Presselogen

Radio24syv: Vi skylder ikke Sass en undskyldning

Hård kritik af Radio24syv i Presselogen søndag for at bringe sladder forklædt som satire i programmet 'Den Korte Radioavis'.

I begyndelsen af juni blev socialdemokraten Alexander Grandt ufrivilligt hovedperson, da det satiriske radioprogram 'Den Korte Radioavis' på Radio24syv bragte et rygte om, at Henrik Sass Larsen havde et seksuelt forhold til Alexander Grandt, der er tidligere formand for DSU.

Grandt har efterfølgende fået en undskyldning fra Radio 24syv – men det har Henrik Sass Larsen ikke. Og det kommer heller ikke til at ske, siger programchef på Radio24syv, Mads Brügger, søndag i Presselogen:

- Det var en fejl at nævne Alexander Grandts navn. Det var ikke nødvendigt. Men der er ingen grund til at sige undskyld til Sass Larsen, for det var ikke ham, satiren handlede om. Det var først om fremmest en satire over den sladdervorne presse. Og jeg synes personligt, at satiren lykkedes.

Den Korte Radioavis

  • Den Korte Radioavis er et satirisk nyhedsprogram, der sendes alle hverdage på Radio24syv.
  • I programmet medvirker figuren Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (spillet af Frederik Cilius Jørgensen) og hendes fiktive redaktør Rasmus (spilles af Rasmus Bruun).
  • Programmet har flere gange trukket overskrifter for sin grænsesøgende satire. Senest da de som en aprilsnar ringede til DF'eren Pia Adelsteen og fortalte, at der var sket en alvorlig dødsulykke i hendes bodega.

Ifølge Politikens chefredaktør Christian Jensen vender Mads Brügger dog argumentet på hovedet:

- Det er jo fuldstændig omvendtstrup at lave satire over en sladdervorn presse ved selv at viderebringe sladder. Hvad er relevansen i at lave satire om at Henrik Sass Larsen er homoseksuel? Hvad har det med noget at gøre – han har jo ikke særligt stærke holdninger til hverken homoseksualitet eller familiepolitik?

Ifølge Chefredaktør på Altinget, Jakob Nielsen, er Den Korte Radioavis blevet et program, hvor alle i det politiske miljø ved, der bliver videregivet rygter om politikeres privatliv. Men hvis man sidder og lytter til Den Korte Radioavis for at få bekræftet sladder og rygter, har man misforstået programmet, siger Mads Brügger:

- Politisk satire involverer jo ægte personer. Men at programmet skal opfattes lidt som Platons hulelignelse, hvor skyggerne på væggen afslører sandheden eller et sted, hvor politiske journalister kan sidde og rode rundt i det, som om det var teblade, man kan spå i – det er ikke meningen.

En ”selvfejrende” attitude

Fredag skrev chefredaktør på Weekendavisen Martin Krasnik et indlæg, hvor han kritiserede Den Korte Radioavis for at have en selvfejrende attitude. En pointe, Jakob Nielsen søndag tilsluttede sig i presselogen, hvor han dog også havde en gave med til Mads Brügger:

- Jeg holder meget af Den Korte Radioavis. Men når I bliver kritiseret, så skyder I uforholdsmæssigt hårdt tilbage. Det minder mig om min datter på fem år derhjemme. Nogen gange når jeg siger, der er noget, hun ikke må, så bliver hun sur og smækker med døren. Og så går jeg hen og giver hende et kram og siger, jeg godt kan lide hende. Derfor har jeg taget en plade chokolade med til dig i dag, Mads. For når folk kritiserer jer, er det ikke nødvendigvis, fordi de hader jer – men blot fordi de synes, I har lavet nogle fejl.

Mads Brügger kvitterede for chokoladen. Men give sig ville han ikke.

- Grundlæggende er jeg enormt glad for debatten. Og jeg nyder at være her i dag. Men der er et eller andet ideal i dansk presse om, at når man bliver udsat for kritik, skal man sige ”namaste” og dukke nakken. Det er ikke mit temperament. Jeg forholder mig til kritkken – men jeg er ikke enig i den. Og derfor går jeg også til stålet.

Se eller gense Presselogen på TV 2 PLAY.