Dagens overblik

Dagens overblik: Donald Trump har skudt sin valgkampagne i gang

Præsidenten lufter nyt slogan, facere kan blive fortid på gågaden i Aarhus, og Merkel rystede over hele kroppen, da hun tog imod Ukraines præsident.

Her får du fem historier fra onsdagen, der er gået:

Trump har skudt sin valgkampagne i gang

Retorikken var nogenlunde den samme som i 2016, da Donald Trump natten til onsdag officielt skød sin valgkamp i gang forud for præsidentvalget i 2020. Det skete ved et vælgermøde i Orlando, Florida.

Der blev både langet ud efter de fake news-producerende medier, som var til stede i salen, samt Demokraterne, der ifølge Trump er "drevet af hadske fordomme og vrede".

Selv Hillary Clinton, der kandiderede mod præsidenten for tre år siden, fik et lag verbale tæsk - og hun stiller ikke engang op igen.

Men noget bliver anderledes næste år, for sloganet "Make America Great Again" kan meget vel gå hen og blive byttet ud med fortsættelsen: "Keep America Great".

Dermed skal USA's Trump-støtter købe nye kasketter forud for valget 3. november 2020.

Fire vil blive retsforfulgt for nedskydning af MH17

298 personer mistede livet, da det hollandske fly MH17 styrtede ned i Ukraine 17. juli 2014.

Nu skal tre russiske statsborgere og én ukrainsk statsborger for retten i Holland. De menes at stå bag transporten af det missil, som skød MH17 ned.

Der er nu udsendt en international arrestordre på de fire mistænkte, og efterforskerne vil spørge de russiske myndigheder om lov til at forhøre de mistænkte.

Det skulle dog undre, hvis Rusland udleverer de navngivne personer, mener TV 2s journalist, Claus Borg Reinholdt, som har fulgt sagen tæt.

- Men de efterladte kan få nogenlunde ro i sjælen ved at få sat ansigt på dem, siger han.

Facere skal fjernes fra centralt byrum

Efter en årrække med kritik af de såkaldte facere vil Aarhus Kommune og Aarhus Cityforening i samarbejde med indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, ISOBRO, prøve sig frem med et nyt koncept, hvor medlemshververe fra nødhjælpsorganisationer kun må arbejde i udvalgte zoner.

Begrundelsen er, at "det er træls hele tiden at skulle give undskyldninger for, at man ikke vil snakke med nogen," siger Claus Bech fra Aarhus Cityforening.

Men husk nu: Selvom det kan være drønirriterende at blive stoppet af en facer, har de oftere grund til at være mere bange for dig, end du er for dem.

Merkel rystede over hele kroppen

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, var synligt utilpas, da hun i går tog imod Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, under en ceremoni i Berlin.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, blev dårlig under en ceremoni i Berlin tirsdag, hvor hun tog imod Ukraines præsident, Volodimyr Zelenskij.

Selvom billederne ser alvorlige ud, afviste hun efter episoden over for pressen, at der skulle være noget galt - andet end at hun ikke havde fået nok væske.

- Siden da har jeg drukket mindst tre glas vand, som jeg tilsyneladende havde behov for, og nu har jeg det helt godt, understregede hun.

Radikale blev væk fra forhandlinger

Da Mette Frederiksen (S) her til aften atter skulle have samlet de røde partier til regeringsforhandlinger, blev det uden de radikale.

Partiets leder Morten Østergaard blev nemlig væk efter at have siddet i forhandlinger med socialdemokraterne hele eftermiddagen.

Han forlod disse forhandlinger tydeligt fortørnet over, hvordan de var gået.

I de radikales fravær lykkedes det onsdag aften de røde partier at blive enige om en foreløbig klimaaftale med en CO2-reduktion på 70 procent. Den bliver dog først til noget, hvis partierne kan nå til enighed om resten af forhandlingspunkterne.

Og det var netop denne delaftale, der fik Morten Østergaard til at holde sig væk fra forhandlingerne, fortalte han få minutter efter delaftalen blev annonceret:

- Da det stod klart for os, at der i dag ville blive indgået en delaftale, så trak vi os fra mødet, siger Morten Østergaard.

***

Tak fordi du læste med.

Vi runder af med en historie om en norsk ø langt mod nord, hvor befolkningen vil afskaffe begrebet tid. Solen skinner alligevel hele sommeren. Også om natten.