Analytiker: Debat uden de store højdepunkter - men Løkke var ikke tilfreds
Debatten er slut, og det var med en utilfreds statsminister, påpeger Noa Redington:
Hvad skete der? Alle 13 partiledere mødtes til debat i DR Byen.
Hvad var der på spil? Det var næstsidste chance for at påvirke vælgerne inden valget på onsdag. Allersidste chance er til debatten 'Det sidste ord' på TV 2 tirsdag aften.
Denne liveblog opdateres ikke længere.
Debatten er slut, og det var med en utilfreds statsminister, påpeger Noa Redington:
Noa Redington mener ikke, at den sidste del af debatten blev forløst specielt godt, fordi alle skulle til orde:
Søren Pape Poulsen mener, at der i valgkampen har været alt for stort fokus på at bruge penge frem for at tale om, hvor de skal komme fra. Hans kollegaer i Venstre har blandt andet foreslået at bruge 69 milliarder kroner ekstra på den offentlige sektor, og det er Det Konservative Folkeparti imod.
- Det er jo helt vildt, at vi var otte dage henne i den her valgkamp, så var alle pengene brugt, siger Søren Pape Poulsen.
Løkke og Frederiksen diskuterer nu muligheden for et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre efter valget. Løkke har tidligere åbnet for muligheden, men har med egne ord fået "døren lige i hovedet igen".
Mette Frederiksen lægger igen afstand til tankerne. Hun mener, uenighederne er for store, men slår fast, at hun vil lave udlændingepolitik hen over midten.
Socialdemokratiet går ikke til valg på at hæve integrationsydelsen, men partiet vil nedsætte en såkaldt ydelseskommission, der skal komme med anbefalinger til eventuelt fremtidige ændringer.
Løkke siger direkte henvendt til Frederiksen, at hun kommer til at sætte ydelserne op, fordi støttepartierne vil have det. Det skete også for Helle Thorning-Schmidt, siger han. Mette Frederiksen siger, at Løkke ikke skal belære hende om, hvad der kommer til at ske.
- Kunne du ikke lige lære mig at parallelparkere også?
Debatten skrider nu videre til emnet tvivlere. Målinger viser nemlig, at rigtigt mange danskere stadig ikke ved, hvor krydset skal sættes.
Det er nok ikke med vilje, men DR har placeret Morten Østergaard lige mellem de to mest sandsynlige statsministerkandidater - netop den rolle han håber at have efter valget.
Lars Løkke Rasmussen fremhæver, at flere udlændinge er kommet i arbejde under den nuværende regering. Som en af hovedårsagerne nævner han, at regeringen har indført en integrationsydelse, så nytilkomne får en lavere ydelse end kontanthjælpsmodtagere. Ydelsen er blevet kritiseret for at sende familier i fattigdom, men det afviser statsministeren.
Han siger, at ydelserne til flygtninge vil blive hævet, hvis flertallet skifter, fordi alle partier rundt om Mette Frederiksen ønsker det.
- De vil rulle alt det tilbage, der har virket. Det bliver dyrt for Danmark, siger han.
Enhedslistens Pernille Skipper er dybt uenig.
- Det er jo for vildt at sige, at de mennesker, der er på integrationsydelse ikke har lyst til at arbejde, hvis vi hiver dem ud af fattigdom, siger Pernille Skipper.
I kraft af sin førerposition, så er det ikke noget stort problem for Mette Frederiksen, at hun ikke har fået meget taletid endnu, mener Noa Redington. Hun skal nemlig bare undgå at blive fanget mellem blokkene:
Kristendemokraternes Isabella Arendt markerer sig nu i udlændingedebatten og retter sig mod de vælgere i blå blok, der ikke er hårde på flygtningepolitikken:
- Kære borgerlige vælgere, vi er det parti i blå blok, der har en anstændig tilgang til de børn, vi skal passe på, siger hun.
Det fører imidlertid til en skarp reaktion fra en af de andre blå partiledere.
- Jeg synes ikke, du kan monopolisere anstændighed i den borgerlige politik. Det er simpelthen ikke rimeligt, lyder det fra Anders Samuelsen.
Diskussionen om integrationsudfordringerne er ophedet. Nye Borgerlige kræver et såkaldt asylstop og kritiserer de store partier for ikke at bakke op om idéen, som formentlig kræver, at Danmark skal træde ud af de internationale konventioner.
Lars Løkke Rasmussen har tidligere sagt klart fra over for kravet, som Dansk Folkeparti er enig i. Alligvel går Pernille Vermund også hårdt til DF, som hun ikke mener har gjort nok for at flytte regeringen. Hun lader forstå, at partierne ikke kan sige, at de vil gøre noget ved integrationsudfordringerne, hvis ikke de bakker op om Nye Borgerliges krav.
