Danske Bank involveret i ny hvidvask-skandale

På syv måneder strømmede 169 millioner kroner gennem en konto i Danske Bank.

Et vekselbureau i København er lige nu tiltalt for hvidvask i Danmarkshistoriens mest omfattende sag om skattesvindel og hvidvask, som går under navnet Operation Greed.

Nu kan TV 2 og Operation X afsløre, at vekselbureauet brugte en konto i Danske Bank til formodet hvidvask for millioner.

På syv måneder strømmede der 169 millioner kroner gennem kontoen. Politiet mener, at størstedelen af de penge er blevet brugt til hvidvask. Pengestrømmen er en del af anklageskriftet i Operation Greed.

Pengetransportfirma fik oprettet kontoen

En kontrakt mellem vekselbureauet og det pengetransportfirma, som leverede deres kontanter, viser, at det ikke var vekselbureauet selv, der fik oprettet kontoen i Danske Bank.

Det var i stedet det verdensomspændende pengetransportfirma Loomis.

Et sådan set-up er i strid med Danske Banks retningslinjer, skriver Philippe Vollot, bankdirektør og chef for Group Compliance i Danske Bank i en mail til TV 2.

- For at sikre at vi kender vores kunder, indhenter og analyserer vi oplysninger, herunder formålet med kundens engagement hos Danske Bank. Vi forventer at modtage fyldestgørende og transparent information i den proces, men vi kan desværre ikke altid have tillid til, at vi får det.

Banken understreger, at den ikke kan udtale sig om enkeltsager.

Vekselbureauet smidt ud af Nordea

Vekselbureauet havde, som TV 2 tidligere har beskrevet, været kunde i Nordea, men her blev de opsagt blandt andet med begrundelsen, at vekselbureauets forretningsmodel- og omfang var en alt for stor risiko for banken at være involveret i.

Misbrug af en konto til mulige kriminelle aktiviteter er noget, vi pĂĄ ingen mĂĄde vil acceptere

Philippe Vollot, bankdirektør og chef for Group Compliance i Danske Bank

Og da andre banker ikke ville ĂĄbne en konto for vekselbureauet, trĂĄdte Loomis til og hjalp med at skaffe en konto i Danske Bank.

- Vi ville aldrig tillade, at en kunde misbruger en af vores konti til de facto at fungere som en bank for en tredjepart, som ikke kan få adgang til en bank på anden vis. Sådan et setup ville være i direkte strid med Danske Banks principper og compliance (efterlevelse af krav og regler, red.) standarder, skriver Philippe Vollot, bankdirektør og chef for Group Compliance i Danske Bank.

Ransagning stopper pengestrøm

Af kontrakten fremgår det, at kontoen i Danske Bank blev oprettet i Loomis’ navn - men i virkeligheden var det vekselbureauet, der rådede over pengene på kontoen.

- Ethvert tegn på, at vi er blevet misbrugt i forbindelse med mulige kriminelle aktiviteter, er noget, vi tager meget alvorligt. Vi undersøger det grundigt og handler på det. Misbrug af en konto til mulige kriminelle aktiviteter er noget, vi på ingen måde vil acceptere, skriver Philippe Vollot.

I kontrakten omtales kontoen som midlertidig, men pengestrømmene stoppede reelt først syv måneder efter oprettelsen, da politiet i efteråret 2017 ransagede vekselbureauet, anholdt direktøren og beslaglagde 1,6 millioner kroner, som stod på kontoen.

Loomis har på baggrund af TV 2 og Operation X’ afsløringer iværksat en intern og ekstern undersøgelse af sagen. De ønsker ikke at udtale sig, før undersøgelsen er færdig.