Valg 2019

Regeringsforhandlinger gik ind i en ny fase

Hvad skete der? Mette Frederiksen genoptog forhandlingerne med de radikale, SF og Enhedslisten efter en pause, hvor politikerne var til folkemøde på Bornholm.

En ny fase: Dagens forhandlinger var mere konkrete, end de hidtil havde været, lød det fra alle parter.

Fortsætter i morgen: Hvert parti var i løbet af dagen inde og forhandle ad to omgange. I morgen er der nye forhandlinger.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Mette F.: Det er gammeldags politisk rugbrødsarbejde

Dagens forhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg har i modsætning til de andre dage handlet om alle de store politiske områder, fortæller forhandlingsleder Mette Frederiksen, efter at forhandlingerne er afsluttet.

- Mest af alt er det klassisk, gammeldags, politisk rugbrødsarbejde, vi er i gang med lige nu. Og det tager noget tid, fordi der selvfølgelig også skal regnes og skrives her og der. Og de næste mange dage kommer til at gå på samme måde, siger Mette Frederiksen.

Den socialdemokratiske formand vil ikke ind på det konkrete i de regeringsforhandlinger, der langt fra er overstået. Hun bliver spurgt til, om hun kan nå at presentærer en regering på fredag, når Folketinget skal godkende folketingsvalget.

- Det tror jeg ikke, og det har jeg heller ikke stillet i udsigt på noget tidspunkt, lyder svaret.

Radikale: Vigtigt at få alle brikkerne lagt på bordet

Efter to og en halv times forhandlinger er Radikale Venstre som det sidste parti i rød blok færdig for i dag med at forhandle med den kongelige undersøger, Mette Frederiksen.

Politisk leder Morten Østergaard fortæller, at de radikale og socialdemokraterne er kommet godt rundt om udlændingepolitikken, men uden at komme til et gennembrud i forhandlingerne.

- Det er i hvert fald vigtigt at få alle brikkerne lagt på bordet, hvis man vil lave et puslespil, der til sidst skal ligne noget. Og det synes jeg vi har gjort i dag, siger han.

Hvor tæt er vi på en ny regering?

Lyn-analyse

På fredag er Folketinget inde for at godkende mandater, og de nye folketingsmedlemmer skal underskrive grundloven. Det er en meget festlig dag, og det ville det jo være festligt, hvis Mette Frederiksen også kunne præsentere en ny regering. Det kommer hun næppe til, og det er heller ikke nødvendigt. Ifølge de signaler, jeg får fra folk tæt på forhandlingerne, skal vi mindst ind i ugen efter sankthans. Det tyder på, at de stadig er langt fra hinanden.

 

Radikale vil diskutere udlændingepolitik

Radikale Venstre forlanger en ny retning i udlændinge- og integrationspolitikken, og det er det emne, som politisk leder Morten Østergaard, der nu sidder i forhandlingslokalet, håber at diskutere med Mette Frederiksen.

- Nu har vi brugt meget tid på økonomien, og det er vi bestemt ikke enige om endnu. Men nu synes vi, at tiden er kommet til at blive konkrete på udlændingepolitikken, og håber, at socialdemokraterne også er det, fordi der skal findes en fælles vej, hvis der også skal være en fælles vilje til at sætte en ny regering til magten, sagde Morten Østergaard, lige inden han trådte ind i forhandlingslokalet

SF: Stadig mange knaster

Der er stadig mange knaster i regeringsforhandlingerne, lyder det fra SF, der blandt ikke er nået i mål endnu med kravet om lovbundne minimumsnormeringer.

- Det er de samme problemer, vi kredser om, og de samme diskussioner. Men jeg synes da også, at der er ting, der bevæger sig, og som selvfølgelig også er positive, men vi er bestemt ikke i mål, siger formand Pia Olsen Dyhr, efter at hun har forladt forhandlingslokalet og er blevet afløst af Radikale Venstre.

