Folketingsvalg 2019

Valget er afgjort - nu skal folketingsmedlemmerne findes

Hvad skete der? De personlige stemmer er blevet talt op, partilederne har været hos dronningen og Mette Frederiksen er blevet valgt til kongelig undersøger.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Forsker: Største personlige stemmeandel siden 1953

Ifølge valgforskeren Kasper Møller Hansen valgte 52,6 procent af vælgerne i går at sætte deres stemme ud for en bestemt kandidat frem for et parti. Han skriver, at det er den højeste andel siden folketingsvalget i 1953.

Avis: Røde partier vil justere besparelser i DR og finde løsning for Radio24Syv

Et rødt flertal vil tage et opgør med den forrige regerings mediepolitik, skriver Politiken. Det betyder ifølge avisen, at de røde partier vil drøfte besparelserne på DR og public service-området. Derudover vil partierne også forsøge at finde en løsning for Radio24Syv, som står til at lukke. 

Intet nyt om ledermøde i Liberal Alliance

Tidligere på dagen lød det, at Liberal Alliance ville udnævne en ny politisk leder her til aften, men der er endnu intet nyt om mødet, og det er ifølge TV 2s oplysninger usikkert, om det kommer til at finde sted i dag.

Partiet skal bruge en ny politisk leder, efter Anders Samuelsen trak sig tidligere på dagen som følge af partiets dårlige valg i går.

Jyllands-Posten dropper brug af politiske indeks

Valgresultatet endte med at udarte sig noget anderledes end flere meningsmålinger, og det får nu Jyllands-Posten til at indstille brug af politiske indeks foreløbig. Det skriver avisen selv, og det er chefredaktør Jacob Nybroe, der har truffet beslutningen.

- Det er klart, at vi som et medie, der sætter troværdighed over alt andet, ikke kan se passivt til med dette resultat, siger han.

Jyllands-Posten får sine politiske indeks fra Norstat, hvis målinger ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen ramte over 10 procent forkert. Norstat vil over for Jyllands-Posten ikke kommentere de tal.

Fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen skriver på Twitter, at det er en "god beslutning, men lidt sent". Han mener nemlig, at målinger skaber en grundstemning, der ikke er god.

Jacob Nybroe understreger, at Jyllands-Posten stadig vil bruge målinger på mere specifikke spørgsmål, men de politiske indeks, der viser Folketingets sammensætning, vil avisen ikke bruge foreløbig.

Mange kendte politikere fik ikke genvalg

Du har nok hørt, at Anders Samuelsen ikke kom i Folketinget, men han var langt fra det eneste kendte navn, der ikke vil være at finde på Christiansborg i den kommende valgperiode. Du kan få overblikket her:

Tommy Ahlers træder ind i Folketinget

Tommy Ahlers blev hentet ind som forskningsminister af Lars Løkke Rasmussen, men i går skulle han for første gang tilkæmpe sig valg til Folketinget - og det skete emd et brag, da han med over 26.000 personlige stemmer endte som den femtestørste stemmesluger på landsplan.

Og han er klar til at påtage sig den helt nye rolle - ikke mindst i løbet af de regeringsforhandlinger, der skal i gang i morgen.

- Det bliver nok mest som observatør, der forlader vi os på vores formands erfaring, lyder det fra det nyvalgte folketingsmedlem.

Over 8000 stemmer til Isabella Arendt

Kristendemokraternes fungerende formand, Isabella Arendt, måtte gå skuffet hjem fra valgnatten i går, da partiet missede spærregrænsen og dermed ikke fik det comeback til Folketinget, der var blevet bedt til.

Arendt kan dog være stolt af sit personlige stemmetal, som endte på 8091 i Østjyllands Storkreds. Hun endte som den 6.-største stemmesluger i kredsen.

Nicolai Willumsen har fået dobbeltmandat

Enhedslistens Nicolai Willumsen er blevet valgt til Folketinget. Han blev ligeledes valgt til Europa-Parlamentet den 26. maj.

Allerede inden gårsdagens valg havde han gjort det klart, at han tager til Bruxelles uanset hvad.

Han plads i Folketinget vil derfor gå til en anden politiker fra Enhedslisten.

Mette F. - Udfordringen er en solid 8'er

Socialdemokratiets formand og landets kongelige undersøger, Mette Frederiksen, er klar over, at det bliver en svær opgave, når hun med sit parlamentariske grundlag i ryggen skal finde frem til en regering og et regeringsgrundlag. Og på en skala fra 1-10 ligger udfordringen højt:

- Den sniger sig nok op på en solid 8’er – måske tangerende til en 9’er. Spøg til side. Det her er ikke nogen let opgave. Det er det sjældent at danne regering i Danmark, og man må jo sige om vores vælgere, at de har det med at sammensætte vores Folketing, så der altid kommer nye partier ind. Og det kræver jo fleksibilitet og noget samarbejde, siger hun torsdag aften til TV 2.

Her er valgets største stemmeslugere

De personlige stemmer i alle landets 92 valgkredse er nu talt op. Her er de fem politikere, der har fået flest personlige stemmer ved folketingsvalget. 

