EP-valg 2019

EU-borgere fik ikke lov at stemme: - Jeg synes, at det er noget svineri

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Flere EU-borgere blev afvist på valgstedet, da de ville afgive deres stemme til europaparlamentsvalget.

Da Bjarke Møllers spanske kone i dag mødte op på valgstedet for at stemme til europaparlamentsvalget, blev hun afvist. Hun var ikke på valglisten og dermed ikke berettiget til at stemme, lød beskeden.

Men det undrer Bjarke Møller. Hans kone har boet, arbejdet og betalt skat i Danmark i 12 år, og hun har stemt ved de seneste to EU-valg. Derfor burde hun automatisk være på valglisten.

- Det er dybt frustrerende, at min kone har mistet sin stemmeret, siger Bjarke Møller.

På Økonomi- og Indenrigsministeriets hjemmeside fremgår det, at hvis man er EU-borger bosat i Danmark og har stemt ved tidligere europaparlamentsvalg, er man automatisk på valglisten, og man skal derfor ikke foretage sig noget for at få lov til at stemme.

Derfor var Bjarke Møllers kone heller ikke opmærksom på den besked, der tikkede ind i hendes e-boks i februar. I beskeden gør Økonomi- og Indenrigsministeriet opmærksom på, at hun skal registrere sig for at få lov til at stemme.

Bjarke Møllers kone har været i kontakt med Økonomi- og Indenrigsministeriet, der fortæller, at hun ikke er på valglisten, og at hun kan sende en klage. Men det betyder, at hun ikke får brugt sin stemme.

- Jeg synes, at det er noget svineri, siger Bjarke Møller, der har fået flere henvendelser fra andre EU-borgere, der står i samme situation.

- Der er tale om diskrimination i forhold til danske borgere. Det er en borgerret i Europa, at man har lov til at stemme. Og min kone og flere andre kan ikke udøve den ret, fordi man har lavet en eller anden administrativ ændring af nogle procedurer, og det er dybt frustrerende, siger Bjarke Møller.

Der er ikke sket fejl

TV 2 har været i kontakt med Økonomi- og Indenrigsministeriet, der fortæller, at det er en forventelig problemstilling, som også er set ved tidligere valg.

Ministeriet har søndag fået omtrent 20 henvendelser om EU-borgere, der er blevet afvist, fordi de ikke er registreret på valglisten.

- Vi har ikke haft nogen henvendelser i dag, hvor vi har kunnet konstatere, at der var sket fejl, siger Christine Boeskov, der er valgkonsulent i ministeriet.

Hun peger på nogle mulige forklaringer, der kan gøre, at man ikke står på valglisten, selvom man troede det.

Selvom man tidligere har stemt til et kommunalvalg som EU-borger, er man ikke automatisk registreret som stemmeberettiget til europaparlamentsvalget.

- En nærliggende forklaring for flere af dem, der føler sig uretfærdigt behandlet, er, at de kan huske, at de har stemt til kommunalvalg. Det er det seneste valg, vi har holdt, og derfor kan man jo godt have en fornemmelse af, at man har stemt tidligere, men at det har været ved regional- og kommunalvalg, siger hun.

Man er ikke nødvendigvis registreret på valglisten, bare fordi man har brevstemt ved tidligere europaparlamentsvalg. Man kan nemlig godt have brevstemt, uden at have stået på valglisten. I så fald er ens brevstemme bare ikke talt med på valgdagen.

Christine Boeskov understreger desuden, at ministeriet har sendt cirka 200.000 breve ud til EU-borgere med bopæl i Danmark via e-boks, hvor de bliver gjort opmærksom på, at de enten er på valglisten eller skal søge om at komme det.

- Dit valgkort kommer med posten

I Sønderborg fik Ilze Nyby sig også en overraskelse, da hun blev afvist på sit valgsted. Hun er fra Letland, men bor i Danmark med sin danske mand.

- Jeg føler mig uretfærdigt behandlet. Jeg syntes ikke, det var rart, siger Ilze Nyby, der også blev mødt af forklaringen om, at hun ikke var at finde på valglisten, til TV SYD.

Hun stemte også ved europaparlamentsvalget i 2014 og regnede derfor med, at hun var registreret.

Desuden modtog Ilze Nyby 15. maj en sms-besked fra Sønderborg Kommune, hvor der stod:

- Så er der 11 dage til europaparlamentsvalget den 26. maj. Dit valgkort kommer med posten i ugen op til valget.

Derfor troede Ilze Nyby, at alt var, som det skulle være. Sønderborg Kommune afviser over for TV SYD, at de har begået en fejl. De henviser ligeledes til den skrivelse, som Økonomi- og Indenrigsministeriet sendte via e-boks i februar.