Enhedslisten vil have økonomiske forsikringer

Mens SF står fast på kravet om minimumsnormeringer, så forhandler Enhedslisten for at få en forsikring om, at en ny regering vil føre en anden form for økonomisk politik, end den SRSF-regeringen førte, sidst Socialdemokratiet havde regeringsmagten.

Det siger politisk ordfører Pernille Skipper, efter at Enhedslisten er blevet afløst af SF i forhandlingslokalet.

- Og det er derfor, det ikke er noget, der bare lige er overstået henover en enkelt eftermiddag, lyder det.

SF står fast på minimumsnormeringer

Ordet minimumsnormeringer skal stå i den aftale, de fire partier ender med at blive enige om. Det sagde SF's formand, Pia Olsen Dyhr, inden hun for kort tid siden gik ind for at forhandle med Mette Frederiksen.

- Vi har jo tre krav, som vi gik til valg på, som vi har kæmpet for i forhandlingslokalet, og som vi stadig ikke er i mål med, sagde SF-formand.

De tre krav er:

1. Minimumsnormeringer i daginstitutioner.

2. Afskaffelse af børnefattigdom herunder afskaffelse af kontanthjælpsloftet.

3. Et klimamål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030

Skipper: Vi snakker meget mere, end hvad I ved af

Pernille Skipper fra Enhedslisten har i dag sit barn med til regeringsforhandlingerne. Til gengæld havde hun ikke meget nyt at sige, inden hun for få øjeblikke siden trådte ind i forhandlingslokalet for anden gang i dag.

- Det går stille og roligt i den rigtige retning, vi er i hvert fald ikke blevet kede af det endnu, så vi arbejder videre og gør, hvad vi kan, sagde hun.

Da hun blev spurgt til, hvornår alle rød bloks partier skal ind og forhandle på samme tid, lød svaret med et kryptisk smil: 

- Jeg kan trøste jer med, at vi snakker meget mere, end hvad I ved af, bare rolig.

Partierne skal ind ét ad gangen

Når forhandlingerne genoptages om få minutter, så bliver det stadig sådan, at partierne går ind til den kongelige undersøger ét parti ad gangen, fortæller TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

 

Enhedslisten er første parti klokken 15. Senere følger SF og til sidst Radikale Venstre. De forventes at være færdige omkring klokken 19.30-20.00 i aften.  

 

Lyn-analyse

Man er nu kommet dertil, hvor man skal have en fælles forståelse for, hvad man forlanger af Mette Frederiksen. Både i forhold til den politiske retning, men også i forhold til, at man har fat i tøjlerne, at de tre mindre partier har en vished for, at hun ikke sådan springer over og laver store forlig med Venstre udenom dem og deres interesser. Det er det, man forhandler om nu i de her timer. Hvor lang tid, det varer, det ved vi ikke endnu. En første indikator på det vil være, når de tre partier kommer på én gang, altså at de tre partiledere mødes med Mette Frederiksen i et fællesmøde.

 

Forhandlingerne fortsætter klokken 15

Det bliver først klokken 15, at forhandlingerne bliver genoptaget, lyder nu meldingen fra Christiansborg. Den oprindelige melding lød ellers på klokken 14, men partierne skulle tilsyneladende bruge lidt længere tid på at tale indbyrdes.

Skipper: Nervekrigen har været i gang i et stykke tid

Enhedslistens forhandlere er nu kommet ud af forhandlingslokalet igen, og det var med beskeden fra politisk ordfører Pernille Skipper, at der ikke var meget nyt at berette.

 

- Nervekrigen er i gang, den har været i gang i et stykke tid. Vi er ved godt mod, men vi holder indholdet inde ved bordet, siger hun.

 

Der er nu båret frokost ind til socialdemokraterne i forhandlingslokalet. Forhandlingerne ventes at blive genoptaget i eftermiddag, formentlig omkring klokken 14.

