Dagens overblik: Alvorligt syg Lars Larsen trækker sig tilbage

16x9
Lars Larsen er alvorligt syg med leverkræft. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Mens flere konflikter bliver mere intense rundt omkring i verden, så fyldte en sygdom og et nyt job herhjemme.

Lars Larsen har leverkræft

Vi begynder i det jyske, hvor en af Danmarks mest succesfulde forretningsmænd nogensinde i dag har trukket sig tilbage.

Lars Larsen har fået kræft i leveren, som har spredt sig og nu er så alvorlig, at han ikke længere vil arbejde som bestyrelsesformand i koncernen Jysk. Det oplyste koncernen i dag i en pressemeddelelse.

- Det er desværre en meget alvorlig diagnose, jeg har fået, og derfor vil jeg bruge min tid og mine kræfter på min familie, lød det fra Lars Larsen.

Lars Larsens søn Jacob Brunsborg overtager posten som bestyrelsesformand i Jysk.
Lars Larsens søn Jacob Brunsborg overtager posten som bestyrelsesformand i Jysk. Foto: Jysk

Det blev oplyst for seks dage siden, at Lars Larsen var sygemeldt, men på det tidspunkt lød det, at det var midlertidigt, og offentligheden fik ikke noget at vide om sygdommen.

70-årige Lars Larsen trækker sig øjeblikkeligt og bliver erstattet af sin søn Jacob Brunsborg, der har haft flere poster i koncernen tidligere. Han har blandt andet været indkøbsdirektør og brand director, men siden 2013 har han ikke haft nogen direkte rolle i Jysk.

Henrik Dam ny formand for Folketinget

Henrik Dam Kristensen ringer med Folketingets klokke før første gang som formand.
Henrik Dam Kristensen ringer med Folketingets klokke før første gang som formand. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Helt som ventet faldt valget på den socialdemokratiske veteran Henrik Dam Kristensen, da Folketinget i dag skulle vælge ny formand. Allerede efter valget vurderede flere analytikere, at han var den mest oplagte, og i går meddelte Mette Frederiksen så, at hun havde alle partiers opbakning til udnævnelsen.

62-årige Henrik Dam Kristensen understregede i sin tale fra Folketingets talerstol, at han vil gøre sit yderste for at være formand for hele Folketinget og ikke være partipolitisk.

Henrik Dam Kristensen har siddet i Folketinget fra 1990 til 2004 og igen fra 2007. Årene imellem sad han i Europa-Parlamentet.

Han har haft et væld af ministerposter under både Poul Nyrup Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt.

Resten af Folketingets Præsidium, der har en formand og fire næstformænd, bliver Kristian Pihl Lorentzen (V), Pia Kjærsgaard (DF), Jens Rohde (R) og Trine Torp (SF).

Trump 10 minutter fra at angribe Iran

Her ses resterne af den amerikanske drone, iranerne skød ned i går.
Her ses resterne af den amerikanske drone, iranerne skød ned i går. Foto: Tasnim News Agency / Ritzau Scanpix

Konflikten mellem Iran og USA eskalerer, og i nat var det meget tæt på at koste menneskeliv. Ifølge den amerikanske præsident, Donald Trump, havde USA sat et angreb i gang, der blev afblæst få minutter, inden det skulle finde sted.

- Vi var klar til at slå igen tre forskellige steder, da jeg spurgte, hvor mange, der ville dø. "150 mennesker, sir", var svaret fra en general. 10 minutter før angrebet stoppede jeg det, skrev præsidenten på Twitter her til eftermiddag.

Angrebet var planlagt som hævn for, at iranerne i går skød en amerikansk drone ned over Hormuzstrædet - ifølge USA på internationalt farvand, ifølge Iran over iransk territorium.

Men ifølge Trump vurderede han altså i nat, at et angreb, der ville dræbe 150 mennesker, var en uproportionel hævn for en ubemandet drone.

Demonstranter tilbage på gaden i Hongkong

Tusindvis af demonstranter samlede sig fredag foran politiets hovedkvarter i Hongkong.
Tusindvis af demonstranter samlede sig fredag foran politiets hovedkvarter i Hongkong. Foto: Ann Wang / Ritzau Scanpix

Ligesom i forrige weekend gik demonstranterne igen på gaden fredag eftermiddag lokal tid i Hongkong. De kræver fortsat byens politiske leder, Carrie Lams, tilbagegang samt en endelig dødsdom over den forhadte udleveringslov, der startede urolighederne.

- Regeringen har stadig ikke svaret på vores krav. De vrøvler og skylder skylden på hinanden, siger en af demonstranterne, 28-årige Poyee Chan.

Carrie Lam har flere gange undskyldt for håndteringen af sagen, senest i tirsdags, men hun har samtidig nægtet at efterkomme kravene.

Sidste weekend blev der meldt om op mod to millioner demonstranter i byens gader, og alt tyder på endnu en weekend i urolighedernes tegn i millionbyen.

Første dom mod Paludan-moddemonstrant

Urolighederne 14. april har nu ført til en voldsdom.
Urolighederne 14. april har nu ført til en voldsdom. Foto: Byrd/Steven Knap / Byrd/Steven Knap

14. april udbrød der voldsomme uroligheder på Indre Nørrebro, da et stort antal demonstranter gik på gaden mod den yderligtgående islamkritiker Rasmus Paludan, der holdt en planlagt demonstration på Blågårds Plads.

Flere personer blev anholdt for vold mod politiet, og i dag har en 18-årig mand som den første fået en dom. Han er blevet idømt otte måneders ubetinget fængsel for vold mod tjenestemand.

Ni andre personer er varetægtsfængslet i sagen, og Københavns Politi oplyser, at flere anholdelser stadig kan være på vej.

- Det, vi så 14. april, var fuldstændig uacceptabelt. At man på den måde lavede en del af Nørrebro om til en krigszone, siger vicepolitiinspektør Jesper Beushel, der leder efterforskningen, til TV 2.