Udland

I aften kan Margrethe Vestagers EU-skæbne blive afgjort

Hvad skete der? Torsdag aften mødtes stats- og regeringschefer i Bruxelles for at afgøre, hvem der skal lede EU i fremtiden. 

Hvem er kandidaterne? Flere var og er stadig i spil til den eftertragtede post som formand for EU-Kommissionen. Blandt andre den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager. 

Det lykkedes ikke at uddele poster torsdag. Livebloggen opdateres ikke længere.

Livebloggen opdateres ikke længere

Der er ikke udsigt til, at de 28 regeringsoverhoveder får uddelt topposter foreløbig, og det kan endda være, der skal et helt nyt topmøde til, vurderer TV 2s europakorrespodent, Lotte Mejlhede. Derfor lukker TV 2 nu livebloggen ned. 

Disse fem poster skal der skabes enighed om

Det er ikke bare formandsposten i EU-kommissionen, der i aften er på spil, men også fire andre topposter, som skal fordeles blandt kandidater fra medlemslandene, når engang rollen som Kommissions-formand er blevet uddelt. 

Her kan du se de fem job, der skal genbesættes for de næste fem år: 

Status: ingen udsigt til afklaring i aften

Der er ikke udsigt til, at hvid røg stiger op af skorstenen foreløbig. Muligvis bliver det slet ikke i aften, vi får at vide, om Margrethe Vestager bliver EU-Kommissionens nye formand. Det vurderer TV 2s europakorrespondent, Lotte Mejlhede. 

- Jeg håber, det sker på et eller andet tidspunkt i løbet af natten. Men der er flere og flere, der taler om, at de ikke bliver færdige på dette topmøde, og så skal vi have endnu et om måske halvanden uge, siger hun. 

- Der er en del af regeringscheferne, der håber på, det bliver i løbet af i nat. Jeg bliver mere og mere i tvivl, men nu får vi at se, lyder det fra Lotte Mejlhede, der er på plads i Bruxelles. 

Her er Vestagers konkurrenter: Merkel kan få jobbet, hvis hun vil have det

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, er ikke spidskandidat for noget parti, ej heller har hun udtrykt nogen interesse for at tage til Bruxelles, når hun engang er færdig som statsoverhoved i Tyskland. 

Alligevel svirrer rygterne om, at CDU'eren er i spil til jobbet som Kommissions-formand. Hun ville i så fald repræsentere EU's største parti, EPP. 

Lyn-analyse

Hvis Merkel spiller sig selv på banen, så er jobbet hendes. Det er vurderingen hos de fleste, men spørgsmålet er selvfølgelig, om hun vil gøre det – vel vidende at det kan være enden på den tyske regeringskoalition.

Her er EU's nye strategiske dagsorden for de næste fem år

Stats- og regeringscheferne for EU's 28 medlemslande har vedtaget den overordnede strategi for de næste fem år. De er offentliggjort i et otte siders dokument med fire hovedoverskrifter: 

1. At beskytte borgere og frihed

2. Udvikling af en stærk og dynamisk økonomisk base

3. Opbygning af et klima-neutralt, grønt, fair og socialt Europa

4. Promovering af europæiske interesser og værdier på den globale scene

Du kan læse hele dokumentet her

Slettet EU-klimamål skuffer og bekymrer energiselskaber

Det var meningen, at EU's stats- og regeringschefer skulle blive enige om at fastsætte et mål om klimaneutralitet i 2050. Men disse mål blev fjernet, da teksten skulle godkendes af EU-landene, og det er bekymrende og skuffende, mener Dansk Energi. 

- Det er i vores øjne dybt skuffende, da der har været en klar positiv bevægelse, og så har du nogle lande, der i sidste øjeblik formår at blokere, siger viceadministrerende direktør i Dansk Energi, Anders Stouge, til Ritzau. 

Det var især Polen, der var modstander af 2050-målene, skriver Politiken

Det skal forhandlerne spise til middag

Regeringsoverhovederne skal ikke gå ned på proviant, når de i aften skal diskutere, om det skal være Vestager, Barnier, Timmermans, Weber eller en helt femte, der skal have posten som formand for EU-kommissionen i fremtiden. 