1. Mette Frederiksen (S), 43.489 personlige stemmer

2. Lars Løkke Rasmussen (V), 40.745 personlige stemmer

3. Pernille Skipper (Ø), 33.024 personlige stemmer

4. Inger Støjberg (V), 28.420 personlige stemmer

5. Tommy Ahlers (V), 26.420 personlige stemmer

Kim Christiansen ryger ud af Folketinget

Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, ryger ud af Folketinget. Kim Christiansen får kun fjerdeflest stemmer for Dansk Folkeparti i Østjylland Storkreds med 1156 stemmer.

Foran ham er Hans Kristian Skibby med 2834, Mette Hjermind Dencker med 2348 og Sten Thomsen med 1412 stemmer.

Ole Birk Olesen er inde

Ole Birk Olesen sikrer sin plads i Folketinget med 2020 personlige stemmer foran konkurrenten Jens Meilvang, der får 1531.

Dermed får den fungerende transport-, bolig- og bygningsminister Liberal Alliances eneste mandat i Østjyllands Storkreds. 

Uffe Elbæk går massivt tilbage i personlige stemmer

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, bliver i Folketinget trods stor tilbagegang i de personlige stemmetal. Elbæk får 7587 stemmer og partiets ene mandat i Københavns Storkreds.

Det er en tilbagegang på 11.209 stemmer i forhold 2015. Partiet går fire mandater tilbage og med Elbæks plads på tinge, bliver der ikke plads til partiets gruppeforperson, Carolina Magdalene Maier.

Ole Birk Olesen risikerer at ryge ud

Inden tallene fra Aarhus er optalt, ser det nu ud til, at Ole Birk Olesen ikke nødvendigvis får Liberal Alliances mandat i Østjylland. Jens Meilvang har på nuværende tidspunkt 1179 stemmer, mens Ole Birk Olesen har 951. Meget kan ændre sig i Aarhus, men Ole Birk Olesen kan altså endnu ikke føle sig helt sikker. I Østjyllands Storkreds mangler kun Aarhus at blive talt op.

Ole Birk Olesen er fungerende transport-, bolig- og bygningsminister.

Mette Frederiksen starter forhandlinger i morgen

Den kongelige undersøger, socialdemokraternes Mette Frederiksen, vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger fra i morgen klokken 9. Det fortæller hun på Amalienborg Slotsplads, hvor hun netop er kommet ud fra et møde hos dronningen.

- Jeg er hermed forhandlingsleder. Jeg tager opgaven på mig, og jeg glæder mig, siger hun.

Runden af forhandlinger med partierne vil foregå efter størrelse, og dermed starter Mette Frederiksen med Venstre, selvom hun ventes at danne regering på basis af de røde partier.

- Jeg udelukker ingen partier på forhånd, og jeg glæder mig over, at der allerede i går var samarbejdstoner, siger hun.

Forhandlingerne er blevet spået til, at de kan trække ud, og det er den kongelige undersøger indstillet på.

- Jeg kan godt afsløre, at jeg ikke har lagt nogen sommerferieplaner, siger hun.

Pernille Skipper får 33.000 stemmer

Stemmerne fra Københavns Storkreds er nu talt op, og de viser, at Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, har fået flest personlige stemmer i kredsen med 33.024.

Også Venstres Tommy Ahlers, der blev hevet ind som forskningsminister af Lars Løkke Rasmussen i løbet af valgperioden, kan juble. Han er braget ind i Folketinget med 26.420 personlige stemmer.

Kanonvalg til SF's gruppeformand

Jacob Mark fra SF får mere end 20.000 flere stemmer end han gjorde ved valget i 2015.

Det står klart med alle stemmer talt op i Sjællands Storkreds, hvor 23.213 vælgere har sat et kryds ved SF-gruppeformanden, som især har været aktiv i debatten om minimumsnormeringer i daginstitutioner. Til sammenligningen fik han 2948 personlige stemmer i 2015.

Dermed får Jacob Mark også flere personlige stemmer end SF-formand Pia Olsen Dyhr, som fik 20.047 personlige stemmer i alt.

Mads Fuglede valgt til Folketinget

Den tidligere USA-analytiker på blandt andet TV 2 NEWS, Mads Fuglede, er for første gang blevet valgt til Folketinget. Det står klart, da stemmerne i Københavns Omegns Storkreds er talt op. Fuglede fik 3622 personlige stemmer og blev dermed Venstres nummer to i kredsen.

Den største stemmesluger for partiet blev Karen Ellemann med 8238 personlige stemmer. De to får også følgeskab af Kim Valentin, der fik 3448.

Mads Fuglede har siddet i Folketinget siden 2017, men det har været som suppleant for Jakob Engel-Schmidt, der blev forstander for Niels Brocks Handelsakademi.

Mette Frederiksen er kongelig undersøger

Fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har nu været hos dronningen igen, hvor han har anbefalet Mette Frederiksen som kongelig undersøger, og den anbefaling har dronningen efterfulgt. Dermed får Mette Frederiksen første mulighed for at danne en regering.

Hun vil inden længe få overbragt den besked af dronningen, og efterfølgende kan du se et interview med hende i toppen af denne liveblog.

Løkke understreger, at han ikke har nogen planer om at gå af som Venstre-formand, og han siger, at han vil være formand for oppositionen, hvis Mette Frederiksen danner en etpartiregering med støtte fra rød blok.

Rasmus Paludan fik flere personlige stemmer end en række profiler

I Sjællands Storkreds fik den yderligtgående islamkritiker Rasmus Paludan flere personlige stemmer end en række profiler fra de store partier: