Royal Run

Lam kvinde rejser sig fra kørestol og gennemfører Royal Run

For tre og et halvt år siden var 26-årige Sofie Mikkelsen i en bilulykke, der gjorde hende lam.

Sofie Mikkelsen er lam fra brystet og ned og sidder i kørestol. Alligevel krydsede hun i dag målstregen i Royal Run oprejst.

Hun har nemlig trænet sig op til at kunne gå med et exoskelet. Det er en slags robot, hun spænder om livet og benene, og som kan få benene til at gå, selvom hun ikke har signal ned til underkroppen.

Sofie Mikkelsen deltog i Royal Run i Aarhus.

Det tog hende cirka en time og et kvarter at gå de 1609 meter - one mile-distancen - gennem Aarhus' gader.

- Jeg fik sindssygt meget opbakning fra alle tilskuerne, så det var fedt. Det betyder helt vildt meget. Det giver lidt ekstra motivation og blod på tanden, lød det fra Sofie Mikkelsen, da hun krydsede målstregen.

Exoskelettet fungerer nærmest som en segway. Når hun læner sig frem, går hun. Når hun læner sig tilbage, stopper hun. Og læner hun sig endnu mere tilbage, sætter hun sig.

Lam efter bilulykke

Sofie Mikkelsen var 24 år, da hun var i en bilulykke.

Anden juledag i 2015 var hun på vej på skiferie i Østrig med sin far og sin lillebror, da de kørte galt. Broren slap uskadt, men Sofie og hendes far brækkede begge ryggen. Værst gik det ud over Sofie, der fik klemt nerverne i ryggen.

Da hun vågnede, kunne hun ikke mærke sin mave og sine ben. Hun var lam.

Sofie Mikkelsen

På det tidspunkt var Sofie en aktiv ung kvinde, der kunne lide at løbe og stå på ski. Men med ét var det aktive liv skiftet ud med et liv i kørestol.

Et par måneder efter ulykken hørte hun første gang ordet exoskelet.

Sofie Mikkelsen blev udvalgt til et forskningsprojekt i Aarhus Kommune, hvor hun som den første nogensinde fik et exoskelet med hjem, så hun kunne træne derhjemme og ikke blot en gang om ugen på genoptræningscenteret.

Hun bruger typisk exoskelettet derhjemme, når hun skal klare praktiske ting eller til små gåture. De sidste par måneder har hun trænet sig op til at gå længere ture, så hun kunne gennemføre Royal Runs distance på 1609 meter.

- Dejligt at møde Dem i øjenhøjde

Før startskuddet gik til løbet i Aarhus, fik Sofie Mikkelsen mulighed for at hilse på kronprins Frederik, der var imponeret over teknologien på Sofies ben.

- Er det ikke fantastisk at have mulighed for at have sådan et apparat på? spurgte kronprins Frederik.

- Jo, helt vildt. Det gør noget andet at stå op. Det gør noget andet for kroppen. Og det er også meget fedt at møde Dem i øjenhøjde, svarede Sofie Mikkelsen.

- Årh, tak.

Sofie Mikkelsen bruger et exoskelet til at gennemføre 1,6 kilometer ved årets Royal Run.