Enhedslisten: Vi går ikke op i formen

 

Enhedslistens forhandlere er nu ankommet til forhandlingslokalet, hvor den politiske ordfører Pernille Skipper understreger, at det ikke betyder noget for partiet, hvilken form en aftale mellem de røde partier vil tage.

- Det går vi ikke op i. Det kan være en politisk aftale, et regeringsgrundlag, eller Mette Frederiksen kan synge noget ud på slotspladsen. Det er indholdet i aftalen, der betyder noget for os, sagde hun.

Forhandlinger fortsætter sandsynligvis i eftermiddag

Den planlagte runde af forhandlinger slutter til middag i dag, men ifølge TV 2s Peter Lautrup-Larsen, der befinder sig udenfor forhandlingslokalet, vil partierne sandsynligvis forhandle videre fra cirka 14 til 17 i eftermiddag.

 

Det er dog ikke bekræftet og vil afhænge af, hvor meget tid partierne skal bruge på at fordøje resultaterne af formiddagens forhandlinger - herunder en mulig præsentation af et nedskrevet aftaleudkast fra Socialdemokratiet.

 

De radikales Morten Østergaard siger, at han forventer flere møder i dag.

Østergaard modsiger partifælle: - Regionsskat er ikke vigtigt for os

 

De radikales forhandlere, Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen, er nu i forhandlingslokalet med Mette Frederiksen og Nicolai Wammen. På vej ind gik politisk leder Morten Østergaard imod sin partifælle Jens Rohde, som i dagens udgave af Jyllands-Posten gav udtryk for, at partiet vil kæmpe for, at regionerne skal have lov at opkræve skat.

- Jeg kan forstå, at nogen mener, det er vigtigt for os, at regionerne skal opkræve skat. Det er det ikke, lød den kontante besked.

Derudover sagde de radikale, at de nu er "ivrige" efter at blive konkrete i forhandlingerne.

- Nu har vi lavet de indledende øvelser, og nu har vi behov for at komme til biddet. Jeg håber, at vi på et tidspunkt får nogle papirer at se, siger Morten Østergaard.

Pia Olsen Dyhr: Vi bliver aldrig enige om det hele

SF's forhandlere, Pia Olsen Dyhr og Jacob Mark, er nu kommet ud af forhandlingslokalet igen. Partiformanden vil ikke gå i detaljer med, hvad der er blevet forhandlet om, men understreger, at det går fremad.

- Vi nærmer os en forståelse, synes jeg, siger Pia Olsen Dyhr.

Der er imidlertid langt igen, siger hun, og de fire partier, der udgør Mette Frederiksens flertal, er da også så langt fra hinanden på nogle punkter, at det aldrig vil lykkes at finde et helt fælles fundament, lyder det fra SF-formanden.

- Vi er fire forskellige partier, og det må vi respektere. Vi bliver aldrig enige om det hele, det ville være en utopi. Men vi skal da helst være enige om retningen i de ting, vi skal arbejde sammen om.

Analytiker: Det kommer til at slå gnister

Det er ikke nogen nem opgave, Mette Frederiksen har foran sig. Der er nemlig mange uenigheder mellem de partier, hun skal bruge for at sikre sig sit flertal.

 

- Det kommer til at slå gnister derinde, fastslår TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

 

Han peger især på to områder, hvor de fire partier virkelig får svært ved at finde fælles fodslag - når de radikale og Enhedslisten skal blive enige om den økonomiske politik, og når Socialdemokratiet og de radikale skal blive enige om udlændingepolitikken.

 

- Indtil videre ser det ud som om, det godt kan lade sig gøre at komme i mål, men det er en balancegang for Mette Frederiksen. Hun ville jo allerhelst gå til dronningen i dag uden at garantere de andre partier nogen som helst. Mens de andre jo ved, at de skal på banen nu og sikre sig så meget håndfast som muligt. Det er deres chance for at tiltvinge sig indflydelse, siger Peter Lautrup-Larsen.

