Nyheder

Prinsesse forelsker sig i prinsesse i ny børnebog

En børnebog med to piger, der bliver forelskede, er tiltrængt, for der mangler børnebøger med alsidighed, mener ekspert.

En prinsesse drager ud i verden for at finde en prins at danse med. Men hun kan ikke finde en prins at danse med, og hun bliver ked af det. Til sidst finder hun ud af, at hun meget hellere vil danse med prinsesser.

Sådan foregår handlingen i en ny børnebog, ’Prinsessen, som var alene’, der netop er udkommet på forlaget Bolden.

Bag bogen står Mai Mortensen, der gennem sit arbejde som seksualvejleder opdagede, at en børnebog om to prinsesser, der bliver forelskede, manglede.

- Der mangler LGBT-personer i børnelitteraturen. Jeg vil gerne fortælle børn, at det er ligegyldigt, om man er til mænd eller kvinder. Man er ikke mærkelig, og det er fuldstændig ligegyldigt, hvem man kan lide, siger Mai Mortensen.

Mai Mortensen har en mastergrad i sexologi og arbejder med seksualundervisning i folkeskolen og holder oplæg om børneseksualitet for pædagoger. Det er hendes debut som børnebogsforfatter. Bogen henvender sig til børn i alderen tre til otte år.

Børn er ligeglade med, at to prinsesser danser

Mai Mortensen har fået mange positive reaktioner på bogen fra folk i sin omgangskreds – blandt andet fra homoseksuelle venner, der siger, at de har manglet gode børnebøger med homoseksuelle hovedpersoner.

Forfatteren har også læst sin bog højt i daginstitutioner, men reaktionen fra børnene går mere på de flotte billeder og den spændende historie. Stort set ingen børn har nævnt, at bogen handler om to prinsesser.

- Det er så skønt, når man mærker deres umiddelbarhed. Børn er åbenhjertige og fordomsfri. De tænker ikke over, at noget ser anderledes ud. Det er noget, vi voksne lægger ned over dem, siger Mai Mortensen.

Hun mener, at børn i for høj grad bliver udsat for voksnes normer for, hvordan ”rigtige” piger og drenge leger og opfører sig. Som eksempel nævner hun, at drenge leger vilde lege, mens piger lægger neglelak. Eller at drenge ikke bliver trøstet ligeså hurtigt som piger, fordi drenge forventes at være mere hårdføre.

Mai Mortensen håber, at hendes bog kan klæde børn på til at blive mere rummelige og normalisere, at to piger selvfølgelig kan være kærester. Hun er bekymret over, at LGBT-personer er overrepræsenteret i selvmordsstatistikkerne, og hun håber, at hun kan bidrage til at gøre det nemmere for børn at vokse op i en regnbuefamilie og nemmere for teenagere at springe ud som homoseksuelle.

Mangel på alsidighed i børnebøger

Det er tiltrængt med en børnebog, hvor to prinsesser bliver forelskede, mener kønssociolog Cecilie Nørgaard.

- Jeg kan mærke det i hele kroppen, når du fortæller om det. Det runger frigørende i mit system, siger hun.

Hun peger på, at børnebøger med homoseksuelle hovedpersoner er meget lidt udbredt. Langt de fleste børnebøger handler om hvide børn, der opfører sig i overensstemmelse med deres køn, har forældre af to forskellige køn, og som ikke tilhører en religiøs minoritet. Og hvis børn kun møder det stereotype billede, kan det få betydning for, hvordan de opfatter sig selv, andre og verden.

- Det kan have den effekt, at hvis man møder noget i sig selv eller i andre, der afviger fra normen, ser man det som noget afvigende eller som noget forkert. Det er jo ikke rart at se sig selv som forkert – eller for andre at blive set på som forkerte eller måske mindreværdige – det kan jo reelt have alvorlige konsekvenser for blandt andet selvværdet, siger Cecilie Nørgaard.

Hun ser det derfor som et godt og vigtigt skridt, at der kommer større mangfoldighed i børnelitteraturen. Det kan nemlig gøre børn i stand til at rumme alsidigheden hos sig selv og andre, så de ikke dømmer andre, der ikke er som flertallet.

Hun afliver myten om, at børn kan blive homoseksuelle, hvis de læser om eksempelvis to prinsesser, der bliver forelskede. Det samme gælder drenge, der går i kjole. Man kan ikke skabe homoseksualitet, understreger hun.

Afstemning

Hvad synes du om homoseksuelle karakterer i børnebøger?

Forestillinger om køn er ikke medfødt

Cecilie Nørgaard peger på, at der er en udvikling i gang for at få mere mangfoldighed i kulturen generelt, og den nye børnebog er et eksempel på den udvikling.

Og børnebogen er et smart sted at sætte ind, hvis man vil skubbe til udviklingen i retning af større accept af seksuelle minoriteter.

- Når børn har en forestilling om, at man kun kan blive forelsket i en af det modsatte køn, så er det jo ikke noget, de er født med. Det er fordi, det er normen på den romantiske fortælling i den virkelighed, de er vokset op i, siger Cecilie Nørgaard og fortsætter:

- Hvis vi ønsker, at de vokser op i en virkelighed, hvor det er ligeså fint at blive forelsket i en af samme køn eller har venner, der gør det, så skal vi hjælpe med at præsentere dem for andre virkeligheder end normen, og der er børnebogen et godt sted at sætte ind, siger hun.