Valg 2019

Sådan gik regeringsforhandlingerne - teamet var udlændinge

Hvad skete der? I dag fortsatte regeringsforhandlingerne på Christiansborg, hvor udlændinge var på dagsordenen.

Hvem deltog? SF, Det Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet gæstede Landstingssalen, hvor Mette Frederiksen sad for bordenden som kongelig undersøger.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Mette Frederiksen står fast til trods for uenigheder

Mette Frederiksen har nu forladt forhandlingslokalet for i dag. 

Heller ikke i dag ønskede hun at komme med nogle konklusioner, men hun bekræftede dog de spændinger, som især Enhedslisten gav udtryk for tidligere på dagen, hvor de sagde, at Ø og S var meget langt fra hinanden på spørgsmålet om flygtninge og indvandrer.

- Der er nogle meget velkendte uenigheder på det her felt. Vi står der, hvor vi hele tiden har stået, og det gør de andre partier også.

- Det er jo et område, hvor der er uenigheder, og de forsvinder ikke, selvom valget er blevet holdt, sagde Mette Frederiksen.

Inden Mette Frederiksen satte kursen hjem, fik hun også sagt, at hun stadig syntes, det går godt.

Vi er helt klar på at gå i forhandlinger, siger Elbæk

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, er klar på at forhandle med Socialdemokratiet, hvis de har behov for det. Det siger han efter sit møde med Mette Frederiksen tirsdag eftermiddag.

- Vi kommer ikke til at stå med korslagte arme og være grønne og sure. 

Ifølge Uffe Elbæk fangede Alternativet Mette Frederiksens interesse i forhold til, hvordan tingene skal finansieres. Han blev dog ikke spurgt ind til, hvad det mere konkret betød.

Elbæk er også positiv omkring de generelle forhandlinger.

- Jeg synes, at der er en meget konstruktiv og god måde at tale om tingene på.

Connie Hedegaard har været inde til forhandlingerne

Her forlader Connie Hedegaard Landstingssalen på Christiansborg, hvor Mette Frederiksen de seneste dage har forhandlet.

Inden Alternativet gik ind til forhandlingerne med Mette Frederiksen og den socialdemokratiske top, havde statsministerkandidaten besøg af den tidligere EU-klimakommisær og nuværende formand for den grønne tænketank, Concito, Connie Hedegarard, inde hos sig. 

Hedegaard var inde ved Frederiksen en lille times tid og forlod forhandlingerne unden at give en kommentar.

Udover sin fortid som klimakommisær i EU har Connie Hedegaard også været valgt til folketinget for Konservativt Folkeparti. I en periode var hun også klima- og energiminister.

I 2009 var Connie Hedegaard også Minister for FN's klimakonference i København, før hun i 2010 til 2014 var EU's klimakommissær. 

Elbæk forhandler med Frederiksen nu

Uffe Elbæk er ankommet til forhandlingerne med Mette Frederiksen nu.

Alternativet var ikke med i weekenden, da partierne i rød blok talte klima og miljø, men får nu chancen lidt på bagkant.

På vej ind betonede politisk leder, Uffe Elbæk, at han gik ind til forhandlingerne med samme ønsker som SF, Enhedslisten og Radikale Venstre havde i weekenden. Et af hovedpunkterne er en CO2-reduktion på 70 procent frem mod 2030, mod de 60 procent som Socialdemokratiet ønsker.

Skipper klar til at skændes videre med Frederiksen

Enhedslisten har forladt dagens forhandlinger og Pernille Skipper var langt fra optimisk, da hun mødte pressen.

Den politiske ordfører gjorde det hurtigt klart, at der var mange problemer i forhandlingerne på området, og optimismen fra de senste dages forhandlinger om velfærd og klima var væk. 

- Vi er nok nødt til at indrømme, at der er rigtig langt mellem Enhedslisten og Socialdemokratiet, når det kommer til udlændinge og integrationsspørgsmålet – og det er der stadigvæk efter dagens forhandlinger.

- Vi må bare sige, at vi har nogle store uforløste problemer, når det handler om børnene på Sjælsmark.

- Tingene går op og ned i showbiz, men vi er på ingen måde færdige med at diskutere det her og der er lang vej endnu, siger hun.

Det er især spørgsmålet om udrejsecenter Sjælsmark, der har givet problemer i dagens forhandlinger, fortæller Pernille Skipper.