Røde partier stiller nyt krav

Der kommer et nyt tema på forhandlingsbordet i dag, for de radikale, SF og Enhedslisten annoncerede nemlig i dagens udgave af Jyllands-Posten, at partierne har et ønske om at styrke regionerne.

 

Konkret vil partierne have, at regionerne skal kunne opkræve skat. Det har de ikke kunnet siden oprettelsen i 2008, modsat amterne, som regionerne i princippet erstattede. Regionerne har i stedet fået penge af staten til at varetage opgaverne, primært driften af sundhedsvæsenet.

 

TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen understreger, at forslaget vil tage noget tid at gennemføre, og at det ikke vil føre til en skattestigning - blot en omfordeling af de opkrævede skattekroner. Men han mener godt, at forslaget kan have gang på jord:

 

Lyn-analyse

Jeg tror egentlig ikke, Socialdemokratiet i princippet er imod regionsskat. Da regionerne blev lavet mente alle de her partier, at det var forkert, at man fjernede skatteretten, fordi de så ikke kunne stå til ansvar for, hvordan de brugte pengene.

På den anden side kunne de have ændret det, da de havde flertal i 2011, men det gjorde de ikke. Men sundhedspolitikken står i dag et andet sted, og når nu blå blok har talt om at afskaffe regionerne, er det blevet vigtigt for de røde partier i stedet at styrke dem.

 

Analytiker forventer konkret udspil fra Mette Frederiksen

Der er kun sat en time af til hvert parti i dagens forhandlinger. SF er inde nu og frem til klokken 10. Fra 10 til 11 er det de radikales tur, inden Enhedslisten runder af fra 11 til 12.

 

Og det korte tidsrum til forhandlinger tolker TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen som et udtryk for, at Mette Frederiksen har et konkret forslag med til de røde partiledere:

 

Lyn-analyse

Når der kun er afsat en time til hvert parti, så er det nok fordi, Mette Frederiksen vil præsentere en sammenfatning af de diskussioner, partierne har haft indtil videre. Det kan de så tage med ud og diskutere indbyrdes.

Afhængigt af, hvor lang tid de skal bruge på at fordøje det og finde ud af eventuelle tilbagemeldinger, kan der blive flere forhandlinger i eftermiddag. Men foreløbig bliver hovedfokus formentlig en diskussion af det her papir.

 

SF vil have garantier for klimaet og børn

 

SF er nu i gang med forhandlingerne med Mette Frederiksen, og på vej ind i lokalet understreger formand Pia Olsen Dyhr endnu en gang, hvad partiet især kæmper for:

- Det afgørende for os er, at regeringen fører en ambitiøs klimapolitik, at vores børn skal have det bedre, og at vi bekæmper børnefattigdom, siger hun.

Der var god stemning med kram og smil mellem de to partiledere foran forhandlingslokalet, og Pia Olsen Dyhr understreger da også, at det går godt fremad.

- Vi har en konstruktiv, god debat, siger hun.

Mette F: Vi skal have lavet et papir

 

På vej ind i forhandlingslokalet bekræfter den kongelige undersøger, Mette Frederiksen, at forhandlingerne nu går ind i en ny fase. Forhandlingerne om specifikke politikområder er forbi, og nu skal det til at være mere orienteret mod et færdigt produkt.

- Nu begynder vi at gå mere konkret til værks. Vi arbejder på et papir, der skal udmønte de snakke og drøftelser, vi har haft, siger hun.

Hun vil ikke redegøre for, præcis hvilken form det slutprodukt kan tage. Der er som bekendt ikke tale om et egentligt regeringsgrundlag, da socialdemokraterne gerne vil lave en etpartiregering. Det kræver dog de røde partiers opbakning, og derfor skal forhandlingerne i dag fokusere på nogle af de steder, partierne er uenige.

- Vi går direkte til de svære spørgsmål, siger Socialdemokratiets formand.