Nyheder

Lars Larsen takker af: Når man rækker ud efter stjernerne, får man ikke beskidte fingre

Lars Larsen træder tilbage og efterlader en omfattende køreplan for sin søn, der overtager. Jysk skal blive verdens største møbelkæde.

Lars Larsens næse for godt købmandskab blev grundlagt allerede i skoletiden. Her påbegyndte han sine første småforretninger. Han slagtede grise for en tier pr. styk hos en slagter. Arbejdede som bydreng. Og købte malerlærreder for 20 kroner, malede landskabsbilleder og solgte dem videre for 50.

Fredag meddelte den 70-årige stifter og bestyrelsesformand for Jysk, at han træder tilbage, efter at han har fået konstateret leverkræft. Formandsposten overlader han til sin søn, Jacob Brunsborg.

Mobberi satte gang i ambitionerne

Dermed afslutter Lars Larsen 40 års glorværdig karriere som en af Danmarks største og rigeste forretningsmænd og som hele Danmarks jyske købmand, der altid er klar med "et godt tilbud til dig".

JYSK-grundlægger, Lars Larsen, var en af de første, der brugte sig selv i reklamer i Danmark. Video: Anders Masannek Jørgensen

Passionen for en god forretning blev allerede grundlagt i barndomsårene, selvom det bestemt ikke lå i kortene, at Lars Larsen fra Thy skulle blive blandt Danmarks rigeste mænd.

Han voksede op i en familie, der "ikke bare var fattige, men fattige". Han boede sammen med sin mor og tre ældre søskende og måtte gå i skole i sine søskendes aflagte tøj, der var stoppet og lappet. Og dét var noget, 'Lille Lars' blev mobbet med.

- Det var måske dér, jeg tænkte; "jeg skal vise dem". Det gav mig en drivkraft til at komme i gang med noget, fortalte han i et interview med TV 2.

Lars Larsen blev mobbet som barn. Det ansporede ham til at vise, hvad han kunne blive til. Video: Rikke Museth Janniche

"Alle mennesker sover"

Som ung kom han i lære hos en manufakturhandler i Thisted og fik hurtigt blod på tanden i forhold til at ville stifte sin egen forretning.

Ideen til hans egen forretning kom til ham som 28-årig: Han ville sælge dyner og senge, og helst lidt billigere end konkurrenterne. For som han selv formulerede det: ”Jeg har fundet ud af, at alle folk sover”.

Han satsede alt, hvad han ejede og havde, også huset, som han dog måtte have konen Kristine Brunsborgs velsignelse til.

Det er den eneste måde at få succes på. Det fortæller han gerne til unge iværksættere, der i dag kommer og beder om hans økonomiske hjælp. Han har tidligere udtalt til iværk-tv.dk, at han altid stiller dem samme spørgsmål, før han investerer en krone:

- Hvad har du selv investeret i din virksomhed? Har du hus? Har du bil? Hvis du ikke har puttet alt, hvad du har, i virksomheden, skal jeg heller ikke have noget investeret. Du skal turde satse alt.

Konen kom i butikken, og børnene lagde håndklæder sammen

2. april 1979 åbnede han sin første Jysk Sengetøjslager-butik i Aarhus. Den blev en stor succes, og blot fem år senere åbnede han de første butikker i Tyskland og på Grønland.

For det skulle vise sig, at Lars Larsen havde ret. Alle folk sover, og de ville gerne købe senge og dyner billigt hos Jysk. Faktisk ville de også gerne købe møbler og boligtilbehør, som butikken også begyndte at forhandle.

Jysk kom til at fylde alt i Lars Larsens liv. Hans kone sagde sit job op for at arbejde i forretningen. Også weekenderne tilbragte de sammen i butikkerne, hvor deres to børn, Jacob og Mette Brunsborg, fik lov at hoppe på madrasser og stable håndklæder.

Butiksåbningerne fortsatte i hastigt tempo, og Jysk ekspanderede til Grækenland, De Forenede Arabiske Emirater, Thailand og Storbritannien. I dag har Jysk 2700 butikker fordelt på mere end 40 forskellige lande. I 2019 havde virksomheden et overskud på 3,6 milliarder kroner, og Lars Larsens familie vurderes til at være den fjerde rigeste i Danmark.