- Børnene skal ud af Sjælsmark og leve et almindeligt liv og gå i folkeskole, så vi i det mindste kan bygge dem op, mens de er her. Det er socialdemokraterne ikke enige i. Så det skal vi skændes videre om.

Red Barnet: Vigtig at få afskaffet fattigdomsydelserne

Red Barnet mener, det er væsentligt at få ændret på antallet af fattige børn i Danmark.

Det siger Majbritt Borgmann, der er seniorrådgiver i organisationen til TV 2.

- Det vigtigste er at få afskaffet fattigdomsydelserne - herunder integrationsydelsen, loft over kontanthjælpen og 225-timers reglen, siger hun og uddyber:

- Antallet af fattige børn er rekordhøjt i Danmark på nuværende tidspunkt. Lige nu lever mere end 64.500 børn i fattigdom, og det er uacceptabelt i et velfærdssamfund som det danske, siger Majbritt Borgmann.

Østergaard: Ingen vil følge i Støjbergs fodspor

De Radikale vil ikke på forhånd afvise at gå med i en ny regering. Det siger Morten Østergaard ovenpå dagens samtaler med Socialdemokratiet.

- Det Radikale Venstre har aldrig sagt nej til at tage ansvar. Men vi kommer med politikken først, og vi vil ikke sælge politikken for ministerposter.

Det er endnu for tidligt at sige, hvor regeringsforhandlingerne lander, men Østergaard mener dog, at de foreløbige forhandlinger har været positive:

- Der er grund til at være optimistisk. Jeg hører ikke nogen, der har en ambition om at fortsætte det Støjbergske-spor med symbolpolitik hver eneste uge, siger han.

Østergaard: For tidligt at drage konklusioner

De radikales leder, Morten Østergaard, siger, at de to timers samtaler med Socialdemokratiet indtil videre er endt uden nogen form for konklusion.

- Det er for tidligt at drage konklusioner. Vi mangler endnu at se, hvor socialdemokraterne reelt er villige til at gøre noget andet, end den tidligere regering.

Samtidig øjner Morten Østergaard en mulighed for, at partierne sammen kan lægge symbolpolitikken bag sig.

- Det er vigtigt, at man ved det her valg i 2019 kan trække en streg i sandet og sige, at det slut med at trække symbolpolitik ud over landet, siger Østergaard.

Enhedslisten kræver skriftlig aftale på udlændingeområdet

Enhedslisten ankommer til forhandlinger

Politisk leder for Enhedslisten, Pernille Skipper, ser på forhånd frem til hårde forhandlinger på udlændingeområdet om et kommende regeringsgrundlag med Socialdemokratiet.

Det siger hun til TV 2:

- Der er mange kilometer i forskel mellem Enhedslisten og Socialdemokratiet på spørgsmålet om udlændinge, siger Pernille Skipper.

Spørgsmål om integrationsydelse bliver udskudt

Et af de største stridspunkter i udlændingedebatten mellem Socialdemokratiet og de tre støttepartier i form af Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten er spørgsmålet om integrationsydelse.

De tre støttepartier ønsker at afskaffe integrationsydelsen, mens Socialdemokratiet vil nedsætte en kommission, der skal se på mulighederne.

Ifølge de radikale var det meningen, at integrationsydelsen skulle ramme udlændinge, der ikke har opholdt sig i Danmark i mindst syv af de seneste otte år. Men i stedet har loven ramt danske statsborgere, der dermed får en ydelse, der er lavere end kontanthjælp.

Emnet kommer dog ifølge Peter Lautrup-Larsen formentlig ikke til debat i dag, men udskydes til senere i forhandlingerne.

Borgmester enig med SF og R - planer for Lindholm bør droppes

Både de radikale og SF vil have skrottet udrejsecenter Lindholm i Stege Bugt, der efter VLAK-regeringens planer skal huse afviste, udenlandske kriminelle asylansøgere. Opbakning til projektet skal partierne ikke lede længe efter.

For Vordingborgs borgmester Mikael Smed (S) bakker op om idéen. Det siger han til TV 2:

- Partierne bag projektet har ikke umiddelbart udsigt til nøglerne til statsministeriet. Derfor tror jeg på, at vi kan afværge katastrofen.

De økonomiske rammer for etableringen af et udrejsecenter på Lindholm ventes at beløbe sig til i omegenen af 759 millioner.

Radikale i opgør med paradigmeskiftet

Netop nu sidder Morten Østergaard fra de radikale over for Mette Frederiksen i Landstingssalen på Christiansborg i bestræbelserne på at finde fælles fodslag i udlændinge- og integrationsdebatten.

