10.000 retssager skal gennemgås | Hongkong-leder siger undskyld | Platini tilbageholdt

16x9
Steffen M. Olsens slædetur hen over den oversvømmede havis foregik 13. juni, netop som området var ramt af usædvanligt varmt vejr. Foto: Steffen Olsen / Ritzau Scanpix

I løbet af de seneste døgn har et billede af den smeltende havis ved Grønland sat dagsordenen hos nyhedsmedier over hele verden.

Billedet, som ses ovenfor, er taget af Steffen M. Olsen fra DMI og viser, hvordan slædehunde må vade i vand til anklerne, mens de trækker en slæde over smeltende havis ved en fjord i Nordvestgrønland.

Du kan læse mere om billedet her.

Velkommen til dagens overblik.

10.000 sager skal gennemgås igen

Omkring 10.000 retssager, der går syv år tilbage, skal trevles igennem, fordi der er blevet fundet en fejl i det system, politiet bruger til at behandle og rense data fra teleselskaberne.
Omkring 10.000 retssager, der går syv år tilbage, skal trevles igennem, fordi der er blevet fundet en fejl i det system, politiet bruger til at behandle og rense data fra teleselskaberne. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Danmark

En fejl i politiets it-systemer betyder, at syv års sager, hvor teleoplysninger er indgået, skal gennemgås igen. Det er Rigspolitiet, der har konstateret en systemfejl i det dataprogram, politiet bruger til at konvertere rådata fra teleselskaberne i forbindelse med straffesager.

I omegnen af 10.000 sager skal gennemgås. Det drejer sig både om sager, der er afsluttede, men også om sager, som ikke er opklaret, eller sager, hvor der er rejst sigtelse, men ikke tiltale.

Det er typisk større sager, hvor teleoplysninger indgår fra master rundt omkring i landet, der kan være påvirket af datafejlen, siger TV 2s retsreporter Astrid Søndberg:

- Ifølge retsplejeloven skal der en strafferamme på seks års fængsel eller mere til, før man begynder at indhente de her teledata.

Forsvarsadvokater kalder fejlen for 'katastrofal' og 'chokerende'.

Institutioner nølede med tilsynsrapporter

Billede fra skjulte optagelser i en vuggestue i København.
Billede fra skjulte optagelser i en vuggestue i København. Foto: TV 2

Flere københavnske daginstitutioner har på trods af instrukser fra kommunens børne- og ungdomsborgmester været langsomme med at få lagt deres tilsynsrapporter frem på de respektive hjemmesider.

Instruksen fra borgmesteren kom, efter at TV 2 i dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden’ afslørede forhold i flere københavnske børnehaver og vuggestuer, der af eksperter blev kaldt "skræmmende" og "skadende".

Efter udsendelsen blev alle daginstitutionerne i Københavns Kommune bedt om at lægge de enkelte tilsynsrapporter frem på deres hjemmesider eller fysisk i institutionen, så forældre og andre interesserede fremover let kan få indsigt i dem.

En gennemgang, som Politiken har foretaget, viste imidlertid onsdag, at 9 af de 22 institutioner, som i tilsynet fra 2018 fik røde anmærkninger i pejlemærket 'Sociale relationer', ikke har lagt tilsynsrapporten ud på hjemmesiden. Torsdag oplyser Københavns Kommune til TV 2, at 20 ud af 22 institutioner nu har rapporten på deres hjemmeside.

Særlig efterforskningsenhed skal undersøge drab på Sjælland

Politiet undersøger om mistænkelige forhold efter en dødsbrand i Vemmelev.
Politiet undersøger om mistænkelige forhold efter en dødsbrand i Vemmelev. Foto: Localeyes

Søndag blev en person fundet indebrændt på en gård i Vemmelev. Nu viser det sig, at personen blev dræbt forud for den påsatte brand.

Derfor nedsætter politiet en særlig efterforskningsgruppe, som skal undersøge sagen samt yderligere to drab på Sjælland, der blev begået i februar og i april.

Den særlige efterforskningsgruppe skal ud over drabet i Vemmelev også dække efterforskningen af et drab ved Ruds Vedby. Her blev liget af den 68-årige Kiehn Georg Andersen fundet 25. april i Blæsinge Grusgrav ved Slagelse - få dage efter en brand i hans hjem.

Efter en brand i et hus i Grevinge ved Odsherred i februar fandt røgdykkere de jordiske rester af Finn Steensen Ørsdahl, og obduktionen af den 65-årige mand viste siden, at han var blevet udsat for grov vold, inden branden brød ud.

Ingen er anholdt eller sigtet i de tre drabssager.

Hongkong-leder undskylder

- Jeg tilbyder min mest oprigtige undskyldning, siger Hongkongs politiske leder, Carrie Lam.
- Jeg tilbyder min mest oprigtige undskyldning, siger Hongkongs politiske leder, Carrie Lam. Foto: Tyrone Siu / Ritzau Scanpix

Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, siger tirsdag, at hun har hørt befolkningens mening ’højt og tydeligt’ og beklager, at hun har været med til at skabe splittelse i befolkningen.

- Gennem store demonstrationer de seneste to søndage har befolkningen fredeligt og fornuftigt udtrykt deres bekymring og skuffelse over regeringen. Især mig. Jeg tilbyder min mest oprigtige undskyldning, sagde hun.

Millioner af mennesker i Hongkong har de seneste uger demonstreret mod en lov, der kunne føre til, at de omkring syv millioner borgere i Hongkong i straffesager kunne blive udleveret til retsforfølgelse i selve Kina.

Loven er siden blevet droppet.

Carrie Lam tilføjer, at hun vil blive siddende på sin post, indtil hendes valgperiode udløber om tre år og vil forsøge at ’genvinde folkets tillid’.

Platini tilbageholdt

Michel Platini er blevet tilbageholdt i Frankrig.
Michel Platini er blevet tilbageholdt i Frankrig. Foto: Tatyana Zenkovich / Ritzau Scanpix

Michel Platini, tidligere præsident i det europæiske fodboldforbund UEFA, er blevet tilbageholdt af fransk politi.

Det sker som led i efterforskningen af korruption i forbindelse med valget af Qatar som værtsnation til verdensmesterskabet i fodbold i 2022, som oliestaten blev tildelt i 2010.

63-årige Platini har ikke haft noget at gøre med fodbold, siden han i 2015 fik flere års karantæne fra alle fodboldrelaterede aktiviteter for en pengeoverførsel på to millioner schweizerfranc fra FIFA til Platini i 2011.

Den daværende FIFA-præsident, Sepp Blatter, hævdede i den forbindelse, at beløbet blev overført for noget arbejde, som Platini havde udført for forbundet. Den forklaring frifandt dog hverken Platini eller Blatter, som også blev tildelt karantæne.

Michel Platini blev i sin aktive karriere kåret som verdens bedste fodboldspiller tre gange. Han benægter alle anklager om korruption.