, der er senioranalytiker på Institut for Internationale Studier.

- Det kan danne præcedens for fremtidige sager, når det er første gang, at man tager et barn af IS-krigere hjem til Danmark, forklarer han.

Ifølge TV 2s oplysninger befandt der sig mindst 13 danskere i de syriske flygtningelejre i begyndelsen af juni. Heriblandt den evakuerede drengs mor - hun er fortsat i lejren.

90.000 danskere bliver rykket for gæld

Tilsammen skylder 90.000 danskere 1,7 milliarder kroner til staten. Nogle af de penge regner Gældsstyrelsen nu med at kunne indrive, når de snart sender rykkere ud til skyldnerne.

- Mange har måske glemt, at de skylder penge, eller de har troet, at gælden er gået i sig selv. Men det er vigtigt at understrege, at gælden aldrig forsvinder af sig selv - tværtimod kommer der renter på, og der taler vi altså en inddrivelsesrate på omkring otte procent, siger direktør i Gældsstyrelsen, Lars Nordahl Lemvigh.

Rykkerne bliver sendt ud de kommende uger.

Klimakrise eller usædvanlig dag?

Billedet herunder har trukket overskrifter verden over den seneste uge.

Steffen M. Olsens billede er gået verden rundt.
Steffen M. Olsens billede er gået verden rundt. Foto: Steffen M. Olsen/danish Meteorological Institute Handout / Ritzau Scanpix

Men selvom mange har været foruroligede over synet af hundene på smeltevandet, er der tale om et almindeligt vejrfænomen i Nordgrønland. Her lægger smeltet sne sig oven på isen, som er så tyk, at vandet endnu ikke kan løbe igennem.

Det fortæller flere lokale indbyggere og forskere til Berlingske. Men det ændrer ikke på, at Grønland den dag, billedet blev taget var ramt af usædvanligt varmt vejr, da der blev målt op imod 17,3 grader.

***

Afslutningsvist vil det måske glæde de ornitologisk interesserede, at der er kommet en vild pelikan til Danmark.