Dagens overblik: Donald Trump har skudt sin valgkampagne i gang

16x9
Plakater med hvad der kan gå hen og blive Donald Trumps nye slogan. Foto: Aly Song / Ritzau Scanpix

Præsidenten lufter nyt slogan, facere kan blive fortid på gågaden i Aarhus, og Merkel rystede over hele kroppen, da hun tog imod Ukraines præsident.

Her får du fem historier fra onsdagen, der er gået:

Trump har skudt sin valgkampagne i gang

Retorikken var nogenlunde den samme som i 2016, da Donald Trump natten til onsdag officielt sk√łd sin valgkamp i gang forud for pr√¶sidentvalget i 2020. Det skete ved et v√¶lgerm√łde i Orlando, Florida.

Omkring 20.000 Trump-st√łtter var til stedet ved v√¶lgerm√łdet.
Omkring 20.000 Trump-st√łtter var til stedet ved v√¶lgerm√łdet. Foto: Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

Der blev b√•de langet ud efter de fake news-producerende medier, som var til stede i salen, samt Demokraterne, der if√łlge Trump er "drevet af hadske fordomme og vrede".

Selv Hillary Clinton, der kandiderede mod præsidenten for tre år siden, fik et lag verbale tæsk - og hun stiller ikke engang op igen.

Men noget bliver anderledes næste år, for sloganet "Make America Great Again" kan meget vel gå hen og blive byttet ud med fortsættelsen: "Keep America Great".

Dermed skal USA's Trump-st√łtter k√łbe nye kasketter forud for valget 3. november 2020.

Fire vil blive retsforfulgt for nedskydning af MH17

De fire mist√¶nkte bliver pr√¶senteret p√• et pressem√łde i Holland.
De fire mist√¶nkte bliver pr√¶senteret p√• et pressem√łde i Holland. Foto: Robin Van Lonkhuijsen / Ritzau Scanpix

298 personer mistede livet, da det hollandske fly MH17 styrtede ned i Ukraine 17. juli 2014.

Nu skal tre russiske statsborgere og √©n ukrainsk statsborger for retten i Holland. De menes at st√• bag transporten af det missil, som sk√łd MH17 ned.

Der er nu udsendt en international arrestordre p√• de fire mist√¶nkte, og efterforskerne vil sp√łrge de russiske myndigheder om lov til at forh√łre de mist√¶nkte.

Det skulle dog undre, hvis Rusland udleverer de navngivne personer, mener TV 2s journalist, Claus Borg Reinholdt, som har fulgt sagen tæt.

- Men de efterladte kan få nogenlunde ro i sjælen ved at få sat ansigt på dem, siger han.

Facere skal fjernes fra centralt byrum

Det vrimler med facere i landets st√łrre byer.
Det vrimler med facere i landets st√łrre byer. Foto: Torkil Adsersen / ScanpixDenmark

Efter en √•rr√¶kke med kritik af de s√•kaldte facere vil Aarhus Kommune og Aarhus Cityforening i samarbejde med indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, ISOBRO, pr√łve sig frem med et nyt koncept, hvor medlemshververe fra n√łdhj√¶lpsorganisationer kun m√• arbejde i udvalgte zoner.

Begrundelsen er, at "det er træls hele tiden at skulle give undskyldninger for, at man ikke vil snakke med nogen," siger Claus Bech fra Aarhus Cityforening.

Men husk nu: Selvom det kan v√¶re dr√łnirriterende at blive stoppet af en facer, har de oftere grund til at v√¶re mere bange for dig, end du er for dem.

Merkel rystede over hele kroppen

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, var synligt utilpas, da hun i går tog imod Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, under en ceremoni i Berlin.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, blev dårlig under en ceremoni i Berlin tirsdag, hvor hun tog imod Ukraines præsident, Volodimyr Zelenskij.

Selvom billederne ser alvorlige ud, afviste hun efter episoden over for pressen, at der skulle være noget galt - andet end at hun ikke havde fået nok væske.

- Siden da har jeg drukket mindst tre glas vand, som jeg tilsyneladende havde behov for, og nu har jeg det helt godt, understregede hun.

Radikale blev væk fra forhandlinger

Da Mette Frederiksen (S) her til aften atter skulle have samlet de r√łde partier til regeringsforhandlinger, blev det uden de radikale.

Morten √ėstergaard var r√łd i kinderne, da han forlod eftermiddagens forhandlinger.
Morten √ėstergaard var r√łd i kinderne, da han forlod eftermiddagens forhandlinger. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix

Partiets leder Morten √ėstergaard blev nemlig v√¶k efter at have siddet i forhandlinger med socialdemokraterne hele eftermiddagen.

Han forlod disse forhandlinger tydeligt fort√łrnet over, hvordan de var g√•et.

I de radikales frav√¶r lykkedes det onsdag aften de r√łde partier at blive enige om en forel√łbig klimaaftale med en CO2-reduktion p√• 70 procent. Den bliver dog f√łrst til noget, hvis partierne kan n√• til enighed om resten af forhandlingspunkterne.

Og det var netop denne delaftale, der fik Morten √ėstergaard til at holde sig v√¶k fra forhandlingerne, fortalte han f√• minutter efter delaftalen blev annonceret:

- Da det stod klart for os, at der i dag ville blive indg√•et en delaftale, s√• trak vi os fra m√łdet, siger Morten √ėstergaard.

***

Tak fordi du læste med.

Vi runder af med en historie om en norsk √ł langt mod nord, hvor befolkningen vil afskaffe begrebet tid. Solen skinner alligevel hele sommeren. Ogs√• om natten.