Nyheder

Greta Thunberg til danskerne: - Jeres valg skal handle om klima

I ti danske byer bliver der lørdag afholdt klimamarch for at sætte fokus på vigtigheden af en grøn omstilling.

Den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg talte lørdag i København.

Her understregede hun vigtigheden af, at det kommende folketingsvalg og europaparlamentsvalg kommer til at handle om klima.

- Det kan være vores sidste chance for at starte den forandring, der skal til. Vi kan stadig fikse det, men for at gøre det, må vi starte i dag, sagde hun fra scenen på Christiansborg Slotsplads.

Stem for de unge

Greta Thunberg er blevet verdenskendt for sin skolestrejke for klimaet, og hun kæmper for at sætte klimaet på den politiske dagsorden. Det er første gang, hun holder tale i Danmark.

- Dem, der bliver mest påvirkede af klimakrisen, er unge mennesker som mig. Og vi kan ikke stemme. Så hvis ikke for dig selv - så for os, lød opfordringen til det danske publikum fra den 16-årige svensker.

Men Greta Thunbergs har ikke de store forventninger til, at klimakrisen står særligt højt på dagsordenen i Europaparlamentet.

- Selvfølgelig tror vi, at EU-valget kommer til at handle om det. Men det gør det ikke. Selvfølgelig vil vi forsøge at stoppe vores udledning. Men det gør vi ikke. Faktisk stiger den globale CO2-udledning stadig på trods af alle de smukke ord og løfter fra vores ledere og politikere, sagde hun og brugte København som eksempel.

Det lyder flot, når man taler om "CO2-neutralt København 2025". Men når det at være CO2-neutral ikke inkluderer transport, shopping, mad, flytrafik og shipping, betyder ikke ret meget, sagde hun og blev mødt af et jubelbrøl fra Christiansborg Slotsplads.

- Det skader sikkert mere, end det gør godt, når man sender det signal, at der bliver handlet, når det ikke er tilfældet, lød det.

- Opfør dig, som om dit liv afhænger af det. For det gør det. Tusind tak, sluttede Gretha Thunberg til stor jubel for de fremmødte danskere.

Se hele Greta Thunbergs tale her:

Hør Greta Thunbergs fulde tale fra Slotspladsen, inden Folkets Klimamarch gik igang.

Klimamarcher i hele landet

Udover København vil der også blive afholdt marcher i Aarhus, Skørping, Odense, Roskilde, Aabenraa, Sønderborg, Rønne, Randers, Hillerød og Vejle, og dagen igennem vil der være arrangementer, taler og musik til fordel for klimaet.

Bag marchen står en lille gruppe borgere, der med marchen vil kæmpe for "en grøn omstilling, som starter umiddelbart efter valget, og som sikrer, at det danske klimaaftryk halveres i 2030 og går i nul i 2040."