Nyheder

Kritik af københavnske vuggestuer | Enhedslistens velfærdspakke | Løkke peger på Vestager

Farvel til Grenov, Riskær Pedersen-kandidat og måske Pape Poulsen.

Trip, trap, træsko.

Tirsdag blev dagen, hvor en af to kandidater fra partiet Klaus Riskær Pedersen på Fyn trak sig. Rolf Gøtze er uenig med partilederen.

Tirsdag var også dagen, hvor Stig Grenov, der er på orlov som partiformand for Kristendemokraterne, meddelte, at han ikke genopstiller til netop den post.

Og så var det også tirsdag, at De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, meddelte, at han trækker sig som konservativ leder, hvis partiet får færre end de nuværende seks mandater ved folketingsvalget 5. juni.

Dagens overblik trækker sig naturligvis ikke - velkommen til.

Skjult kamera afslører "skræmmende" behandling af pige i vuggestue

22 ud af Københavns omkring 400 daginstitutioner har fået alvorlige anmærkninger og lever ikke op til kommunens egne krav for det pædagogiske arbejde.

Det viser tilsynsrapporter for 2018, som TV 2 har fået aktindsigt i.

TV 2 har besøgt flere af de kritiserede institutioner og dokumenterer blandt andet en pige på 14 måneder, der græder i 50 minutter og flere gange afvises af personalet.

Adfærden på optagelserne kaldes af eksperter "skræmmende" og "skadende".

Københavns børne- og ungeborgmester, Jesper Christensen (S), understreger, at optagelserne har fået personalemæssige konsekvenser.

Dokumentaren, der viser afsløringerne, kan ses her.

Enhedslisten vil give velfærd for 5,4 milliarder kroner

Enhedslisten har i dag præsenteret en velfærdspakke, der skal sikre en række minimumsrettigheder.

Ældre skal have ret til to bade om ugen, vordende forældre skal have ret til gratis fødsels- og forældreforberedelse på små hold, og så skal der være minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Mere præcist må der højst være tre vuggestuebørn og seks børnehavebørn per voksen i de offentlige tilbud.

Forslagene koster ifølge Enhedslisten 5,4 milliarder kroner, som findes blandt andet ved en bedre kontrol i Skat.

Partiet håber, at få en S-ledet regering, der er klar til investeringerne, men Mette Frederiksen bør ikke frygte kravene:

- Det er noget af det tammeste, et venstrefløjsparti er gået til valg på længe. Det er meget bløde løfter, der kan mingeleres rundt, siger politisk kommentator Lars Trier Mogensen.

Løkke peger på Vestager som kommissionsformand

Tidligere radikal partileder og nuværende konkurrencekommissær Margrethe Vestager er den liberale gruppe ALDEs kandidat til posten som EU-kommissions formand.

Efter længere tids spekulationer kan hun nu glæde sig over opbakning fra den danske statsminister.

- Som liberal ville det glæde mig overordentlig meget, hvis vi kan få en liberal kommissionsformand, og der er ingen tvivl om, at Margrethe Vestager er det bedste bud, siger Lars Løkke Rasmussen (V).

Løkkes opbakning kan dog være ligegyldig, hvis statsministeren efter folketingsvalget 5. juni hedder Mette Frederiksen (S).

- Derfor har jeg også allerede en tæt dialog med Mette Frederiksen om det her spørgsmål, siger Løkke.

Processen med at finde en ny kommissionsformand skal efter planen først kulminere på EU-topmødet 20. juni.

Hønge i modvind

SF kunne søndag fejre et flot EP-valg med mandater til Margrethe Auken og Karsten Hønge. Men sidstnævnte meddelte mandag aften, at han ikke tager imod pladsen i parlamentet - og det har fået Hønge ud i et mindre stormvejr.

Særligt fordi han for et år siden lovede at tage til Bruxelles, hvis han opnåede valg.

Cirka 20.000 stemte personligt på ham søndag - og flere vælgere føler sig svigtet.

- Jeg forstår godt, hvis der er nogen, der er utilfredse og knurrer over det her. Jeg har stor forståelse for, hvis der er nogen, der mener, vi ikke ramte bolden helt rent her, siger Karsten Hønge.

Mand stikker 18 personer ned i Japan - skolepige dræbt

En enkel udlandsnyhed - desværre af den triste slags.

I Japan er 18 personer - blandt dem 16 skolepiger - blevet stukket ned under et knivangreb ved et busstoppested i byen Kawasaki syd for Tokyo.

Angrebet har kostet en 12-årig skolepige og en 39-årig mand livet. Derudover meldes gerningsmanden omkommet. Det oplyser politiet ifølge det statslige japanske medie NHK.

Japan har en af de laveste kriminalitetsrater i verden, men der har sporadisk været episoder, som har rystet landet.

Senest i 2010, hvor en mand stak 12 personer ned i en skolebus og en pendlerbus i udkanten af Tokyo.