EP-valg 2019

Danskerne stemmer som aldrig før - valgdeltagelse slår alle rekorder

Med en stemmeafgivelse på 66 procent er rekorden fra 2009 slået med længder.

Aldrig har så mange danskere givet deres besyv med ved et europaparlamentsvalg.

Det står klart, efter valgstederne klokken 20.00 er lukket, og stemmeprocenten er gjort op til 66 procent med 96,5 procent af stemmerne optalt. Dermed har næsten to ud af tre stemmeberettigede dansker været ude og stemme.

Det betyder også, at rekorden fra valget i 2009 er slået. Dengang stemte 59,5 procent af danskerne, men med til denne ligning følger også, at der dengang skulle tages stilling til tronfølgeloven.

Ved seneste valg i 2014 stemte 56,3 procent. Den laveste stemmeprocent nogensinde faldt ved valget i 1989, hvor den samlede valgdeltagelse lå helt nede på 46,2 procent.

Her er politisk kommentator, Noa Redingtons, bud på, hvorfor så mange er kommet op og afsted til valgstederne:

Lyn-analyse

Tre hurtige bud:

1) Brexit har skabt en ny og alvorlig interesse om EU - det ser vi i det meste af Europa

2) Folketingsvalget har skabt et fokus på politik og dermed en vælgermobilisering 

3) Vi skal helt tilbage til 2015, hvor danskerne sidst var nede og sætte kryds ved et landspolitisk valg. Med andre ord har der været et opsparet ønske om at blande sig.

Det er godt med en høj valgdeltagelse for det styrke parlamentets legitimitet. Derudover viser det også, at debatten om en tillidskrise i dansk politik er meget mere kompliceret, end debatten giver indtryk af.

Løkke begejstret: - Politik på drengen

Det var spået på forhånd, at valget ville slå rekord. Tidligt på aftenen søndag pegede Megafons prognose således på en samlet valgdeltagelse på 66,5 procent.

Udsigten til rekord begejstrede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

- Jeg har hele tiden tænkt, at når vi lagde det valg her og et folketingsvalg lidt efter, så var der virkelig politik på drengen. Og de to valg understøtter hinanden: Temaerne er også de samme: Klima, migration og hvad vi skal leve af – det sidste har vi ikke talt så meget om i folketingsvalget endnu, men det håber jeg, at vi kan nå, udtalte han til TV 2 NEWS.

Herunder kan du se de danske stemmeprocenter fra alle europaparlamentsvalg fra det første i 1979 frem til 2014.

Pia Kjærsgaard: Klimatosser er grunden

I en opsigtsvækkende tale tidligere på aftenen, vurderede Folketingets formand og tidligere formand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, at den høje valgdeltagelse kunne have noget at gøre med de vælgere, som kun går op i klimaet - "klimatosserne," som hun kaldte dem.

- Måske er det alle klima… - hvad er det nu, man kalder dem - klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima. Det gør vi også i Dansk Folkeparti, men det er ikke dét, vi alene går op i, sagde hun.

Meget tyder på, at det ikke bare er i Danmark, men i hele EU, at valget har fået borgerne op af sofaen.

Valgdeltagelsen ved EU-valget er den "højeste i mindst 20 år", siger pressetalsmanden for Europa-Parlamentet på en pressekonference i Bruxelles.

TV 2s korrespondent Svenning Dalgaard fortæller fra Bruxelles, at det kan være den store splittelse i forbindelse med Brexit, der har bidraget positivt.

- Vi kan se, at tilslutningen til EU er blevet større hele vejen rundt, efter vi har fået hele den ballade og sammenbrudet af det politiske system i Storbritannien. Opbakningen omkring det at afgive stemme synes at være på vej opad, siger han.