Valg 2019

Nu mødes partilederne til valgkampens sidste debat

Hvad skete der? Det er sidste dag inden folketingsvalget, og politikerne har gjort det sidste for at overbevise vælgerne.

Hvilke begivenheder fandt sted? Dagens store overraskelse kom, da Venstres Lars Løkke Rasmussen endegyldigt opgav ideen om en borgerlig regering. Og her til aften var sidste partilederrunde 'Det sidste ord' på TV 2.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Debatten afsluttes med et fælleskram

Kram

Natasja Crone siger tak for i aften og tak for kampen. Hun får alle 13 partiledere til at mødes i midten af studiet og give et fælleskram som afslutning på en særdeles lang valgkamp.

Partiledere får 20 sekunder hver

Det sidste, der skal ske er, at alle 13 partiledere får 20 sekunders taletid direkte til vælgerne. De får dermed det sidste ord.

 

Lyn-analyse

Debatten afsluttes med partilederne, der på 20 sekunder skal pitche deres politik. Det virker overraskende godt. De fleste er ret skarpe og gode. Samuelsen og Riskær rammer dog forbi med undskyldninger, mens Vermund nok var den bedste: Hun kan få den hårde udlændingepolitik til at lyde optimistisk, mens Paludan taler dommedag, og Tulle bare er mere af det samme. Vermund har ikke brug for at tale Danmark ned under gulvbrædderne. Hun efterlader et indtryk af, det kan lade sig gøre at ændre nogle ting. 

 

Vermund til Løkke: Hold kæft

Pernille Vermund er en af de partiledere, der ikke er imponeret over Løkkes tanke om at samarbejde hen over midten.

 

- Jeg er så glad for, at vores krav var ufravigelige. Vi vidste allerede, at Lars Løkke Rasmussen ville sno sig. Vi havde ikke en døjt tillid til, at han ville holde, hvad han lovede. Vi vidste, at den mand ville sno sig efter magten.

 

Løkke svarer igen, hvilket bliver mødt af et 'hold kæft' fra Pernille Vermund.

Pape: Usmageligt at dæmonisere Støjberg

De radikales Morten Østergaard nævner specifikt Inger Støjberg som en politiker, der skal holdes uden for indflydelse. Men Søren Pape synes ikke, det er okay at hive hende frem, når hun ikke engang er til stede.

 

- Jeg synes, det er fint at vi kan gå til hinanden her som partiledere. Men vi skal ikke stå her og dæmonisere en anden politiker i Inger Støjberg, det synes jeg er usmageligt.

Thulesen Dahl: Jeg bliver nervøs

Dansk Folkepartis leder bliver bekymret for, at Lars Løkke Rasmussen fremhæver de radikale som en mulig samarbejdspartner.

 

- Der hvor jeg bliver nervøs er, hvor Løkke nævner Radikale Venstre. De går til valg på at holde Dansk Folkeparti og Inger Støjberg uden for udlændingepolitikken.

 

- Man kan jo ikke både holde DF uden for og så samtidig alligevel komme til på et løfte om at holde den stramme udlændingepolitik, siger Kristian Thulesen Dahl henvendt til Mette Frederiksen.

 

Lyn-analyse

Ydrepartierne er ikke længere kun Stram Kurs, Nye Borgerlige, Enhedslisten, men nu også SF, må man forstå på Løkke. Han mener, at den ansvarlige politik kun kan laves hen over midten med S og R – uden at nævne Dansk Folkeparti. Men han taler jo sig selv midt imod. For han har brugt hele valgkampen på at fortælle, at Morten Østergaard vil flytte Mette Frederiksen på udlændingepolitikken. I aften gør han så Østergaard til en del af noget ansvarligt. Det ligner en lidt desperat statsminister, der brænder alle broerne bag sig.

 

Mette F. mener, at Løkke sammenligner Enhedslisten og Stram Kurs

Mette Frederiksen mener, at Lars Løkke Rasmussen sammenligner Rasmus Paludan og Stram Kurs med Pernille Skipper og Enhedslisten, men den pointe får ikke lov at stå mange sekunder, før der bliver protesteret.

 

Ikke overraskende mener Lars Løkke Rasmussen ikke, at det er tilfældet. Men også fra Pernille Skipper selv lyder sammenligningen en kende for stram.  

 

- Aaaarh, Mette.. Selv Pernille (Skipper, red.) giver mig ret, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Løkke: Jeg kan ikke forlige mig med højrefløjen

Løkke får som den første ordet, da han jo har sat dagsordenen i dag med sit budskab om, at en borgerlig regering er død.