Drømmer endnu større

Men Lars Larsens ambitioner fortsætter. Jysk skal blive ved med at vokse, og planen er simpel: De skal være de største i verden. Gerne større end McDonald's og Ikea. Det har han, efter eget udsagn, skrevet ind overalt i sit testamente. Og hvis ikke børnene fører det ud i livet, ”får de tæsk”.

De, der beskylder ham for storhedsvanvid, tager, ifølge Lars Larsen, fejl. Der er endnu engang tale om godt gammeldags købmandskab.

- Vi skal være stærkest, ellers dør vi. Det er ikke storhedsvanvid. Jeg er en nøgtern købmand, der ved, det er nødvendigt at blive større. Der bliver færre og færre konkurrenter, men dem, der sidder tilbage, er voldsomt store. Derfor er jeg også nødt til at være det, har han tidligere udtalt til DR 1.

Han har dog ved flere lejligheder indrømmet, at det måske er utopi at tro på, at Jysk kan blive større end for eksempel konkurrenten Ikea. Men ambitionen er vigtigt at have, både for ham selv og de ansatte.

For som han selv siger:

- Måske når vi det ikke helt, men når man rækker ud efter stjernerne, får man til gengæld ikke skidt på fingrene.

Lars Larsen og Jysk gennem årene

 1. 1948

  1. Lars Larsen bliver født

   Lars Larsen kommer til verden i byen Arnborg, der ligger i Midtjylland. Senere flytter familien til Thy i Nordjylland.

 2. 1971

  1. Bryllup

   Lars Larsen bliver gift med Kristine Brunsborg. De får senere børnene Jacob og Mette.

 3. 1979

  1. Første Jysk-butik

   Lars Larsen åbner den første Jysk Sengetøjslager i Aarhus i Danmark. Butikken ligger der stadigvæk i dag.

 4. 1984

  1. Ekspanderer til udlandet

   I 1984 åbner Jysk sin første butik i Flensborg i Tyskland under navnet Dänisches Bettenlager.

 5. 1987

  1. Første reklame

   Lars Larsen dukker op i sin første tv-reklame på TV Syd med de senere så berømte ord ”Jeg har et godt tilbud”.

 6. 2004

  1. Husomdelt biografi

   I anledning af Jysks 25-årsjubilæum udgiver Lars Larsen en husomdelt biografi, der bliver trykt i 2,4 millioner eksemplarer og uddelt til alle danske husstande.

 7. 2006

  1. Får sin egen vej

   20. november tildeler Tørring-Uldum Kommune Lars Larsen sin egen vej, Lars Larsens Vej, som tak for, at Jysk bygger Nordeuropas største lager i Uldum i Midtjylland.

 8. 2012

  1. Butik nummer 2000

   I september åbner Jysk butik nummer 2000 på verdensplan. Jysk har på dette tidspunkt butikker i mere end 30 lande, heriblandt Kina, Storbritannien og Italien.

 9. 2013

  1. Overtager andre møbelkæder

   I marts opkøber Lars Larsen og Jysk aktiemajoriteten i boligkæden IDdesign, der rummer kæderne IDEmøbler og ILVA.

 10. 2019

  1. 40-årsjubilæum

   2. april fejrer Jysk 40-årsjubilæum. De har nu butikker steder som De Forenede Arabiske Emirater, Portugal, Singapore og Thailand.

  2. Jysk skriver i en meddelelse på sin hjemmeside:

    

   Tidlig morgen den 19. august er Lars Larsen – eller Købmanden, som han bedst var kendt af kollegerne i JYSK – sovet stille ind i sit hjem ved Silkeborg med den nærmeste familie ved sin side. Han blev 71 år gammel og efterlader sig sin kone, Kristine, sine to børn og fire børnebørn. ”Vi har i dag mistet vores far, mand og bedstefar, og Danmark har mistet en enestående købmand. Han vil blive savnet af os alle, og når vi har sørget over vores store tab, vil vi fortsat gøre vores bedste for at videreføre hans imponerende livsværk,” udtaler Jacob Brunsborg, der i juni overtog posten som bestyrelsesformand i Lars Larsen Group efter sin far.