Men det kan blive mere end svært, for de radikale ønsker at tilbagerulle dele af det såkaldte paradigmeskifte, hvis hovedsigte er, at flygtninge udelukkende får midlertidigt ophold i Danmark. Sker det ikke vil partiet udtrykke mistillid, lyder det på forhånd.

De radikale vil lade flygtninge blive i Danmark, hvis de er faldet godt til og bidrager positivt til samfundet. Det er samtidig en del af partiets samlede økonomiske plan, hvor fokus er på det samlede arbejdsudbud, siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

Enhedslisten ønsker også at fokusere mindre på hjemsendelse af flygtninge og i højere grad på integration.

Morten Østergaard: - Danmark har ikke råd til at svigte integrationen

På trods af at både SF og Socialdemokratiet støtter op om, at flygtninge skal hjemsendes fremfor integreres i det danske samfundet, fastholder Morten Østergaard partiets krav:

- Danmark har ikke råd til at svigte integrationen. Det bliver for dyrt, hvis man i stedet for at fokusere på at få folk til at forsørge sig, hurtigst muligt fokuserer på alt muligt andet.

- Jeg tror på, at ønsket om en hurtig og bedre integration kan forene os igen, siger Morten Østergaard.

De radikale: Børnefamilier skal ud af Sjælsmark

De radikale foreslår, at Udrejsecenter Sjælsmark skal huse de afviste, kriminelle asylansøgere. Til gengæld skal de afviste børnefamilier ud af Sjælsmark.

- Vi kan ikke acceptere, at et samfund som Bording i Midtjylland skal tage hele byrden for samfundet ved, at der er nogle personer, som vi ikke kan sende ud. Vi skal sikre, at det lokale samfund sætter præg på udrejsecentret ikke omvendt, siger Morten Østergaard.

Dermed ligger Det Radikale Venstre på linje med SF, som også ønsker, at få børn ud af Sjælsmark i Nordsjælland.

Det Radikale Venstre klar til forhandlinger

Morten Østergaard, Det Radikales Venstres leder, siger på vej ind til forhandlinger med Mette Frederiksen, at "der er ikke meget grund til at beholde Dansk Folkepartis udlændingepolitik" ovenpå folketingsvalget.

Morten Østergaard ønsker i stedet en hovedrengøring i symbolpolitikken på udlændinge- og integrationsområdet:

- Vi står der, hvor vi har stået hele tiden. Vi har et ønske om at finde en fælles, ny vej for Danmark.

- Det vi nu skal diskutere er, hvordan vil vi løse de problemer på integrationsområdet, som ikke er løst med håndtrykslovgivning og burkaforbud, lyder det.

SF: Grotesk, hvis ikke Danmark tager imod kvoteflygtninge

Pia Olsen Dyhr siger til TV 2 om regeringsforhandlingerne på udlændingeområdet med Mette Frederiksen:

- Vi har haft samtaler frem og tilbage. Mette Frederiksen så ikke overrasket ud, hun kender vores krav.

Pia Olsen Dyhr mener, at Danmark igen bør tage imod kvoteflygtninge. Hvis ikke vi gør det, er det "grotesk" ifølge SF's formand.

- Det bliver ikke let, men vi er tre partier, der har det som krav, siger Pia Olsen Dyhr.

SF afslutter forhandlinger - har ikke skrevet under på noget

SF har efter halvandens times forhandlinger forladt Landstingssalen på Christiansborg. Her har partiet forhandlet med Socialdemokratiet i form af kongelig undersøger Mette Frederiksen om udlændinge.

- Vi har ikke lavet et slutdokument, en aftale eller skrevet under på noget som helst, siger Pia Olsen Dyhr, men fortæller samtidig, at samtlige af partiets forhandlingskrav er blevet diskuteret, herunder spørgsmålet om kvoteflygtninge.

Det Radikale Venstre er næste parti, der fra klokken 12 møder op til nye forhandlinger med S-toppen.

SF kræver løsning for pigen Mint

Ifølge BT er den thailandsk-danske pige Mint blevet en del af de igangværende regeringsforhandlinger.

- Vi vil have en ny regering til at handle hurtigt på at hjælpe Mint og de andre børn hjem til Danmark igen, siger SF's gruppeformand, Jacob Mark til BT.

Partiet kræver, at Mint og omkring 70 andre børn, der er kommet i klemme i de nuværende udlændingeregler, bliver hjulpet, hvis partiet skal lægge stemmer til en kommende regering.