 

- Min førsteprioriteret er at få en regering under min ledelse med seriøse partier på midten af dansk politik. Det kan være de partier, vi har i regeringen nu, men det kan også være Socialdemokratiet for eksempel.

 

- Jeg får en højrefløj, jeg ikke kan forlige mig med. Rasmus Paludan, Pernille, det bliver svært. Jeg vil ikke bøje mig derud, siger Løkke.

 

Han nævner også de radikale som en mulighed.

 

 

Samuelsen: Jeg kan kende børnenes frygt

Debatten er drejet over på de mange børn og unge, der er angst for klimaforandringer. Og det forstår Anders Samuelsen godt.

- Jeg kan godt kende det. Da jeg var knægt, var jeg enormt bange for atomkrig. Det kunne vi ikke gøre så meget ved, men vi kan gøre noget ved det her, siger han.

 

Lyn-analyse

Der er mere saft og kraft i klimadebatten end nogle af de debatter, vi hidtil har set. Det har nerve i aften, men klimadebatten er ved at være slidt. Positionerne er de samme og kendte, og så er der bare skruet gevaldigt op for indignationen. Det havde været bedre for vælgerne, hvis debatterne havde haft denne energi fra begyndelsen, men samtidig var endt med nogle mere konkrete svar. Det er med til at gøre dette tema frustrerende for mange vælgere. Mange er enige i, at det er vigtigt, vigtigt, vigtigt, men det er svært at gennemskue, hvad det præcist er, partierne rent faktisk vil.

 

Paludan mener, at klimadebatten skræmmer børn

Rasmus Paludan siger, at klimaproblemerne ikke er "lige så reelle, som vi gør dem til" og siger, at vi skal lade vær med at skræmme børnene. 

 

Det får Kristendemokraternes Isabella Arendt til at bryde ind. Det udvikler sig til en diskussion, som ordstyrer Natasja Crone bliver nødt til at afbryde. 

 

Her tilføjer Radikale Venstres formand, Morten Østergaard, at han ville sætte pris på, at Rasmus Paludan selv lader være med at skræmme børn. 

Thulesen Dahl hiver flybillet frem fra inderlommen

Thulesen Dahl bliver spurgt, hvordan han selv handler anderledes i disse klimatider. Her svarer han ved at hive en flybillet frem fra inderlommen. 

 

- Den ene gang jeg har fløjet her i valgkampen, købte jeg sammen med billetten samtidig skov, der svarer til 110 procent af min flyvetur. 

 

Han pointerer, at Danmarks udledning er 0,01 procent af verdens, og kalder i samme åndedrag klimadebatten for hysterisk. 

 

Lyn-analyse

Kristian Thulesen Dahl tager en folder frem og nærmest latterliggøre, at man kan klimakompensere, når man flyver til Bornholm fra København. Det er et klart tegn på, at Dansk Folkeparti ikke er i offensiven, men i defensiven. Så de sælger deres politik til basen: Klimaskeptikere, jyske landmænd og folk, der kan lide stegt flæsk og persillesovs. De gider ikke lave om på den måde, de lever på. Det er ikke fordi, de flyver meget, men de vil have lov til at spise kød, når de har lyst. Der er mange af dem, og Thulesen giver dem en stemme, der ellers ikke ville have en stemme i aften. 

 

- Jeg skal nok blive lidt hysterisk, siger Pernille Skipper. 

 

Hun vil have, at Dansk Folkeparti begynder at tage klimadebatten alvorligt og siger, at det er dem selv i deres hverv som magthavere, der må bære ansvaret. 

 

TV 2s politiske analytiker Hans Redder ser det som en reaktion på, at Pia Kjærsgaard for ni dage siden kaldte klimavælgerne for 'klimatosser'.

 

 

Dyhr: De borgerlige var uambitiøse

SF's leder, Pia Olsen Dyhr, tager nu ordet og siger, at vi ud over elbiler skal prioritere den kollektive trafik. Hun henvender sig til Søren Pape, der havde talt om energibesparelser.

 

- Det er jeg så enig med dig i, Søren. Energibesparelser er vejen frem. Vi har så mange bygninger, der ikke er isoleret ordentligt.

 

SF-lederen vender tilbage til forhandlingerne om energiforliget, hvor hun ikke mente, at Pape og hans regeringsfæller gjorde det godt.

 

- Jeg var så ked af, at de borgerlige partier var så uambitiøse, da det skulle forhandles, siger hun.

Uffe Elbæk præsenterer 'Det fede Danmark'

Uffe Elbæk får som den første ordet i klimadiskussionen, og han får lov at komme med sine visioner, hvis Alternativet får absolut flertal i morgen.