- Det her er ren valgsnak. Det er simpelthen ikke rimeligt, siger Pernille Vermund.
Noa Redington pegede tidligere i dag på, at det har været et problem for Klaus Riskær Pedersen, at han ikke har fået etableret sig som en troværdig politiker efter sine fængselsstraffe. Men det er netop lykkedes for ham at bruge den erfaring i debatten:
Stram Kurs' Rasmus Paludan mener, at politiet har mistet kontrollen mange steder i Danmark. Blandt andet på Nørrebro i København og i dele af Odense, fordi han i perioder er blevet forbudt at demonstrere. Det vækker vrede hos justitsminister Søren Pape Poulsen (K), hvis parti har politiet som en af sine hjertesager.
- Du burde være glad for, at vi har et politi, der passer på dig. Du burde takke politiet for alt det, de gør for dig, råber justitsministeren på tværs af scenen.
Han modtager stor applaus fra publikum i omkring 20 sekunder bagefter og får også med det samme ros af Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, på Twitter:
Noa Redington mener, det var højdepunktet indtil nu:
Første emne i udlændingedebatten er kvoteflygtninge. Danmark har ikke taget imod FN's kvoteflygtninge de seneste år, fordi der har været et politisk ønske om mere tid til at integrere dem, der allerede er her.
Mette Frederiksen (S) argumenterer for, at vi har behov for et nyt flygtningesystem med modtagecentre i eksempelvis Nordafrika, hvor ansøgere kan få behandlet deres sag. Ifølge S-formanden undgår vi med den løsning, at spontane asylansøgere tager den farefulde vej over Middelhavet. Før det er på plads, er Socialdemokratiet ikke umiddelbart klar til igen at tage imod kvoteflygtninge.
Den radikale formand Morten Østergaard vil have, at Danmark igen tager imod kvoteflygtninge. Mette Frederiksen har næppe råd til, at have hans mandater imod sig efter valget, og her er stor uenighed mellem de to partier.
- Danmark skal igen tage imod kvoteflygtninge, hvis vi skal hjælpe en regering til magten. Hvis hun vil være statsminister med os, skal vi have en ny udlændingepolitik, siger Morten Østergaard.
Nu skal der diskuteres udlændinge. Her kan du se, om partierne mener, at der skal gøres mere for at integrere de udlændinge, der kommer til Danmark:
De to Perniller, Pernille Vermund (NB) og Pernille Skipper (EL), blev rygende uenige under klimadebatten, hvilket skabte en situation, hvor de råbte af hinanden henover DF-leder Kristian Thulesen Dahl.
- Det er godt jeg står her, sagde han.
- Det mener jeg ellers sjældent om Kristian Thulesen Dahl, lød det tørt fra Pernille Skipper.
Nye Borgerliges Pernille Vermund forsvarer landbruget i klimadebatten.
- Vi har et af verdens mest klimaeffektive landbrug, siger hun.
Værten nævner, at landbrugets klimaaftryk ikke er faldet de seneste ti år, og den griber Enhedslistens Pernille Skipper. Hun siger, at der er faktuelt forkert, nrå Vermud siger, at dansk landbrug er blandt de mest klimaeffektive i verden.
- Det er fordi, man ikke medregner, at der bliver importeret enorme mængder soya, siger hun.
De to partiledere med fornavnet Pernille skændes voldsomt.
- Hvem er det, der ikke skal have mad? Det er dig, der vil være socialt ansvarlig, siger Vermund henvendt til Skipper med henvisning til, at økologisk landbrug langt fra kan brødføde alle.
Noa Redington mener, at det er smart af Pape at blande erhvervslivet ind i klimadebatten:
Klaus Riskær Pedersen og Rasmus Paludan tog begge ordet under klimadebatten - men fra hver sin ende af scenen.
Morten Østergaard (RV) og Lars Løkke Rasmussen (V) er i hård infight. Østergaard mener, at regeringen har prioriteret helt forkert og ikke prioriteret klimaet. Han siger, det i stedet har handlet om burkaforbud og håndtrykslovgivning - tiltag som ikke gavner noget som helst, lyder det.
Den påstand får statsministeren op i det røde felt.
- Vi har aldrig, aldrig givet så meget i udviklingsbistand i nærmområderne, som vi gør lige nu. Derfor er det simpelthen ikke i orden at komme med den påstand, siger Lars Løkke Rasmussen.
Morten Østergaard fastholder sin kritik:
- Lars du kunne sælge sand i Saharah. I har skåret i udviklingsbistanden, og det kan du ikke løbe fra.