Nyheder

Skjulte optagelser: Medhjælper trøster ikke vuggestuebarn, der får finger i klemme

Psykolog vurderer, at medhjælpers behandling af et vuggestuebarn er dårligt for hendes udvikling. Optagelser har fået konsekvenser.

Det er tid til middagslur på en vuggestue et sted i København.

En mandlig pædagogmedhjælper er alene på stuen, mens den kvindelige pædagog skifter børn og lægger dem til at sove.

Medhjælperen har ansvaret for de børn, der endnu ikke sover, og samtidig står han for oprydningen. En lille pige går hen til soverummets dør.

Hun lukker døren og får sin finger i klemme. Grædende går hun hen til medhjælperen. Men han trøster hende ikke, selvom hun gang på gang prøver at få hjælp.

Skjult kamera viser alvorlige problemer

Ovenstående episode er optaget med skjult kamera i en vuggestue i København med en såkaldt gul anmærkning for institutionens arbejde med sociale relationer mellem børn og voksne.

Optagelserne er en del af TV 2-dokumentaren ’Daginstitutioner bag facaden’, der sendes tirsdag aften klokken 20.00.

På baggrund af flere kilders udsagn om alvorlige forhold i nogle institutioner, har TV 2 ved hjælp af skjult kamera afdækket, hvad der faktisk sker i to københavnske institutioner, når forældrene er gået.

En aktindsigt i 22 københavnske institutioner med røde anmærkninger har desuden afsløret, at der er alvorlige problemer flere steder.

Det har blandt andet vist sig, at en 14 måneder gammel pige blev udsat for omsorgssvigt i en institution med røde anmærkninger.

Men det viser sig, at der altså også er problemer i vuggestuen med gul anmærkning.

Tilsyn: Praktiske opgaver prioriteres højere end samvær

Den kvindelige pædagog, der på optagelserne er ved at skifte børn i vuggestuen med gule anmærkninger, er i samarbejde med TV 2 blevet ansat på stuen, hvor hun satte et skjult kamera op i en periode.

På stuen skulle der være tre voksne til 12 børn, men kameraet dokumenterer, at der ofte reelt kun er én.

Optagelser fra vuggestuen viser også, at der en anden dag eksempelvis er syv børn alene i flere minutter, mens en medhjælper skifter ble ved siden af.

En pædagogisk konsulent fra Københavns Kommune beskriver i institutionens tilsynsrapport, at ”det virker som om, at de praktiske opgaver bliver prioriteret højere end samværet og pædagogiske aktiviteter med børnene.”

'Daginstitutioner bag facaden'

I dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden' undersøger TV 2 forholdene i københavnske daginstitutionerne, blandt andet ved hjælp af optagelser med skjult kamera.

Læs mere om, hvordan udsendelsen blev til her.

Pigen giver op

Optagelserne viser, at pigen, der har fået sin finger i klemme, forsøger at finde trøst hos den mandlige pædagogmedhjælper. Men da hun kommer ham i møde, siger han:

- Jeg har lige sagt til dig, du ikke skal rode med døren.

- Ja, du fik den lige på fingeren, jeg så det godt.

Medhjælperen går hen i soverummet, hvor et andet barn græder. Pigen følger efter for at få hjælp.

Det andet grædende barn placeres i en sofa, men rejser sig op igen.

- Slap af. Der er ikke sket noget, siger medhjælperen til dette barn.

For tredje gang opsøger pigen, der fik sin finger i klemme, pædagogmedhjælperen, men han reagerer ikke.

I stedet begynder han at tørre bordene af, og pigen henvender sig for fjerde gang. Men medhjælperen ignorerer hende endnu engang.

Efter fjerde forsøg giver pigen op. Hun græder stadig.

Ekspert: Meget dårligt for hendes udvikling

Lone Hygum, der har 15 års erfaring med at observere børn i daginstitutioner som psykolog, har set optagelserne fra stuen.

Hun mener, at pædagogmedhjælperen burde have reageret anderledes på den lille piges forsøg på at finde trøst.

- Det har gjort ondt, og hun har brug for, at der er en voksen, som trøster hende og hjælper hende til at komme ned, fordi hun jo bliver ked af det og bange, når det gør ondt, siger Lone Hygum.

Hun forklarer, at pigen ikke er i stand til at forstå forbindelsen mellem døren og smerten, og at det derfor ville være korrekt af den voksne at tage ansvar for hende i situationen.

- Pigen lærer, at når man er ked af det og bange, så kan man ikke få trøst af de voksne. Så må hun klare det selv. Det er meget, meget dårligt, at vi ikke kan bruge hinanden og de voksne. At ens signaler ud i verden ikke bliver tolket rigtigt er meget dårligt for hendes udvikling, siger Lone Hygum.

Personalemæssige konsekvenser

Børne- og ungdomsborgmester i København, Jesper Christensen (S), kalder forholdene, som TV 2 har afdækket i daginstitutioner i København, for uacceptable og uprofessionelle.

Han oplyser, at de skjulte optagelser har fået personalemæssige konsekvenser i institutionerne, men vil ikke uddybe, hvad det betyder.

Ifølge Politiken er to ansatte i Københavns Kommunes daginstitutioner blevet fyret.

Se dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden' tirsdag aften på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.