 

- Så skal vi have 100 procent økologi, vi skal have meget mere fri natur, vi skal ikke have en eneste lov, der ikke lever op til Paris-aftalen. Vi skal have vand, der ikke er forgiftet. Det bliver det fede Danmark, siger han begejstret.

Næste tema er klima

Nu skal det handle om klima. Et emne, der ikke fyldte meget i valgkampen fore fire år siden, men som må siges at være løbet med opmærksomheden ved dette valg.

 

Stort set alle partierne har præsenteret miljø- og klimaplaner, og 11 ud af de 13 partier ser dem selv som de absolut mest ambitiøse på området.

 

I artiklen herunder kan du læse, hvad de forskellige partier har foreslået.

 

 

Klaus Riskær vil kulegrave selvangivelsessystemet

Også på denne del af debatten får Klaus Riskær Pedersen lov at runde af.

 

- Hvis vi kigger på det, så tror jeg, vi skal finde den store lup frem. Der er problemer i Skat, der ikke kan løses med konsulenter og sådan noget. Jeg har en fornemmelse af, at det gamle selvangivelsessystem skal kigges igennem, siger han.

Kommentator kalder Morten Østergaard 'smartass'

Politisk kommentator Søs Marie Serup bemærker, at de radikales Morten Østergaard har det med at lege lidt med partinavnene ved blandt andet at sige 'Stram Folkeparti' - og det virker for ham, mener hun. 

 

Lyn-analyse

Når Østergaard med vilje siger ”Stram Folkeparti” eller ”Dansk Kurs” – og altså kobler Dansk Folkeparti tæt med Stram Kurs - så er det nok i nogle øres en kende for smartass. Men det virker for de vælgere, der gerne vil have en mere lempelig og mere human politik. For dem er det fint underspillet. Og ordlegen siger egentlig ikke så meget om de to partier, men meget mere om Østergaard. Han optræder som om, at han er sidste redningsplanke for alt det farlige derude på højrefløjen. Han er den sidste redningsmand. Det image virker for ham.

 

Pernille Skipper: - Jeg bliver edderspændt rasende

Pernille Skipper tager ordet og er "edderspændt rasende". Hende og Pernille Vermund står højlydt og diskuterer, hvordan vilkårene for danske virksomheder skal være, mens Uffe Elbæk står og agerer skjold imellem dem. 

 

Danmark er et af de steder i verden, der er bedst at starte egen virksomhed i, pointerer Pernille Skipper. Men det er ikke nok for Vermund, som vil have lavere skatter. 

Søren Pape: - Det løber mig koldt ned ad ryggen

Man kan ikke beskatte sig til velfærd, mener Søren Pape Poulsen (K). Han vil sikre, at virksomhederne har det godt. Har de ikke det, er der ingen velfærd, siger han. 

 

- Det løber mig koldt ned ad ryggen ved tanken om, hvad der kan ske efter i morgen. Familievirksomheder, der har løbet rundt i flere generationer, skal ifølge Mette Frederiksen beskattes endnu hårdere. 

 

- Det er da fantastisk, at et arbejderparti kan få sig til det, siger han og henviser til Socialdemokratiet. 

 

Mette Frederiksen svarer, at man kunne starte med at sikre arbejdspladser til nogle af alle dem, der er blevet fyret, så man kan få den skat ind. 

Elbæk: Et kilo kød skal koste 17 kroner mere

Uffe Elbæk fortæller, at Alternativet vil kigge på at beskatte anderledes. Eksempelvis skal et kilo rødt kød koste 17 kroner mere, og der skal flere grønne afgifter ind, som vil skabe flere penge til velfærd. Også arveafgiften skal hæves.

Løkkes telefon signalerer træthed, mener kommentator

Søs Marie Serup bider mærke i, at Lars Løkke Rasmussen - som den eneste - har sin telefon liggende på pulten foran ham. 

Lyn-analyse

Løkke er åbenbart dårligere til at lægge sin elektronik fra sig end en fireårig med dårlige iPad-vaner. Det kan de 12 andre. Men Løkke står med en mobil på bordet foran sig, og det er tydeligt, at han tjekker den med jævne mellemrum. Det skaber unægteligt en mistanke om, at han kan få beskeder med forskellige tal eller forslag til kommunikation. I virkeligheden handler det nok mere om, at han træt - og tjekker tiden. Men signalet er helt forkert. Han signalerer både træthed, utålmodighed og at det er uvigtigt. Og det sidste er klart det værste. For vælgerne sidder og koncentrere sig.