Det er småt med detaljerne inde fra forhandlingslokaet, men mediet Politico har via den britiske delegation opsnappet, at aftenens menu blandt andet består af grønne asparges og røget laks, roastbeef med kartoffelkage og en dessert med jordbær og lime. 

Her er Vestagers konkurrenter: Michael Barnier er ikke spidskandidat

EU’s Brexit-forhandler, Michael Barnier, er det, man kan kalde en outsider med en fod indenfor. Han er ikke valgt som spidskandidat af sit parti EPP, men det forhindrer ham ikke at stille op alligevel. Reglerne om spidskandidater er nemlig ikke lovmæssigt bindende.  

Han er tidligere blevet beskrevet som ”måske Europas kedeligste politiker” i avisen Information, da han var i Danmark for at give, hvad avisen beskrev som ”en forfærdelig forelæsning med Mr. Brexit.”

Barnier er forehenværende minister i Frankrig og bliver bakket op af den franske præsident Macron.

Lyn-analyse

Den tidligere franske udenrigsminister kan have en chance, fordi han er EPP’er. Man skal dog huske på, at hvis franskmændene blokerer tyske Weber, kan tyskerne også finde på at blokere franske Barnier.

Enighed om forlængelse af Rusland-sanktioner

Det er enstemmigt vedtaget, at sanktionerne mod Rusland skal forlænges med seks måneder, fordi der i Moskva ikke arbejdes med at implentere en række fredsaftaler mellem Rusland og Ukraine. 

Det oplyser Preben Aamann, talsperson for EU's præsident, Donald Tusk, på Twitter: 

Preben Aamann er i øvrigt dansker, og fortalte for to år siden til mediet Journalisten, at hans job blandet andet består i at "forberede EU-præsidentens udmeldinger, så EU’s holdning står helt skarpt."

Der er endnu ikke taget hul på forhandlingerne om topposterne i EU.

Her er Vestagers konkurrenter: Frans Timmermans er så godt som afskrevet

Hollandske Frans Timmermans er førstenæstformand i Kommissionen og er kandidat for PES - De Europæiske Socialdemokrater. Han har været europaminister i sit hjemland, og så har en universitetsgrad i fransk sprog og litteratur. 

Timmermans var også spidskandidat for det hollandske arbejderparti ved Europa-parlamentsvalget, så hvis han ikke bliver valgt til en toppost, kan han fortsætte som medlem af parlamentet. Han er 58 år. 

Lyn-analyse

Timmermans er man så tæt på at kunne skrive ud af ligningen – men uden at kunne gøre det fuldstændigt. Det bliver næsten umuligt for Timmermans, som ud over ikke at være fra det største parti, EPP, også har gjort sig uvenner med flere østeuropæiske lande, som han har revset for ikke at leve op til retsstatsprincippet. 

Diplomat bekræfter: EU-lande opgiver at sætte mål om klimaneutralitet i 2050

EU's stats- og regeringschefer kan ikke blive enige om at binde alle EU-lande til et mål om klimaneutralitet i 2050, selv om et overvældende flertal af landene ville netop dette. Det bekræfter en diplomat, skriver Ritzau. 

Der tyder altså ikke godt for forhandlingerne om EU-topposterne.

For ifølge Politicos EU-korrespondent, David Herzenhorn, var der større chance for, at statsoverhovederne kunne "redde planeten Jorden fra klimaforandringer end at skabe konsensus om en ny formand for EU-kommissionen." 

- #LangAften, skriver han på Twitter. 

Her er Vestagers konkurrenter: Manfred Weber kan få det svært

Manfred Weber fra Tyskland er de kristenkonservatives bud på en kommissionsformand. Han er 46 år og begyndte sin politiske karriere som medlem af parlamentet i Bayern. Han blev valgt til Europa-Parlamentet i 2004, og siden 2014 har han været formand for EPP-gruppen, Det Europæiske Folkeparti. 

Det er tydeligt, at Weber er interesseret i at appellere bredt, for hans kampagnehjemmeside er oversat til 23 forskellige, europæiske sprog.

- Som kommissionsformand vil jeg samle folk for et stærkere, demokratisk og sikkert Europa, skriver Manfred Weber blandt andet på hjemmesiden. På dansk.

Lyn-analyse

Weber kan man ikke fuldstændig udelukke, men det ser meget svært ud for ham, da han ikke ser ud til at have et flertal bag sig blandt medlemslandene. For nylig kom det frem, at han også ville have svært ved at få flertal i Europa-Parlamentet. Det kan måske give Merkel, som indtil videre har stået bag Weber, et påskud til at trække støtten:

- Det ville være uacceptabelt for mig, at Det Europæiske Råd skulle indstille en kandidat, som i sidste ende ikke støttes af Europa-Parlamentet, sagde den tyske kansler på vej ind til topmødet.

Svenning Dalgaard om Vestager: - Hun kommer fra det forkerte parti

Margrethe Vestagers tid som EU's komissær for konkurrence er en af de ting, der taler for, at hun står stærkt som kandidat i opløbet om posten som formand for hele Kommissionen. Det vurderer TV 2s Svenning Dalgaard fra Bruxelles.  

- Det er klart, at hun er stærk på kompetencen, hun har været en vanvittigt stærk kommissær, det ved alle, siger korrespondenten, der også påpeger, at Vestager har sit køn med sig. 

Til gengæld er hun spidskandidat for den liberale partigruppe, ALDE, og repræsenterer således kun det tredjestørtste parti i parlamentet: 

- Hun kommer fra det forkerte parti, og det er et kæmpemæssigt handicap, siger Svenning Dalgaard. 

Vestager vil have ligestilling i EU's top

Det er især argumentet om ligestilling i EUs ledelse, den 51-årige kommissær har slået sig op på forud for dagens topmøde:  

- Ligestilling er en af de grundlæggende ting, vi tror på, og at vise det, når vi besætter topposterne, synes jeg også er måden at vise europæerne, at vores europæiske demokrati forandrer sig, sagde Vestager torsdag, da hun ankom til et indledende møde i den liberale ALDE-gruppe. 

Bønnen om at få en kvinde på Kommissionsformandsposten i EU, hvilket aldrig er sket før, har lydt fra ledere i hele unionen frem mod aftenens topmøde, skrev The Guardian for nogle uger siden.   

Sådan besættes jobbet som kommissionsformand

Hvis de 28 regeringsoverhoveder skulle gå hen og blive enige om en kandidat i aften, skal Europa-Parlamentet først godkende beslutningen, før den står fast. Det kræver, at mindst halvdelen af parlamentet plus en kan bakke op om kandidaten. 

I artiklen her kan du blive klogere på, hvordan vejen fra spidskandidat til kommissionsformand ser ud: 

Løkke og Mette F. bakker op om Vestager som formand

Den fungerende danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V) ankom tidligere torsdag til topmødet med klar støtte til Vestager.

- Vi går efter at få gjort Margrethe Vestager til formand for Kommissionen, lød det fra Løkke. 

Også Socialdemokratiets Mette Frederiksen udtalte for en uge siden, at det er "dansk interesse at bakke hende op." 

Men oddsene er ikke nødvendigvis med den danske konkurrencekommissær. Hun tilhører nemlig den liberale gruppe, som kun blev tredjestørst ved valget til Europa-Parlamentet. Og det kan få indflydelse på valgets udfald, vurderer TV 2s europakorrespondent Lotte Mejlhede: 

- Flere kilder siger, at hendes chancer for at blive kommissionsformand er for nedadgående, siger hun.

Margrethe Vestagers store aften

Nu samles EU’s stats- og regeringschefer for at få kabalen om EU's fremtidige ledelse til at gå op.

Fem af EU's mest centrale poster skal genbesættes i år, og det er en kompleks kabale, der handler om politik, geografi, EU-parlamentets sammensætning og køn.

Udover posten som formand for Kommissionen, som danske Margrethe Vestager er i spil til, skal der også findes en formand for Det Europæiske Råd, Europa-Parlamentet, Den Europæiske Centralbank og en udenrigschef for hele EU.